VIDEO/ Maia Sandu, vizită la Palatul Cotroceni. Klaus Iohannis a dat asigurări că „România va continua să sprijine R. Moldova prin toate pârghiile de care dispune”

29 iulie 2022, 11:33 Politică 249
Maia Sandu și Klaus Iohannis.  Sursa: presidency.ro

La invitația șefului statului român, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, efectuează vineri, 29 iulie, o vizită în România, unde a fost primită la Palatul Cotroceni de omologul său Klaus Iohannis. Cei doi oficiali au susținut o conferință de presă, în care Klaus Iohannis a reafirmat sprijinul ferm al României pentru avansarea procesului de reforme din Republica Moldova, necesar pentru îndeplinirea obiectivelor stabilite prin Opinia Comisiei Europene din 17 iunie 2022. Totodată, lidera de la Chișinău, Maia Sandu, a mulțumit României pentru sprijinul oferit în demersul european, în acest sens arătându-și aprecierea privind consolidarea relațiilor dintre instituțiile atât de la București cât și de la Chișinău.

„Relația nostră este cu atât mai apropiată în contextul războiului din Ucraina. Am salutat și am discutat despre decizia adoptată la Consiliul European din 23-24 iunie 2022 prin care a fost acordat Republicii Moldova statutul de stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană. Este un adevărat moment de cotitură pentru R. Moldova. În acest sens, România va continua să sprijine R. Moldova prin toate pârghiile de care dispune.

Reiterez sprijinul deplin al României în demersurile ample de reformă democratică de modernizare și integrare europeană întreprinse de autoritățile din R. Moldova”, a declarat Iohannis.

Totodată, preşedintele a adăugat că România nu va abandona Republica Moldova şi o va sprijini cu soluţii, pentru o variantă apare.

„Suntem foarte conştienţi de situaţia extrem de dificilă în care se regăseşte Republica Moldova şi astăzi la Guvern se vor purta discuţii până vom găsi discuţia cea mai bună. Astăzi împreună cu preşedintele Maia Sandu am discutat că trebuie să avem diferite planuri şi scenarii. Un lucru e cert. Nu vom abandona Republica Moldova şi vom găsi soluţii aşa cum se pot găsi pentru oricare din variantele care vor apărea. Pentru variantele uşoare e simplu, pentru cele grele e mai complicat, dar repet – nu vom abandona Republica Moldova”, a completat Iohannis.

La rândul său, președinta Sandu și-a arătat aprecierea privind consolidarea relațiilor dintre instituțiile atât de la București cât și de la Chișinău. Șefa statului a amintit despre ședința Guvernelor, care a pus bazele mai multor proiecte bilaterale importante, dar și despre ședința Parlamentelor.

Aceasta s-a arătat convinsă că dialogul dintre instituții se va intensifica și mai mult, pe măsură ce Republica Moldova va avansa pe calea aderării la Uniunea Europeană.

Totodată, Maia Sandu a mulțumit României pentru sprijinul oferit Republicii Moldova în demersul european.

„Suntem foarte recunoscători pentru rolul României la toate etapele de pregătire a deciziei din 23 iunie și pentru vocea României care a răsunat puternic la Bruxelles în susținerea acordării Moldovei a statutului de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Integrarea europeană va însemna, pentru Moldova, consolidarea unei societăți ghidate de supremația legii și respectarea drepturilor tuturor oamenilor, aderarea la cea mai bogată și prosperă piață, investiții și noi oportunități pentru cetățenii noștri.

Sprijinul României este cu atât mai prețios cu cât el vine atunci când îl așteptăm mai mult. De mai bine de 5 luni, trăim cu ororile războiului alături. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a aruncat regiunea noastră în incertitudine”, a declarat șefa statului.

Maia Sandu a menționat că Republica Moldova este, după Ucraina, țara cea mai afectată de război, iar acesta a destabilizat piața energetică și, cu ea, securitatea energetică a Moldovei.

„Inflația record, datorată în special creșterii bruște a prețurilor la energie și carburanți, afectează capacitatea de cumpărare a cetățenilor și pune presiune mare pe producătorii noștri, mulți dintre care au pierdut și piețele de desfacere din est. În acest an suntem loviți și de secetă, care pune în pericol munca agricultorilor.

Combinația de crize cu care se confruntă acum Republica Moldova este o povară grea pentru țara mea, o povară pe care nu o putem duce singuri”, a declarat șefa statului.

În acest context, lidera de la Chișinău a accentuat că Republica Moldova are nevoie „acum” de soluții pentru securitatea energetică, iar în acest sens și-a arătat disponibilitatea de a cumpăra gaze din România, menționând că „este important ca acest lucru să fie posibil cât de curând”.

„Situația ne cere să acționăm cu urgență maximă și să căutăm soluții alternative pentru a păstra stabilitatea țării și a trece cu bine de iarnă. Moldova are nevoie de soluții pentru securitatea energetică acum! Vrem să cumpărăm gaze din România și este important ca acest lucru să fie posibil cât de curând. Acest lucru este critic pentru a ne asigura că oamenii noștri nu vor îngheța la iarnă și pentru a menține stabilitatea socială în țară. Suntem o țară mică, vulnerabilizată de război, iar cetățenii noștri plătesc cel mai mare preț raportat la venit pentru energie din toată Europa. Pentru gaz plătim deja un preț dublu față de cel pe care îl plătesc consumatorii din România.

Republica Moldova, la fel ca toată Uniunea Europeană, depune eforturi pentru a reduce consumul de energie, inclusiv de gaze naturale, și caută soluții de substituire pentru această iarnă a gazelor cu păcură, lemne sau cărbune”, a spus șefa statului.

Totodată, Maia Sandu a precizat că în pofida situației regionale, într-un climat instabil și afectat de crize, Republica Moldova vrea să se dezvolte, să avanseze în parcursul său european.

„Vom continua eforturile de reformare a instituțiilor din Republica Moldova, a justiției și organelor de control, a sectorului serviciilor publice. Vom continua să finanțăm proiecte de dezvoltare a infrastructurii, programe de încurajare a afacerilor, care creează locuri de muncă și dau un suflu nou comunităților. Vom investi în educație și sănătate, în servicii mai bune pentru oameni.

(...) Cetățenii și-au spus cuvântul: dezvoltarea democratică, după model european, este singura noastră șansă la o viață mai bună pentru oameni, în țara lor. E o șansă pe care nu o putem rata. Ajutați-ne să rămânem pe acest drum. Pentru Uniunea Europeană, sprijinirea Moldovei în acest moment dificil ar fi o investiție în păstrarea democrației și în viitorul pașnic și prosper al Europei de Est.

România a fost alături de Moldova, de-a lungul anilor, la bine și la greu. Am încredere că parteneriatul moldo-român ne va ajuta să depășim cu bine și greutățile cauzate de războiul din Ucraina. Acest război nedrept și sângeros trebuie oprit. Ucraina are nevoie de ajutor ca să-și apere oamenii și viitorul. Suntem alături de ucraineni, le dorim izbândă și pace.

În vremuri tulburi, învinge omenia, grija, solidaritatea, ajutorul reciproc. Mulțumim autorităților și cetățenilor României că ne sunteți alături”, a declarat Maia Sandu.
Vizita oficială are loc pe fondul intensificării substanțiale a dialogului și a cooperării bilaterale atât la cel mai înalt nivel, cât și în plan guvernamental și parlamentar, în spiritul comunității de limbă, cultură și istorie împărtășite de România și Republica Moldova, precum și al Parteneriatului Strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.


Diana
publicat de:
Diana Severin
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media