LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 176. Rușii au bombardat din nou Nikolaev: Două persoane au fost rănite, iar o persoană a murit / Zelenskiy: Negocierile cu Kremlinul sunt posibile doar dacă trupele ruse părăsesc Ucraina

18 august 2022, 07:37 Ucraina 239
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Ucraina se află în cea de-a 176-a zi de rezistență în fața armatei rusești, urmare a invaziei Rusiei pe teritoriul ucrainean pe data de 24 februarie.

Cel puțin șapte persoane au fost ucise și 17 rănite, în urma unui atac cu rachete al Rusiei asupra Harkivului.

Președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a denunțat atacul și l-a catalogat ca fiind unul „josnic și cinic, care nu are nicio justificare și demonstrează neputința agresorului”.

Secretarul general al ONU, António Guterres, a sosit în Ucraina pentru a se întâlni cu președintele acesteia, Vladimir Zelenskiy, și cu președintele turc, Tayyip Erdogan, în orașul Lviv pentru a discuta despre situația de la centrala nucleară Zaporojie, precum și despre găsirea unei soluții politice la conflict.

Totodată, Rusia cere SUA să elibereze o viză ministrului Afacerilor Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, și să asigure accesul nestingherit al delegației ruse pentru a participa la Adunarea Generală a ONU de la New York.

UPDATE 21:25. Turcia va ajuta Ucraina în reconstrucția infrastructurii distruse de bombardamentele rusești.

Ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, și ministrul turc al comerțului, Mehmet Mus, au semnat la 18 august un memorandum de înțelegere privind reconstrucția infrastructurii, potrivit biroului președintelui ucrainean Vladimir Zelenskiy.

Memorandumul a fost semnat în timpul întâlnirii lui Zelenskiy cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan la Lviv. Se așteaptă ca guvernul turc să finanțeze proiecte de reconstrucție și să ofere servicii de consultanță.


UPDATE 20:32. Zelensky: Negocierile cu Kremlinul sunt posibile doar dacă trupele ruse părăsesc Ucraina.

Președintele Vladimir Zelenskiy a făcut declarația după o întâlnire cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan.

UPDATE 19:55. Zelenskiy a avut joi o întrevedere, la Lviv, și cu secretarul general al Organizației Națiunilor Unite. În cadrul întrevederii, Zelenskiy a remarcat rolul-cheie al ONU și al lui Antonio Guterres personal în rezolvarea problemei deblocării porturilor ucrainene pentru exporturile de produse alimentare, informează Administraţia Prezidenţială din Ucraina.

Oficialii au convenit să continue coordonarea activă și cuprinzătoare a punerii în aplicare a inițiativei privind cerealele.

„Ucraina este pregătită să continue să fie un garant al securității alimentare globale”, a subliniat președintele ucrainean.

În timpul negocierilor, au fost subliniate posibilele direcții de dezvoltare ulterioară a inițiativei – îmbunătățirea acesteia și creșterea nivelului de securitate a implementării.

„Creșterea numărului de nave care exportă în siguranță alimente ucrainene este o necesitate globală”, se menționează în comunicatul citat.

O atenție deosebită a fost acordată problemei deportării ilegale și forțate a cetățenilor ucraineni în Federația Rusă și protecției ucrainenilor deținuți ilegal în Rusia.

„Vă cer personal să ajutați reprezentanții ONU să obțină acces permanent nestingherit la ucrainenii deportați”, a spus Zelenskiy.

În acest context, președintele a subliniat importanța asistenței din partea ONU pentru eliberarea militarilor și medicilor ucraineni din captivitatea rusă. El a subliniat, de asemenea, necesitatea respectării normelor Convențiilor de la Geneva privind prizonierii de război, mai ales în contextul reținerii de către Rusia a persoanelor în așa-numitele lagăre de filtrare.


UPDATE 19:20. Liderii Ucrainei, Turciei și ONU s-au întâlnit astăzi la Lviv pentru a revizui acordul de export de cereale și a discuta despre tensiunile tot mai mari în jurul centralei nucleare Zaporojie, controlată de Rusia. Iată câteva fotografii ale vizitei:

* Anadolu Agency/Getty Images


UPDATE 18:41. Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a avut o întrevedere cu omologul său ucrainean, Vladimir Zelenskiy, la Palatul Potocki din oraşul Lviv, în vestul Ucrainei, a transmis joi Biroul președintelui Ucrainei.

Zelenskiy și-a subliniat interesul ca Turcia să continue să fie partenerul Ucrainei, se arată în comunicat.

Totodată, președinții au evaluat pozitiv implementarea inițiativei de export de cereale, au discutat despre posibilitatea îmbunătățirii acesteia, întărirea securității implementării acesteia și creșterea volumului exporturilor relevante.

Zelenskiy și Erdoğan au discutat, de asemenea despre problema furtului pe scară largă de cereale de către Rusia pe teritoriul ocupat temporar al Ucrainei.

Liderii au fost de acord că orice comerț cu bunuri furate este inacceptabil. Zelenskiy a subliniat că „încercările Rusiei de a vinde bunuri furate trebuie oprite”.


UPDATE 18:00. Armata rusă a anunțat astăzi că a desfășurat avioane de război înarmate cu rachete hipersonice de ultimă generație în regiunea Kaliningrad a țării, o mișcare care a fost interpretată pe scară largă ca un răspuns la armamentul oferit de Vest, relatează Associated Press și The Guardian.

Trei avioane de luptă MiG-31 cu rachete hipersonice Kinzhal au sosit la baza aeriană Chkalovsk din enclava Mării Baltice, la sud de Lituania, ca parte a „măsurilor suplimentare de descurajare strategică”, a declarat ministerul rus al apărării.

Avioanele de război vor fi puse în alertă non-stop, potrivit ministerului. Kinzhal are o rază de acțiune de până la 2.000 km (aproximativ 1.250 mile) și zboară cu o viteză de 10 ori mai mare decât sunetul, ceea ce îl face dificil de interceptat, a spus armata rusă. Rusia a folosit arma pentru a lovi mai multe ținte în Ucraina.

Desfășurarea rachetelor Kinzhal la Kaliningrad a fost o demonstrație aparentă a capacității armatei ruse de a amenința activele NATO – Kaliningradul se învecinează cu Polonia și Lituania cu membrii NATO. Anunțul este făcut după ce Moscova a criticat ferm livrările de arme occidentale către Ucraina, acuzând SUA și aliații săi că alimentează conflictul.


UPDATE 17:15. În după-amiaza zilei de 18 august, rușii au bombardat din nou Nikolaev. În consecință, două persoane au fost rănite, iar o persoană a murit.

„Potrivit informațiilor preliminare, în urma bombardamentelor în timpul zilei, două persoane au fost rănite și au fost internate. O altă persoană a murit în drum spre spital”, a spus primarul orașului Oleksandr Sienkovych.

Acesta a adăugat că autoritățile colectează în prezent informații detaliate despre consecințele bombardamentelor.UPDATE 16:25. Ministerul rus de Externe a respins joi propunerea secretarului general al ONU, Antonio Guterres, de demilitarizare a zonei din jurul centralei nucleare Zaporojie din sudul Ucrainei.

În timpul unei conferințe de presă, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Ivan Neciaev, a declarat că propunerile sunt „inacceptabile".


UPDATE 16:05. În blocul cu trei etaje din Harkiv, distrus noaptea trecută de o rachetă rusească Iskander, locuiau, printre altele, persoane cu deficiențe de auz, spun reprezentanții autorităților regionale.

O cunoscută voluntară din oraș, Natalia Popova, a confirmat că printre victime se numără și persoane cu dizabilități, unele dintre ele primesc asistență medicală la fața locului.

Popova a remarcat că persoanele cu deficiențe de auz nu pot răspunde la apelurile salvatorilor, care continuă să caute locuitorii casei sub dărâmături.

Potrivit serviciului de presă al OVA, clădirea distrusă de ruși a fost un fost cămin pentru persoane cu deficiențe de auz, acum este doar o clădire de locuit, unde au rămas să locuiască persoane cu asemenea probleme.

La această oră se știe cu certitudine că printre cei salvați din dărâmături se numără și o tânără surdă de 25 de ani.


UPDATE 15:40. Numărul victimelor atacului cu rachetă asupra unei clădiri cu trei etaje din raionul Saltovsk, Harkiv, de noaptea trecută se ridică la 12, unele dintre ele fiind persoane în vârstă și persoane cu dizabilități, informează de serviciul de presă al Serviciului de Stat de Urgență din regiunea Harkiv.

„Din păcate, la ora 15:00, se știe despre 12 morți. Toți sunt civili. Mulți sunt în vârstă și cu dizabilități. Nu există nicio instalație militară în apropiere de casa distrusă”, se arată în raport. Serviciul de Stat de Urgență a subliniat că operațiunile de salvare și căutarea morților continuă.


UPDATE 15:15. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a sosit la Lviv pentru a se întâlni cu Zelenskiy și Guterres. Erdogan este așteptat să aibă o întâlnire bilaterală cu Zelenski și apoi o întâlnire tripartită cu președintele ucrainean și cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, relatează agenția Anadolu.

Presa turcă prezintă primele imagini cu întâlnirea Erdogan-Zelenski din Lviv:


UPDATE 15:00. Armata ucraineană a distrus un complex rusesc de stații de comunicații prin satelit „Legenda-2” și un depozit de muniții în Blagodatnoe, raportează comandamentul operațională „Sud”.

„În această noapte, armata inamică a fost redusă de cinci militari, un complex de stații de comunicații prin satelit „Legend-2” și un sistem de rachete antitanc. În Blagodatnoe, trupele ruse nu vor mai putea restabili muniția, deoarece depozitul a fost distrus ”, se spune în mesaj.

Aproximativ 10 nave ruse manevrează în Marea Neagră. Navele se refugiază în zone sigure de-a lungul coastei Crimeei până la Novorossiisk. În serviciul de luptă pe mare sunt două transportoare de suprafață cu 16 rachete de croazieră de tip Kalibr și o navă mare de aterizare.


UPDATE 14:40. Marinarii Forțelor Navale ale Forțelor Armate ale Ucrainei au distrus o instalație rusă „PION” - un tun autopropulsat sovietic de mare putere de 203 mm.

„Unitățile noastre de artilerie au atacat acumularea de forță de muncă și echipamente ale trupelor ruse, în urma căreia a fost distrusă o montură de artilerie autopropulsată 2C7 Pion. Pierderile finale ale inamicului sunt în curs de precizare”, informează Forțele Armate ale Ucrainei.


UPDATE 14:10. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, a sosit joi la Lviv unde a ascultat un raport al conducerii locale privind organizarea evacuării cetățenilor din zonele de război.

Totodată, „președintele a vizitat și militari răniți în timpul ostilităților care sunt tratați într-una dintre instituțiile medicale ale orașului”, spun autoritățile ucrainene.

Zelenskiy a fost informat că de la începutul agresiunii armatea Rusiei împotriva Ucrainei, peste 9.000 de militari (peste 3.400 de răniți, aproximativ 2.100 de traumatizați și aproape 3.600 de bolnavi) au fost tratați în unitatea medicală din Lviv. De asemenea, președintele, împreună cu primarul orașului Lviv, Andrii Sadov, a participat la o ceremonie de cinstire a memoriei soldaților ucraineni decedați în războiul cu Rusia.


UPDATE 13:45. Recent, președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret care readuce titlul „Mama eroină”, un concept din epoca sovietică, în încercarea de a atenua criza demografică din Rusia. Titlul va fi acordat cetățenilor ruși care au născut și au crescut 10 sau mai mulți copii care sunt cetățeni ruși.


UPDATE 13:20. Alte 601 persoane au fost evacuate în ultimele 24 de ore din regiunea Donețk, raportează joi Serviciul de Urgență al Ucrainei din regiunea Donețk, într-un comunicat pe Facebook.

Refugiații au primit ajutor și au părăsit raionul Pokrovski din regiunea Donețk. Printre refugiați se numără 15 copii și 22 de persoane cu dizabilități fizice”, se arată în mesaj.

În total, din 24 februarie 2022, din zonele populate din regiunile Donețk și Luhansk au fost evacuate 9.795 de persoane.

:

UPDATE 12:45. Ministrul slovac al apărării, Yaroslav Nagy, a declarat că guvernul slovac nu va stopa sprijinul militar pentru Ucraina, în ciuda tuturor eforturilor Rusiei de a influența opinia publică din țara sa în acest sens, scrie EuroNews.

Potrivit ministrului, „propaganda rusă face tot posibilul pentru a schimba starea de spirit a populației, pentru a opri sau bloca transferul în continuare de echipamente militare în Ucraina, dar guvernul, desigur, a decis să continue acest proces, pentru că trebuie să îi ajutăm pe ucraineni - ei o merităm și înțelegem foarte bine ce este ocupația”, a spus el.


UPDATE 12:30. Ministerul rus al apărării a declarat joi că centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei ar putea fi închisă dacă forțele ucrainene continuă să bombardeze instalația, lucru pe care Kievul neagă că l-ar face, relatează Reuters.

Într-un briefing, Igor Kirillov, șeful forțelor de apărare radioactivă, chimică și biologică ale Rusiei, a declarat că sistemele de sprijin de rezervă ale centralei au fost avariate în urma bombardamentelor.

Kirillov a mai spus că, în cazul unui accident la centrală, materialul radioactiv ar acoperi Germania, Polonia și Slovacia.


UPDATE 12:05. Cel puțin 10 civili din Mariupolul ocupat au murit din cauza minelor în timp ce efectuau lucrări de lichidare a molozului de la uzina metalurgică Ilici, în timp ce oamenii sunt forțați în continuare să lucreze acolo, susține consilierul primarului Mariupol, Petro Andriușcenko.

„MMK Ilici. Invadatorii raportează că aproximativ 1,7 mii de locuitori din Mariupol sunt implicați la lucrările de curățare a molozului de la uzina bombardată. Cu toate acestea, ei nu spun nimic despre faptul că, atunci când curăță molozul de pe teritoriul uzinei, oamenii nu lucrează pentru hrană, ci pentru o promisiune goală de a lucra într-o zi la fabrică. Ei nu spun că oamenii sunt folosiți în locul geniștilor ruși, iar cel puțin 10 locuitori din Mariupol au murit deja, aruncați în aer de mine”, a scris Andriușcenko pe canalul său de Telegram..

El a mai remarcat că rușii nu vorbesc nici despre faptul că prizonierii de război ucraineni, aflați în arest preventiv în Mariupol, sunt folosiți la cele mai grele munci.

Acesta a publicat un material video în care un bărbat povestește cum invadatorii îi obligă pe oameni să muncească, în ciuda pericolului de a fi aruncați în aer în orice moment - geniști cu detectoarele de metale urmăresc muncitorii și îi asigură că „nu e nimic în neregulă aici”.

Agresiunea rusă a provocat una dintre cele mai mari dezastre umanitare în Mariupol. Orașul este aproape complet distrus ca urmare a bombardamentelor trupelor ruse. Mariupol se află în prezent fără alimentare normală cu energie electrică, apă, gaz. De la începutul invaziei ruse, aproximativ 22.000 de civili au murit în oraș. Peste 50 de mii au fost deportați în Rusia și în teritoriile ocupate temporar din regiunea Donețk. Mariupol este amenințat de o catastrofă ecologică și de un focar de boli infecțioase, spun autoritățile ucrainene.


UPDATE 11:45. O echipă de experți internaționali este pregătită să viziteze centrala nucleară Zaporojie, ocupată de Rusia, în urma unui apel cu șeful organului de supraveghere nucleară, a delcrata joi Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba.

Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, „este pregătit să conducă o delegație a AIEA la centrala nucleară Zaporojie”, a spus Kuleba într-un tweet. „Am subliniat urgența misiunii de a aborda amenințările la securitatea nucleară cauzate de ostilitățile Rusiei”.


UPDATE 11:30. Ministerul rus al Apărării a acuzat joi Ucraina că plănuiește o „provocare” la centrala nucleară Zaporojie vineri, când urmează să fie vizitată de secretarul general al ONU, Antonio Guteres, a relatat agenția de presă rusă de stat RIA Novosti.

„Pe 19 august, regimul de la Kiev pregătește o provocare de rezonanță la centrala nucleară de la Zaporojie în timpul unei vizite în Ucraina a secretarului general al ONU António Guterres, în urma căreia Federația Rusă va fi acuzată că a creat un dezastru provocat de om la această centrală electrică”, a spus purtătorul de cuvânt al ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov.

Potrivit agenției de presă, pentru pregătirea pentru o eventuală provocare, o echipă a grupului operațional-tactic Dnepr va desfășura până pe 19 august posturi de observare a radiațiilor și va organiza, de asemenea, pregătiri pentru unitățile militare ce staționează în Zaporojie pentru acțiuni în condiții de contaminare cu radiații a zonei.

„În plus, unitățile Trupele de protecție împotriva radiațiilor, chimice și biologice ale forțelor armate ale Forțelor Armate ale Ucrainei urmează să își finalizeze concentrarea în regiunea Zaporojie până la 19 august și să fie gata să constate faptul accidentului de la centrala nucleară Zaporojie, precum și să efectueze un set de măsuri care să demonstreze presupusa eliminare a consecințelor sale”, a mai spus Konașenkov.

Potrivit departamentului, luptătorii Forțelor Armate ale Ucrainei vor lansa lovituri de artilerie pe teritoriul stației din pozițiile de tragere din Nikopol.


UPDATE 11:00. Pe rețelele de socializare au apărut imagini cu ceea ce par a fi explozii la un depozit de muniții din Donețkul ocupat, într-o localitate aflată la circa 20 de kilometri de granița cu Rusia.


UPDATE 10:45. Armata ucraineană afirmă că, în ultima zi, trupele de invazie au pierdut 200 de soldați, 3 tancuri, 17 transportoare blindate, 17 piese de artilerie, 2 lansatoare multiple de rachete, un avion, un elicopter, o dronă și 7 diferite

vehicule și cisterne:


UPDATE 10:20. Noi atacuri în Zaporojie.

Pe parcursul nopții trecute rușii au lansat un atac cu rachete în raionul Visiliev, din Zaporojie. Patru rachete au lovit o instalație de infrastructură, a anunțat astăzi guvernatorul și șeful OVA Zaporojieia, Oleksandr Staruh.

„În această noapte, în jurul orei 03:00, inamicul a lansat un atac cu rachete asupra Zaporojie. Potrivit informațiilor preliminare, trupele ruse au folosit sisteme de lansare de rachete multiple. Patru rachete au lovit o instalație de infrastructură din raionul Shevcenko”, se arată în mesaj.


UPDATE 10:05. În Ucraina, din cauza agresiunii Federației Ruse și-au pierdut viața 361 de copii, iar alții 714 au fost răniți, informează Procuratura Generală a Ucrainei.

„Peste 1.075 de copii au suferit în Ucraina ca urmare a agresiunii armate pe scară largă a Federației Ruse. În dimineața zilei de 18 august 2022, numărul oficial de copii victime pe zi nu s-a schimbat - 361. Numărul de răniții a crescut - mai mult de 714”, se arată în raport.

Datele nu sunt definitive, deoarece se continuă lucrările de stabilire a acestora în locuri de ostilități active, în teritorii ocupate temporar și eliberate.

Copiii au suferit cel mai mult în regiunea Donețk - 376, Harkiv - 200, Kiev - 116, Cernihiv - 68, Luhansk - 61, Nikolaev - 60, Herson - 55, Zaporojie - 40.

Pe 17 august, o fetiță de 12 ani a fost rănită de un obuz care a lovit o clădire rezidențială din Harkiv.


UPDATE 09:50. În regiunea Donețk, în ultimele 24 de ore armata rusă ar fi ucis trei civili și a rănit alții șase, susține guvernatorul regiunii Pavel Kirilenko.

„Pe parcursul zulei de 17 august, rușii au ucis 3trei civili din Donbass: în Avdeevka, Netailov și Kurahovka. Alte 6 persoane au fost rănite”, a scris el pe canalul său de Telegram.UPDATE 09:25. Trupele ruse plănuiesc să reia ofensiva în anumite sectoare ale frontului, se arată în raportul de dimineață al Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Principalele teze:

- Inamicul continuă să se concentreze pe stabilirea controlului deplin asupra teritoriilor regiunilor Luhansk și Donețk, deținând zonele temporar capturate din Herson și părți din regiunile Harkiv, Zaporojie și Nikolaev, creând condiții favorabile pentru reluarea ofensivei în anumite zone, precum și blocând căile maritime ale Ucrainei în Marea Neagră.

- În direcțiile Volyn și Polissia situația nu s-a schimbat semnificativ. Unitățile forțelor armate ale Republicii Belarus continuă să îndeplinească sarcini de întărire a protecției secțiunii graniței bieloruso-ucrainene din regiunile Brest și Gomel.

Amenințarea cu rachete și lovituri aeriene ale inamicului de pe teritoriul și spațiul aerian al Republicii Belarus rămâne.

- În direcția Seversk, inamicul continuă să dețină unități ale forțelor armate ale Federației Ruse în zonele de frontieră ale regiunilor Briansk și Kursk pentru a îngrădi acțiunile unităților Forțelor de Apărare.

Inamicul a tras din artileria cu tun în zonele așezărilor Volkovka, Iastrebinoe și Popovka din regiunea Sumy.

- În direcția Slobojanski, inamicul continuă să conducă ostilități pentru a menține liniile ocupate anterior și pentru a preveni ofensiva Forțelor de Apărare ale Ucrainei.

- În direcția Harkiv, inamicul a tras din tancuri, tunuri și artilerie de rachete în zonele așezărilor Karasovka, Petrovka, Bazalievka, Rtișcevka, Duvanka, Ivanovka, Mospanovo, Lesnoe, Velikie Prohodi, Pitomnik, Gusarovka și Chepil.

- În direcția Slaviansk, trupele ruse au tras cu artilerie în zonele Velika Kamișevaha, Vernopolie, Adamovka și Dolgenkii.

- În direcția Kramatorsk, inamicul a tras din tancuri și mai multe lansatoare de rachete în zonele Slaviansk, Kramatorsk, Disputed, Donețk, Ivano-Darievka, Seversk, Zvanovka și Raigorodski. A lansat un atac aerian lângă Veseli.

- Rușii au încercat o ofensivă în direcția Nikolaevka - Viemka, însă nu au avut succes și s-au retras.

- În direcția Bahmut, au fost înregistrate bombardamente lângă Bakhmut, Soledar, Razdolevka, Kodema și Maiorsk.

- Trupele ruse au înaintat în direcțiile Vladimirovka - Soledar, Pokrovskoe - Bahmut, Klinovo - Bahmut, Semigorie - Zaitsevo, Semigorie - Kodema și Golmovski - Zaitsevo. Invadatorii nu au obținut niciun rezultat pozitiv pe niciuna dintre direcțiile ofensivei și s-au retras cu pierderi.

- În direcția Avdeevka, inamicul a tras din tunuri, artilerie de rachete și tancuri lângă Avdeevka, Marinka, Alexandropol, Peskov, Pervomaiski și cu experiență.

- A avut loc o ofensivă în direcția Lozovoe - Pervomayskoe, fără succes, trupele inamice s-au retras.

- Pe direcțiile Novopavlovski și Zaporojie, inamicul apără zonele ocupate. S-a tras în zonele așezărilor Novoselska, Novomihailovka, Bogoiavlenka, Stepnogorsk, Shevchenko, Burlatsk, Zalijne, Guliaipole, Lukianovo, Preobrajenka, Poltava.

- Trupele ruse au efectuat recunoașteri aeriene a UAV-urilor lângă Poltavka, Guliaipole, Malinovka, Zelenîi Gay, Șcerbakov și Novoyakovlovka.

- Au încercat să conducă operațiuni de asalt în direcția Egorovka - Șevchenko, dar nu au avut succes, s-au retras.

- În direcția Iujniy Bug, trupele inamice își concentrează principalele eforturi pentru a menține zonele ocupate și a opri acțiunile Forțelor de Apărare ucrainene.

- S-au înregistrat bombardamente în apropierea așezărilor Nikolaev, Stepnaya Dolina, Luch, Posad-Pokrovskoe, Galitsinovo, Aleksandrivka, Mirnoe, Shirokoe, Kvitnevoe, Kiselevka, Kobzarți Pervomaisk, Kavkaz, Murahovka, Andreevka, Ivanov Osokarovka și Trudovka.

- Inamicul a lansat lovituri aeriene lângă Belaya Krinitsa, Blagodatny, precum și raza Hutorskaia.

- Trupele ruse au efectuat recunoașterea aeriană a UAV în zonele așezărilor Belogorka, Lozovo, Pervomaisk, Aleksandrovka, Trudoliubovka, Osokorovka și Ivanovka.

Potrivit informațiilor disponibile, doi transportatori de rachete de croazieră pe mare sunt pregătiți pentru utilizarea armelor de înaltă precizie.


UPDATE 08:50. Preşedintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a declarat că este nevoie de transparenţă totală pentru a gestiona situaţia de la centrala nucleară de la Zaporojie, lucrându-se cu diplomaţi şi şi specialişti pentru a trimite la faţa locului misiunea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, scrie News.ro.

„Armata rusă trebuie să se retragă de pe teritoriul centralei nucleare şi din toate zonele învecinate”, transmite preşedintele.

„Diplomaţii ucraineni, oamenii noştri de ştiinţă din domeniul nuclear şi Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) sunt în contact permanent, iar acum se lucrează la trimiterea misiunii AIEA la centrala nucleară din Zaporojie”, a transmis Zelenskiy, în ultimul mesaj postat pe reţelele de socializare.


UPDATE 08: 31. Ultimele datele ale Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW):

  • Conducerea militară rusă susține în mod fals că recentele atacuri asupra obiectelor militare rusești în Crimeea sunt atacuri teroriste pentru a refuza apelurile de a desemna Rusia drept sponsor de stat al terorismului.
  • Forțele ruse au încercat mai multe atacuri fără succes în apropierea graniței Harkiv-Donețk în zone forestiere dificile din punct de vedere tactic.
  • Forțele ruse au continuat să atace fără succes așezările de la sud-est de Siversk.
  • Forțele ruse au lansat mai multe atacuri la nord-est și la sud de Bahmut și probabil că încearcă să îmbunătățească pozițiile tactice lângă Horlivka.
  • Forțele ruse au înregistrat câștiguri limitate la nord-vest de orașul Donețk și lângă granița administrativă Zaporojie-Donețk.

UPDATE 08:05. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a ajuns într-un „impas strategic”, susține Alexei Arestovici, consilierul președintelui ucrainean Vladimir Zelenskiy.

„Forțele ruse au realizat doar progrese minime, iar în unele cazuri am avansat, de luna trecută”, a spus Arestovici.

Ceea ce vedem este un „impas strategic”. Forțele ucrainene au declarat joi că au respins un atac rusesc în regiunea de sud a Hersonului.


UPDATE 07:12. Rusia cere SUA să elibereze o viză ministrului Afacerilor Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, și să asigure accesul nestingherit al delegației ruse pentru a participa la Adunarea Generală a ONU de la New York.

„Putem spune cu încredere că ne-am dori să-l vedem pe Serghei Lavrov la Adunarea Generală a ONU. În ultimii ani, SUA ne-a creat în mod repetat dificultăți cu călătoriile de afaceri, în special, pe linia ONU”, a spus ambasadorul Federației Ruse la Washington, Anatolii Antonov.


UPDATE 07:05. Cel puțin șapte persoane au fost ucise și 17 rănite, în urma unui atac cu rachete al Rusiei asupra Harkivului. Președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a denunțat un „atac josnic și cinic, care nu are nicio justificare și demonstrează neputința agresorului”.

„Un atac josnic și cinic asupra civililor, care n-are nicio justificare și demonstrează neputința agresorului”, a scris el pe Telegram. „Nu vom ierta, ne vom răzbuna”, a transmis Zelenskiy.


Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august și 17 august.


IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Diana
publicat de:
Diana Severin
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media