DOC/ Fostul șef al APP Vladimir Baldovici, constatat cu conflict de interese: A avizat pozitiv o hotărâre a Guvernului în care figura indirect firma acestuia

20 ianuarie 2022, 16:16 Justiție 74
Vladimir Baldovici.  Sursa: zdg.md

Autoritatea Națională de Integritate a constatat un conflict de interese pe numele fostului director general al Agenției Proprietății Publice Vladimir Baldovici. În anul 2018, Cancelaria de Stat a transmis către APP un proiect de hotărâre de Guvern cu privire la transmiterea unui teren, care se referea la transmiterea, cu titlu gratuit, din gestiunea Procuraturii Generale în gestiunea Direcției generale pentru administrarea clădirilor Guvernului Republicii Moldova a terenului proprietate publică a statului, domeniul privat, situat în centrul capitalei. Vladimir Baldovici, în calitate de director general a avizat prin semnătură acest proiect de hotărâre.

În cadrul controlului, inspectorul de integritate a identificat ca la semnarea avizului Baldovici a avut anumite interese personale, deoarece viza în mod indirect un SRL, unde împreună cu soția dețineau calitatea de asociați.

În anul 2013, acest SRL obține dreptul de servitute asupra unui teren proprietate publică din centrul capitalei, în baza unui contract încheiat cu Direcția generală pentru administrarea clădirilor Guvernului. Potrivit documentelor acumulate, fostul director al APP ajunge să fie asociat în cadrul acestui SRL în anul 2015, iar soția în anul 2017, cu câte 50% cotă parte din firmă.

După ce au obținut dreptul asupra terenului, acest SRL a amenajat o parcare auto îngrădită, dotată cu sisteme de supraveghere video, asigurată cu pază și limitarea accesului și a parcării altor automobile pe acest teren, pentru care a suportat toate cheltuielile.

În anul 2018, când accede în funcția de director general al APP, obține și calitatea de subiect al declarării. În acest proiect de hotărâre a Guvernului era vizat în mod indirect o parte din terenul utilizat de SRL.

Respectiv, în momentul când proiectul a ajuns pe masa fostului director al APP, acesta ar fi trebuit să se abțină de la examinarea și avizarea documentului, iar în termen de 3 zile să declare interesul personal rezultat din calitatea sa de asociați în firma respectivă.

Fiindu-i solicitat punctul de vedere, fostul director nu și l-a prezentat.

Dacă actul de constatare va rămâne definitiv, acesta riscă interdicția de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică timp de 3 ani, urmând să fie inclus și în Registrul Interdicțiilor.

De menționat că, potrivit prevederilor legale, ANI nu este în drept să solicite instanței de judecată constatarea nulității absolute a actului normativ adoptat.

Vladimir Baldovici a fost șef al APP din luna mai 2018 și până în iunie 2019. El a fost demis de prim-ministra de atunci Maia Sandu, fiind acuzat că ar sta în spatele privatizărilor care au ridicat mari semne de întrebare, anume concesionarea Aeroportul Chișinău, Air Moldova, Gările și Stațiile Auto, Casa Presei, Arena Națională etc.

Alina
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media