Forţele militare conduse de Rusia şi-au încheiat miercuri retragerea din Kazahstan

19 ianuarie 2022, 12:19 Externe 62
Proteste Kazahstan.  Sursa: Pavel Mikheyev TPX IMAGES OF THE DAY

Forţele militare conduse de Rusia şi-au încheiat miercuri retragerea din Kazahstan, unde au fost trimise pentru a susţine puterea locală în faţa revoltelor fără precedent declanşate la începutul anului, au anunţat agenţiile ruse, citându-l pe şeful misiunii, Andrei Serdiukov, informează AFP și Agerpres.

„Operaţiunea de menţinere a păcii (...) de pe teritoriul Republicii Kazahstan s-a încheiat”, a declarat Andrei Serdiukov, comandantul acestei misiuni a Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), alianţă militară condusă de Moscova.

Citând Ministerul Apărării rus, agenţiile de presă ruse informează că „patru avioane ale aviaţiei de transport militar rus, cu soldaţi pentru menţinerea păcii, au decolat de pe aeroporturile din Nur-Sultan şi Almatî”, din Kazahstan.

Aceste aparate „aduc acasă ultimele unităţi” ale acestei forţe şi conducerea sa, precizează ministerul.

Retragerea intervine chiar în ziua în care Kazahstanul a ridicat starea de urgenţă impusă în timpul manifestaţiilor împotriva unei creşteri puternice a preţului la energie care au degenerat în revolte şi în operaţiuni de reprimare, în primele zile ale lui ianuarie.

Autorităţile kazahe au imputat violenţele unor „terorişti” formaţi în străinătate, versiune care le-a permis să cheme în ajutor soldaţi ruşi şi OTSC.

Contingentul, trimis pe 6 ianuarie în această fostă republică sovietică din Asia Centrală, la invitaţia preşedintelui său Kasîm-Jomat Tokaev, era format din 2.030 de militari ruşi, belaruşi, armeni, tadjici şi kîrgîzi.

Circa 10.000 de persoane au fost reţinute în urma revoltelor, care au început la 2 ianuarie în vestul ţării din cauza dublării preţului la gazul lichefiat utilizat drept combustibil auto, degenerând în violenţe brutale la Almatî, capitala economică a Kazahstanului, unde au fost incendiate şi devastate clădiri oficiale şi magazine, a indicat Ministerul kazah de Interne.

Niciun bilanţ precis al persoanelor care şi-au pierdut viaţa în urma tulburărilor nu a fost făcut public de către puterea kazahă.

Diana
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media