Parlamentul a aprobat simplificarea procedurii de racordare, instalare și punere în exploatare a centralelor fotovoltaice pentru consumatorii casnici

29 iulie 2022, 13:04 Economie 284
Panou fotovoltaic, instalat pe acoperișul unei case.  Sursa: Ichim Gheorghe/Facebook

Parlamentul a votat în cadrul ședinței din 29 iulie, inițiativa legislativă care vizează promovarea utilizării surselor regenerabile de energie. Proiectul de lege, care prevede simplificarea procedurii de racordare, instalare și punere în exploatare a centralelor fotovoltaice pentru consumatorii casnici, a fost aprobat în lectura a doua, cu 79 de voturi ale deputaților și va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

„Proiectul are ca scop promovarea utilizării surselor regenerabile de energie și facilitarea posibilității cetățenilor de a instala și racorda centrale electrice destinate acoperirii consumului propriu de energie electrică, care utilizează surse regenerabile de energie” a menționat președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Dumitru Alaiba.

Prin actul aprobat, se propune excluderea certificatului de urbanism și a autorizației de construire pentru proiectarea centralelor electrice care utilizează surse regenerabile, în cazul caselor locative individuale. De asemenea, se propune reducerea, de la 30 la 10 zile calendaristice, a termenului de eliberare a avizului de racordare a instalațiilor de producere din surse regenerabile de energie cu capacități mici.

O altă prevedere a proiectului vizează recalcularea surplusului de energie electrică distribuit în rețea, la solicitarea în scris a consumatorului final. Dacă puterea de producere a energiei electrice va fi mai mare decât consumul, distribuitorul de energie electrică va achita diferența calculată la prețul mediu de procurare a energiei electrice pe piață pentru ultimele 12 luni.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media