„Nu, absolut. Se furnizează gaz, trebuie plătit”, a spus Peskov, după ce a fost întrebat de un jurnalist dacă Kremlinul crede că situația complicată privind livrările de gaz către Moldova a depășit acordurile comerciale.
Peskov a menționat că întrebarea ar trebui adresată în primul rând companiei Gazprom, și nu Kremlinului. „Aceasta este mai degrabă o problemă comercială și aici vă recomandăm să întrebați direct reprezentanții Gazprom despre cum stau lucrurile”, a spus el.
„Gazprom are obligații contractuale cu cumpărătorii de gaze, obligații contractuale. Există o anumită sumă care trebuie plătită. Gazprom, ca societate internațională și pe acțiuni, trebuie să vândă mărfuri și să primească bani pentru asta, nu poate oferi gaz gratuit,” – a adăugat secretarul de presă.
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a precizat că este vorba despre un avans de 50% din prețul gazului livrat pentru luna ianuarie curent, sumă pe care Gazprom o cere integral până joi, 20 ianuarie, și care constituie circa 63 de milioane de dolari.
Moldovagaz va putea până mâine să achite doar 38 de milioane, cu o diferență neachitată de 25 de milioane de dolari, pentru care este nevoie de câteva zile pentru a fi colectată, spune oficialul.
Spînu a acuzat și el compania Gazprom că și-a schimbat „clar” atitudinea față de Republica Moldova comparativ cu anii precedenți, când permitea întârzierea plăților cu câteva luni.
„Constatăm și regretăm că acționarul majoritar al Moldovagaz nu a reușit să-și susțină propria companie pentru a depăși această situație. Aceasta este clar o schimbare de atitudine față de anii precedenți și care nu ajută nici într-un fel. Ne-am pomenit cu riscul real de stopare a livrărilor și ne impune la acțiuni extraordinare din partea Guvernului.”, a declarat ministrul.
