De cealaltă parte, autoarea amendamentului, Olesea Stamate, care este și avocată, respinge acuzațiile și propune o soluție de compromis avocaților: să fie păstrată imunitatea „cu excepția infracțiunilor de corupție și cazurilor de flagrant”.
Uniunea Avocaților însă, cere Parlamentului să renunțe la inițiativă, iar dacă demersul lor nu va fi acceptat, amenință cu o grevă generală între 20 și 24 ianuarie. Până atunci, timp de două zile, avocații vor intra în grevă japoneză și vor purta banderole albe la brațul stâng.
Unul dintre cei mai mari critici ai inițiativei Olesei Stamate este președintele UAM. Încă de ieri, 16 decembrie, Dorin Popescu a făcut un apel la solidarizare a breslei după ce a citit amendamentul. Pe pagina sa de Facebook, Popescu cerea colegilor săi să se unească pentru ca să nu fie admisă atentarea la independența avocatului în exercitarea profesiei și la independența profesiei de avocat.
Președintele uniunii spune că argumentarea amendamentului propus este „una josnică, umilitoare și care arată că autorii amendamentului nu înțeleg importanța profesiei de avocat în general și rolul avocatului în special, în societate, precum și la înfăptuirea justiției. La fel, arată atitudinea negativă față de profesia de avocat”.
Acesta mai spunea că este sigur că „avocații nu se ascund după imunitate și cred ca avocații nu au nevoie de imunitate când este vorba despre suspiciuni de comitere a pretinselor fapte în afara exercitării profesiei (fapte contra persoanei, accidente rutiere etc.). Consiliul Uniunii Avocaților nu va ”acoperi” pretinse fărădelegi comise în afara exercitării profesiei. Dar atunci când este vorba despre pretinse fapte comise în exercitarea profesiei, evident, sunt necesare garanții împotriva abuzurilor.
De cealaltă parte, președinta comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate neagă acuzațiile și spune că inițiativa are ca scopul de a „face ordine în sistem”. „Anul trecut a fost modificată Legea avocaturii prin care a fost exclus examenul de accedere în funcția de avocat a procurorilor și judecătorilor – excludere vehement criticată de avocați, dar și de noi. Totodată, a fost adoptată încă o modificare așa, mai pe sub masă. (Ne)surprinzător această modificare propusă de Marina Tauber instituia o imunitate disproporționată avocaților, astfel încât art. 52 alin. (2) din Legea avocaturii la moment sună în felul următor:
(2) Avocatul nu poate fi reținut, supus aducerii silite, arestat, percheziționat fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților, cu excepția infracțiunii flagrante”, scrie Stamate.
Șefa Comisiei admite îngrijorările avocaților și propune o soluție de compromis. „Printre avocați sunt mulți profesioniști onești, care-și fac meseria cu onoare și luptă cu corupția din sistem. Însă sunt și cazuri când avocatul acționează ca un „intermediar” între client și judecător sau procuror. Și asemenea cazuri trebuie investigate și sancționate. Cum suntem împotriva corporativismului în procuratura, judiciar, la fel trebuie să evităm corporativismul în avocatură.
„În acest context, și ținând cont de faptul că sistemul procuraturii încă nu este unul curat, integru, o soluție de compromis ar fi ca avocații, cel puțin până la finalizarea evaluării extraordinare a judecătorilor și procurorilor, să beneficieze de imunitate similară judecătorilor și cea care o propunem pentru deputați – adică – cu excepția infracțiunilor de corupție și cazurilor de flagrant”, se mai arată în postarea Olesei Stamate.
