Igor Dodon critică dur decizia BNM de a crește rata de bază: „Ceea ce face în prezent BNM este o luptă contra mediului de afaceri și contra cetățenilor de rând”

14 ianuarie 2022, 17:25 Economie 144
Igor Dodon în videoconferință cu Rusia Unită.  Sursa: psrm.md
Fostul lider PSRM, Igor Dodon critică dur decizia Băncii Naționale a Moldovei care a decis joi, 13 ianuare, creșterea cu 2 puncte procentuale a rate de bază, de la 6,5% la 8,5%. Dodon spune că această decizie este una care va afecta dur mediul de afaceri și va aduce pierderi și oamenilor de rând.

„Moldova trebuie să lupte cu inflația, însă pentru aceasta sunt alte instrumente viabile pe care noi le-am propus, dar ceea ce face în prezent BNM este o luptă contra mediului de afaceri și contra cetățenilor de rând, iar efectul va fi scumpirea banilor și, drept consecință, creșterea prețurilor”, a scris Dodon pe paginile sale de pe rețelele de socializare.

Liderul socialiștilor spune că decizia BNM va avea cel puțin 4 efecte, iar în loc să stăvilească inflația și scumpirile, va avea efect invers.

„Majorarea ratei de bază va lovi asupra businessului, care și așa se află într-o situație extrem de dificilă. Volumul de credite contractat de către mediul de afaceri se află la un nivel record de jos, de doar 32 de miliarde lei, comparativ cu 42 de miliarde lei în 2014. Pentru prima dată în istoria modernă a Republicii Moldova, creditarea netă a busnessului este negativă. Adică volumul depozitelor ținute de companii în bănci este mai mare, decât volumul creditelor contractate. Prioritatea numărul unu, atât a guvernului cât și a BNM, trebuie să fie relansarea economiei și stimularea creditării mediului de afaceri de către bănci. Însă ceea ce face acum BNM este scumpirea creditelor pentru mediul de afaceri, ceea ce va duce la înghețarea procesului de creditare, stoparea proiectelor investiționale și scumpirea investițiilor. Efectul acestor acțiuni va fi majorarea prețurilor la produse, sau altfel spus, creșterea inflației”, este primul argument al socialistului.

Un alt efect, în opinia lui Dodon este că decizia BNM va crește și procentul creditelor contractat de oamenii simpli. Al treilea rezultat al deciziei va lovi în Guvern, care se împrumută de pe piața internă. „În 2022 Guvernul Moldovei deja are de plătit cea mai mare sumă din istoria Moldovei pentru dobânzi - aproape 3 mlrd lei, dintre care 2,33 mlrd lei dobânzi la creditele interne (sumă de 2 ori mai mare comparativ cu anul 2020), plus încă 586 milioane de lei dobânzi la creditele externe. Această sumă este mai mare decât volumul investițiilor în drumuri și de două ori mai mare, decât volumul investițiilor promise primăriilor din țară. Decizia de ieri a BNM va costa bugetul de stat, conform estimărilor noastre, cel puțin încă 350 milioane de lei. Astfel, în anul 2022, suma record pentru istoria modernă a Moldovei de cca 3,3 mlrd de lei va fi alocată pentru deservirea împrumuturilor interne și externe”, mai spune Dodon.

Un alt efect prevăzut de socialist ține de scumpirea creditelor ipotecare. „În prezent băncile comerciale au cea mai mare expunere la creditele din domeniul construcțiilor, peste 20% din portofoliul lor. Oamenii s-au împrumutat, în speranța unor dobânzi rezonabile, dar acum inevitabil creșterea ratei de bază va duce la majorarea costului creditelor ipotecare. Câți din cetățeni vor putea să-și achite ratele majorate la creditele ipotecare, mai ales pe fundalul creșterii prețurilor și tarifelor la toate mărfurile și serviciile? Poate oare aceasta situație sa provoace o noua criza bancară?”, se întrabă la final fostul președinte.

Igor Dodon spune că în zilele următoare va veni cu mai multe acțiuni care în opinia lui ar putea duce la reducerea inflației și își exprimă speranța că „cei de la guvernare vor ține cont de ele, în interesul cetățenilor”.

Amintim că joi seara, BNM a aprobat un șir de măsuri de politică monetară „pentru a reduce impactul șocurilor asupra economiei”. Astfel, rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt va crește cu 2,0 puncte procentuale până la 8,50 la sută anual. Totodată, se vor mări cu 2,0 puncte procentuale ratele de dobândă la creditele și la depozitele overnight - până la 10,50 și, respectiv, până la 6,50 la sută anual . Majorările au fost aprobate cu vot unanim de către Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei la o ședință extraordinară care a avut loc joi, 13 ianuarie.

Potrivit unui comunicat al instituției, decizia a fost luată în urma analizei și evaluării informațiilor macroeconomice recente asociate mediului extern și intern, în special accelerării inflației din ultima perioadă.

Cristian
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media