Kremlin: Problema livrării gazului pentru Republica Moldova este o chestiune „pur comercială” între Gazprom și Moldovagaz

19 ianuarie 2022, 13:22 Rusia 195
Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov.  Sursa: TASS

Aprovizionarea cu gaze a Republicii Moldova de către Gazprom este o chestiune pur comercială și nu este vorba de politică, susține secretarul de presă al Președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov. Astfel a comentat oficialul rus declarațiile prim-ministrei Natalia Gavrilița, care a criticat Gazprom pentru faptul că, în loc să vină cu măsuri ca societatea pe acțiuni pe care o controlează (n.red. Moldovagaz) să poată îndeplini obligațiile contractuale față de consumatori și furnizori, amenință să lase consumatorii fără gaze, în contextul în care în anii precedenți permitea Moldovagaz să acumuleze devieri negative pe perioada de iarnă care erau achitate în următoarele luni.

„Nu, absolut. Se furnizează gaz, trebuie plătit”, a spus Peskov, după ce a fost întrebat de un jurnalist dacă Kremlinul crede că situația complicată privind livrările de gaz către Moldova a depășit acordurile comerciale.

Peskov a menționat că întrebarea ar trebui adresată în primul rând companiei Gazprom, și nu Kremlinului. „Aceasta este mai degrabă o problemă comercială și aici vă recomandăm să întrebați direct reprezentanții Gazprom despre cum stau lucrurile”, a spus el.

„Gazprom are obligații contractuale cu cumpărătorii de gaze, obligații contractuale. Există o anumită sumă care trebuie plătită. Gazprom, ca societate internațională și pe acțiuni, trebuie să vândă mărfuri și să primească bani pentru asta, nu poate oferi gaz gratuit,” – a adăugat secretarul de presă.

Menționăm că gigantul rus Gazprom a informat SA Moldovagaz printr-o scrisoare că va sista livrările de gaze naturale dacă societatea pe acțiuni nu-și va onora în întregime obligația contractuală de a plăti în avans consumul curent pentru luna ianuarie până mâine.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a precizat că este vorba despre un avans de 50% din prețul gazului livrat pentru luna ianuarie curent, sumă pe care Gazprom o cere integral până joi, 20 ianuarie, și care constituie circa 63 de milioane de dolari.

Moldovagaz va putea până mâine să achite doar 38 de milioane, cu o diferență neachitată de 25 de milioane de dolari, pentru care este nevoie de câteva zile pentru a fi colectată, spune oficialul.

Spînu a acuzat și el compania Gazprom că și-a schimbat „clar” atitudinea față de Republica Moldova comparativ cu anii precedenți, când permitea întârzierea plăților cu câteva luni.

„Constatăm și regretăm că acționarul majoritar al Moldovagaz nu a reușit să-și susțină propria companie pentru a depăși această situație. Aceasta este clar o schimbare de atitudine față de anii precedenți și care nu ajută nici într-un fel. Ne-am pomenit cu riscul real de stopare a livrărilor și ne impune la acțiuni extraordinare din partea Guvernului.”, a declarat ministrul.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media