„O să aplic legea”. Ministra Sănătății, după ce CESP Orhei a decis să nu să se supună deciziei Comisiei Naționale

23 ianuarie 2022, 10:52 Sănătate 269
Ala Nemerenco.  Sursa: Captură ecran/Privesc.eu

Ministra Sănătății Ala Nemerenco a venit cu o reacție după ce Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a raionului Orhei a decis să nu să se supună deciziei Comisiei Naționale care a decis mai multe măsuri de restricție în legătură cu creșterea numărului de cazuri de COVID-19 din cauza tulpinei Omicron printre care învățământul la distanță sau ceremoniile private. Nemerenco menționează că va solicita instituțiilor statului să verifice legalitatea unor așa decizii primite de către membrii acestei comisii.

Ministra Sănătății menționează că CNESP este autoritatea care stabilește regulile în situația de criză creată de pandemia COVID-19 și că din componența acesteia fac parte conducători ai mai multor instituții ale statului implicate în gestionarea pandemiei, medici epidemiologi și specialiști în medicină clinică.

„Fiecare decizie este discutată, argumentată, raportată la experiența altor țări, dar și la recomandările organizațiilor internaționale, cum ar fi Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Comisiile Teritoriale Extraordinare de Sănătate Publică (CTESP) sunt comisiile la nivelul autorităților locale. Hotărârile CNESP sunt obligatorii pentru CTESP. Pe parcursul anilor 2020 și 2021 CTESP ale raionului Orhei au sfidat hotărârile CNESP și s-au întrunit în ședințe de lucru de foarte puține ori. Când eforturile tuturor medicilor erau orientate spre a face față numărului mare de spitalizări și pentru a opri răspândirea virusului COVID-19, CTESP Orhei menținea activitatea centrelor de agrement deschise pentru public fără restricții.

Acum, când suntem în valul Omicron, o tulpină a virusului COVID-19 cu o contagiozitate extrem de mare, CTESP Orhei dispune că școlile vor activa cu prezența fizică a elevilor; evenimentele cu participarea unui număr mare de oameni, gen nunți, cumetrii, și alte evenimente de familie vor fi permise făra niciun fel de restricții, la fel ca și accesul în zonele de agrement”, susține Nemerenco.

Ministra Sănătății menționează că la începutul săptămânii raionul era în cod portocaliu care deja prevede anumite restricții. Pe parcursul săptămânii trecute în Orhei s-au înregistrat 128 cazuri și în doar câteva zile a acestei săptămâni numărul de cazuri s-a dublat. Totodată, Nemerenco mai spune că în fiecare zi raionul Orhei raportează cazuri de îmbolnăvire a cadrelor medicale.

„Presiunea pe sistemul medical este enormă și paturile pediatrice în țară sunt la limită. Administrația raionului însă nu are nicio grijă.
Este important să înțelegem toți, inclusiv și responsabilii din raioane - de mobilizarea noastră și de consolidarea eforturilor în aceste două săptămâni depinde și presiunea pe sistemul medical, și numărul celor care nu vor putea fi salvați.

Înțelegem presiunea pe care o trăiesc acum părinții, copiii cărora în următoarele două săptămâni vor trece la învățământul în regim online, dar e sigur că niciun părinte nu-și dorește copilul în spital.

Știm cu toții că medicii au obosit. Noi toți am obosit de restricții, doar că oboseala noastră e foarte diferită de cea a medicilor. În aceste condiții cel mai grav ce pot face funcționarii responsabili e să încalce prevederile CNESP și să permită activitatea fără restricții a tuturor instituțiilor.

O să aplic legea și o să solicit instituțiilor statului să verifice legalitatea unor așa decizii primite de către membrii acestei comisii”, afirmă Nemerenco.

CESP a raionului Orhei a decis să nu să se supună deciziei Comisiei Naționale care a decis mai multe măsuri de restricție în legătură cu creșterea numărului de cazuri de COVID-19 din cauza tulpinei Omicron printre care învățământul la distanță sau ceremoniile private.

Printr-o decizie luată vineri, 21 ianuarie, comisia de la Orhei dominată de reprezentanții Partidului Șor, condusă de președintele raionului, Dinu Țurcanu „au decis să vină cu unele modificări ajustate la situația epidemiologică din raza raionului Orhei prin care, spre deosebire de Comisia de la nivel național au permis desfășurarea a mai multor activități, inclusiv a instituțiilor de învățământ general și a instituțiilor extrașcolare cu prezența fizică a elevilor, conform pct.6 al Deciziei nr.13.1 din 17.04.2021 a Comisiei pentru Situații Excepționale a raionului Orhei (în instituțiile de învățământ în care se constată cel puțin un caz de infectare cu COVID – 19, clasele respective, la atestarea Centrului de Sănătate Publică Orhei (șef dl.I.Bolboceanu) vor fi închise pe o perioadă de carantină de 14 zile cu trecere la învățare online).

De asemenea este permisă desfășurarea Întrunirile ştiinţifice, conferinţelor, seminarelor, reuniunilor sau altor evenimente profesionale similare cu prezenţă fizică, respectând toate normele anti COVID în vigoare”.

De asemenea, în contrast față de decizia CNESP, cei de la Orhei au decis să permită și „organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri, mese de pomenire, mese festive); activitatea zonelor de agrement și parcurilor de distracție, întrunirile publice cu respectarea tuturor normelor anti COVID în vigoare”.


Diana
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media