Atac cibernetic masiv împotriva guvernului din Ucraina. Ministrul de Externe de la Chișinău: „Condamnăm ferm astfel de activități cibernetice rău intenționate”

14 ianuarie 2022, 11:59 Ucraina 267
Ucraina.  Sursa: IPN

Un atac cibernetic masiv a fost comis în noaptea de joi spre vineri şi a vizat website-uri ale Guvernului ucrainean, unele dintre ele nefiind accesibile vineri dimineaţă, informează Reuters şi France Presse, citat de AGERPRES.

Site-urile Ministerului Afacerilor Externe, cabinetului de miniştri, politicii agrare, Consiliului de securitate şi apărare şi Ministerului Educaţiei păreau să nu funcţioneze, notează Reuters.

„Din cauza atacului global din noaptea de 13-14 ianuarie 2022, site-ul oficial al Ministerului Educaţiei şi Ştiinţei a căzut temporar”, a anunţat ministerul pe Facebook. Site-urile altor ministere, inclusiv cel al Situaţiilor de Urgenţă, erau de asemenea inaccesibile.

Pe unele dintre site-uri era afişat un text în trei limbi - ucraineană, polonă şi rusă - spunând că toate datele ucrainenilor încărcate pe reţea au devenit publice.

Oficiali de securitate nu au fost imediat disponibili pentru comentarii.

Întrebat cine se află în spatele atacului cibernetic, purtătorul de cuvânt al MAE ucrainean, Oleh Nikolenko, a declarat că „este prea devreme să tragem concluzii, dar există o istorie îndelungată a atacurilor ruseşti împotriva Ucrainei în trecut”.

Atacul cibernetic, nerevendicat imediat, a avut loc într-un context de puternice tensiuni între Kiev şi Moscova.

Cu o reacție în acest sens a venit șeful Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău, Nicu Popescu, în care condamnă astfel de acțiuni.

„Am aflat în această dimineață despre atacurile cibernetice masive direcționate către o serie de site-uri web ale agențiilor guvernamentale din Ucraina, inclusiv în adresa Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei Міністерство закордонних справ України / MFA of Ukraine. Întrucât investigația acestor atacuri este încă în desfășurare, condamnăm ferm astfel de activități cibernetice rău intenționate”, a declarat diplomatul.

Alina
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media