Hidroelectrica din România și Energocom au semnat un contract de furnizare a 100 MW. Ministrul român al Energiei: „În această noapte începe furnizarea de energie electrică”

13 octombrie 2022, 14:11 Economie 177
energie electrică.  Sursa: Replica Media

Ministrul Energiei de la București, Virgil Popescu, a anunțat că, Hidroelectrica - lider în producția de energie electrică și principalul furnizor de servicii tehnologice necesare în Sistemul Energetic Național din România, și Energocom, companie desemnată de Guvernul Republicii Moldova, au semnat, astăzi, un contract de furnizare - 100 MW. În aceste condiții, în această noapte începe furnizarea de energie electrică pentru țara noastră.

„Energie electrică pentru Republica Moldova! Prin OUG 138/2022, care a fost adoptată ieri, am modificat OUG nr. 119/2022 astfel că ”în situații excepționale cauzate de efectele războiului din Ucraina asupra siguranței în furnizarea cu energie electrică a Republicii Moldova, producătorii de energie electrică au obligația să încheie contracte bilaterale, în limita cantităților disponibile, prioritar cu traderi/furnizori de energie electrică desemnați de către Guvernul Republicii Moldova, în acest sens, la prețul de referință prevăzut în anexa nr. 2. Energia electrică vândută în aceste condiții acoperă exclusiv necesarul de consum al consumatorilor finali din Republica Moldova”.

Am fost, suntem și vom fi alături de cetățenii din Republica Moldova”, a declarat membrul Guvernului de peste Prut.

Informația a fost confirmată și de Guvernul de la Chișinău.

„Companiile producătoare din România vor livra țării noastre, exclusiv, necesarul de consum, în limitele stocurilor disponibile”, a punctat Executivul.


Amintim că, datorită modificărilor în legislație făcute la 12 octombrie de Guvernul României în urma discuțiilor cu Guvernul Republicii Moldova, producătorii de energie de peste Prut sunt obligați să vândă energie electrică la 450 de roni/MWh țării noastre.

Așadar, în situația excepțională de acum – Ucraina a întrerupt exportul de energie, inclusiv către Republica Moldova, care asigură circa 30% din consum – producătorii români de electricitate trebuie să vândă energie electrică la prețul de 450 de roni/MWh pentru a se asigura alimentarea Republicii Moldova, dacă au cantități disponibile.

Potrivit economica.net, prețul de 450 de roni/MWh este mult sub prețurile spot din România, singura piață de energie pe care se mai fac tranzacții semnificative. Acest preț de altfel nu este întâlnit în nicio tranzacție făcută în ultimul timp pe vreo piață din România și el este, de fapt, prețul de la care producătorii de energie din România sunt impozitați cu 100% prin acea contribuție la Fondul de Tranziție Energetică.

Începând din 11 octombrie, Transelectrica, operatorul rețelei de transport a energiei din România permite să poată fi făcute importuri comerciale de energie electrică de către Republica Moldova, din România.

Momentul a fost devansat ca urmare a interzicerii exporturilor de energie din Ucraina, al cărei sistem a fost afectat de tirurile de rachete rusești, și care afectează și Republica Moldova.

În prezent, Moldova primește integral energie electrică de la MGRES.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media