Ministra Afacerilor Interne Ana Revenco atenționează: În cazul în care regulile anti-epidemice nu vor fi respectate, forțele de ordine vor fi nevoite să aplice amenda

20 ianuarie 2022, 19:48 Societate 113
Ana Revenco, MAI.  Sursa: Captură ecran/Privesc.eu

Toți angajații subdiviziunilor Ministerului Afacerilor de Interne vor fi mobilizați în perioada 21 ianuarie - 6 februarie 2022, pentru a preveni răspândirea tulpinii Omicron a virusului COVID-19. În acest context, a fost întocmit un plan de situații excepționale, pentru prevenire și control, cu accent sporit pe zonele aglomerate, în orele de vârf, pe întreg teritoriul țării, în special în municipiul Chișinău. Totodată, în cazul în care regulile anti-epidemice nu vor fi respectate, forțele de ordine vor fi nevoite să aplice amenda. Declarațiile au fost făcute de ministra Ana Revenco în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit MAI, activitățile de control și prevenire vor fi realizate în două etape: cea de prevenire și informare, precum și cea de asigurare a respectării prevederilor CNESP.

Acțiunile de prevenire vor fi următoarele:

1.Dialog activ, prin crearea consiliilor de siguranță online, cu participarea administrației publice locale, administratorilor de mall-uri, piețe, reprezentanților din domeniul HoReCa, prestatorilor de servicii, referitor la regulile pandemice și respectarea acestora;

2.Asistență medicilor de familie pentru a monitoriza, pe măsura competențelor, persoanele aflate în autoizolare;

3.Avertizarea contra semnătură, prin înmânarea prescripțiilor, a activității de comerț în puncte și centre comerciale. Administratorii de mall-uri, piețe, precum și administratorii HoReCa vor fi preîntâmpinați asupra respectării regulilor stabilite privind combaterea infectării cu virusul COVID-19, în special în monitorizarea fluxului de clienți;

4.Desfășurarea întrunirilor cu angajații întreprinderilor de gestionare a transportului public (parcuri de autobuze și troleibuze) privind prevederile regulilor instituite, în vederea prevenirii răspândirii virusului COVID-19 și asumarea angajamentului de respectare a acestora;

5.Monitorizarea stațiilor și unităților de transport public, precum și călătoriile de control și atenționare a pasagerilor, efectuate zilnic, în toate orașele unde este prezent transportul urban, inclusiv, în caz de necesitate, prin oferirea măștilor de protecție persoanelor care nu dispun de acestea;

6.Verificarea respectării programului de activitate în locațiile de agrement.

Totodată, în cazul în care regulile anti-epidemice nu vor fi respectate, forțele de ordine vor fi nevoite să aplice amenda.

„Anul trecut a demonstrat că solidarizarea a ajutat mult mai mult, decât împovărarea oamenilor cu amenzi. Ne dorim să nu avem motive de amendă, de aceea, în următoarele zile, se vor organiza vizite de prevenire. Stimați administratori ai piețelor, localurilor de agrement, angajați ai întreprinderilor de gestionare a transportului public, de responsabilitatea dvs. depinde sănătatea a mii de persoane. Fiți responsabili, respectați normele antiepidemice”, a îndemnat Ministrul Afacerilor Interne.

De asemenea, ministra a adresat un mesaj către angajații MAI, în care i-a rugat să fie precauți și să manifeste rezistență și fermitate în fața reticenței populației față de virus.

„Voi sunteți în prima linie a riscului, alături de medici. Respectați cu strictețe toate măsuri de precauție. Trebuie să țineți piept provocărilor– o facem pentru a salva cât mai multe vieți omenești și pentru a ajuta medicii în a opune rezistență acestui val de îmbolnăviri”, a conchis ministrul.


În cadrul Ministerului Afacerilor Interne, peste 12.500 angajați ai aparatului central și structurilor subordonate sunt vaccinați, ceea ce înseamnă peste 76%. Se propune că în termen scurt această cifră să depășească 90%.

Diana
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media