Morgenshtern și Filip Kirkorov au primit de la partidul „Șor” onorarii de 260 de mii de dolari pentru concertul ratat din 19 iunie. Banii nu au mai fost restituiți

21 iulie 2022, 15:44 Politică 202
Filip Kirkorov, Morgenshtern.  Sursa: colaj

Artiștii ruși Filip Kirkorov și Morgenshtern, care au fost invitați să cânte la un concert organizat în Piața Marii Adunări Naționale pe data de 19 iunie, au primit onorarii de 200 000 și, respectiv, 60 000 de dolari din partea partidului „Șor”, surse financiare care nu au putut fi justificate în raportul financiar al partidului pentru semestrul I al anului 2022. Procurorul general interimar, Dumitru Robu, a declarat în plenul Parlamentului că cei doi cântăreți ruși nu au mai întors banii primiți pentru concertele ratate, iar Marina Tauber va trebui să răspundă anchetatorilor de unde a obținut acești bani și de ce i-a ascuns din raportul prezentat la CEC.

Șeful interimar al PG a menționat faptul că, deși în rubrica „artiști, muzicieni”, partidul „Șor” nu a raportat cheltuieli, însă în cadrul cauzei penale au fost administrate probe care indică faptul că partidul „Șor” în aceeași perioadă de timp au efectuat plăți către interpreți din Federația Rusă - Filip Kirkorov și Morgenshtern, în sumă totală de 260 mii de dolari SUA, echivalentul sumei de 4 958 746 lei, pentru organizarea concertului care urma să aibă loc la 19 iunie 2022 în PMAN.

Deși concertul nu a avut loc, onorariile achitate interpreților ruși nu au fost restituite, a spus Robu.

Mai mult, șeful PG a numit și sumele cu care au fost plătiți cei doi artiști ruși.

„S-a constatat onorariile pentru artiștii ruși - lui Kirkorov 200 000 de dolari, iar lui Morgenshtern - 60 de mii de dolari, banii i-au primit, însă nu i-au restituit chiar dacă nu a avut loc concertul. Se investighează toate persoanele care au fost nemijlocit implicate în organizarea concertului și toate sumele de bani cum sunt folosite de membrii partidului”, a mai spus Robu.

Amintim că un concert cu patru artiști ruși a fost organizat pentru data 19 iunie, la Chișinău așa și nu a mai avut loc. Cântăreții Filip Kirkorov, DAVA, Ivan Dmitrienko și Egor Kreed sosiseră la Chișinău din timp pentru a evolua pe scena din PMAN, după ce artistul invitat inițial, rapperul Morgenshtern, a refuzat oferta, acuzând „jocuri politice”.

Însă scena nu a mai fost instalată și concertul nu a avut loc.

Procurorul-șef interimar Dumitru Robu a înaintat astăzi, 21 iulie, două cereri Parlamentului privind ridicarea imunității parlamentare a deputatei „ȘOR” Marina Tauber în vederea reținerii, arestării, percheziției și trimiterii în judecată penală.

„Sunt două cereri înaintate de ridicare a imunității Marinei Tauber pe două capete de acuzare. Un capăt de acuzare se referă la falsificarea raportului privind gestionarea financiară a Partidului Șor pentru primul semstru al anului 2022. Al doilea capăt de acuzare este pe faptul acceptării cu bună cunoștință a finanțării Partidului Șor de către un grup criminal organizat ( infracțiune prevăzută la art. 181, ind 2, alin. 5)”, a declarat Robu.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media