Serbia şi Kosovo „nu au ajuns la un acord” la Bruxelles pentru calmarea tensiunilor. Borell: „Discuţiile vor continua în zilele următoare”

18 august 2022, 21:44 Externe 106
Josep Borrell.  Sursa: europarl.europa.eu

Serbia şi Kosovo „nu au ajuns la un acord” joi la Bruxelles pentru calmarea tensiunilor dintre ele, însă „discuţiile vor continua în zilele următoare”, a anunţat şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, după o reuniune de criză cu preşedintele sârb Aleksandar Vucic şi cu prim-ministrul kosovar Albin Kurti, informează AFP, Reuters și Agerpres.

„Din păcate, nu am ajuns încă la un acord astăzi (...), dar nu este sfârşitul poveştii, ambii lideri au convenit că procesul trebuie să continue şi discuţiile se vor relua în zilele următoare”, le-a declarat Borrell reporterilor la Bruxelles.

„Cele două părţi sunt în întregime responsabile în caz de escaladare”, a adăugat el la finalul reuniunii convocate după un nou episod de violenţe în nordul Kosovo.

„Mai este încă timp până la 1 septembrie, nu renunţ”, a mai spus Borrell, făcând referire la data prevăzută pentru intrarea în vigoare a noilor reguli administrative şi frontaliere impuse de Pristina şi denunţate de Belgrad.

Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a convocat reuniunea după ce o dispută privind numerele de înmatriculare auto şi documentele de identitate au condus, la finalul lunii iulie, la ridicarea de baricade pe străzi şi chiar la violenţe armate.

Tensiunile s-au mai redus după ce Pristina a acceptat să recunoască plăcuţele de înmatriculare auto emise de Serbia pentru încă 30 de zile. Schimbul de replici agresive între Serbia şi Kosovo a determinat Uniunea Europeană să dea publicităţii, la finalul săptămânii trecute, o declaraţie în care cere „ambelor părţi să pună capăt imediat ostilităţilor reciproce şi declaraţiilor periculoase şi să acţioneze în mod responsabil”.

În prezent, procesul de aderare a Serbiei la UE este blocat din cauza disputei cu Kosovo.

Regiunea Kosovo şi-a declarat unilateral independenţa faţă de Belgrad în februarie 2008, la aproape un deceniu după ce NATO a bombardat forţele sârbe pentru a opri uciderea şi expulzarea etnicilor albanezi din regiune. Independenţa Kosovo este recunoscută de peste 100 de state din întreaga lume, printre care 22 dintre cele 27 de membre ale Uniunii Europene (excepţiile sunt Spania, România, Grecia, Slovacia şi Cipru).

Diana
publicat de:
Diana Severin
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media