Detalii de la CNA despre perchezițiile din această dimineață: Un fost director al AAC, reținut pentru 72 de ore, într-un dosar de spălare de bani. Alte trei persoane au statut de bănuit

15 august 2022, 12:20 Justiție 237
Centrul Național Anticorupție (CNA).  Sursa: Replica Media

UPDATE 12:31. Surse apropiate anchetei au comunicat pentru Deschide.md că, pe lângă fosta primară intrimară a Chișinăului, Silvia Radu, persoanele vizate în dosar sunt fostul șef al AAC, Eugeniu Costei și Igor Sandulescu, care ar fi suspectați că între 2012 și 2019 ar fi spălat bani în sumă de 1,9 milioane de euro, 900 de mii de dolari și alte 3,5 milioane de euro, pe care i-ar fi primit de compania lui Valentin Vizant, Aviation Consulting Team.

Ex-directorul Autorității Aviației Civile (AAC) a fost reținut într-un dosar de spălare de bani, în această dimineață, 15 august, de către ofițerii CNA și procurorii anticorupție. Fostul conducător al AAC, care a activat până în ianuarie 2021 în cadrul Autorității, este bănuit că, împreună cu alți foști angajați ai entității aeronautice și fosta primară interimară a municipiului Chișinău, Silvia Radu, ar fi comis infracțiunea de spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Potrivit materialelor cauzei, cele patru persoane anchetate ar fi activat în cadrul unei companii de prestare a serviciilor de consultanță în domeniul aeronautic și ar fi semnat mai multe contracte cu entități similare de peste hotare. În cadrul urmăririi penale, s-a constatat că banii primiți pentru servicii ar fi intrat în conturile companiei moldovenești, dar și în conturile unor companii offshore. Ulterior, banii ajunși în offshore ar fi fost distribuiți pe conturile mai multor companii-căpușă, pentru a legaliza proveniența lor. În final, mijloacele financiare spălate ajungeau pe cardurile personale ale celor patru suspecți.

La această etapă, ofițerii CNA și procurorii investighează o sumă de peste 2 milioane de euro, încasată de beneficiarii companiei. O parte din aceasta nu ar fi fost raportată către autoritățile fiscale din Republica Moldova, fiind tăinuită prin utilizarea sistemelor bancare din zone offshore.

De asemenea, investigațiile efectuate de CNA și PA au identificat că mai multe companii implicate în tranzacțiile frauduloase ale companiei menționate ar fi fost conectate la spălările de bani cercetate în dosarele „Fraudei bancare” și „Laundromatului”.

În această dimineață, au fost efectuate acțiuni de urmărire penală la domiciliile bănuiților. Fostul director al AAC a fost reținut pentru 72 de ore, iar alte trei persoane urmează să fie audiate.

Procuratura Anticorupție conduce urmărirea penală, iar Serviciul prevenirea și combaterea spălării banilor (SPCSB) acordă suport operațional în vederea identificării tranzacțiilor dubioase. Orice persoană se consideră nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.

În dimineața de 15 august, oamenii legii au reținut o persoană în urma acțiunilor de urmărire penală în dosarul de spălare a banilor în care sunt vizați patru indivizi, inclusiv fosta directoare a Union Fenosa și ex-primara generală interimară de Chișinău, Silvia Radu, precum și nașul de cununie a ex-deputatului Sergiu Sîrbu, Valentin Vizant.

„Desfășurăm acțiuni de urmărire penală în cadrul unei cauze inițiate pe fapte de spălare de bani. Mai multe persoane sunt vizate în acest dosar, iar unul dintre suspecți a fost reținut. Acțiunile sunt în desfășurare. Cu amănunte vom reveni”, a comunicat pentru Replica Media purtătoarea de cuvânt a CNA, Angela Starinschi.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media