VIDEO/ Ședința Parlamentului a luat sfârșit: Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Gavrilița a picat/ Minut de reculegere în Legislativul de la Chișinău în memoria victimele războiului din Ucraina

22 septembrie 2022, 15:06 Politică 125
Parlamentul Republicii Moldova, ordinea de zi.  Sursa: Replica Media

Deputații se convoacă în ședință plenară, începând cu ora 15:00. În cele ce urmează va fi dezbătută Moțiunea de cenzură asupra activității Guvernului Republicii Moldova, inițiată de Fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor. Puțin mai devreme, fracțiunea ȘOR a anunțat că în continuare nu se va prezenta la ședințele legislative.

UPDATE 21:51. Ședința a luat sfârșit.

UPDATE 21:50. Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului condus de Natalia Gavrilița care a fost iniţiată de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a picat. Moțiunea a fost dezbătută în această seară de deputații Parlamentului Republicii Moldova.

Împotriva moțiunii au votat 44 de parlamentari din cei prezenți în sală. Pentru - au votat 30 de deputați.

UPDATE 18:15. Prim-ministra Natalia Gavrilița a ținut un discurs în fața legislatorilor și răspunde la întrebările acestora.

„Într-un sistem democratic autentic este de o opoziție competitivă care să provoace puterea, să critice, dar nu doar de dragul criticii sau a PR-ului politic ci pentru a pune umărul la guvernarea țării. Opoziția ar trebui să propună idei și soluții care ar îmbunătăți viața cetățenilor care i-au trimis în Parlament. Din păcate, noi nu avem o asemenea opoziție, iar moțiunea de cenzură la care răspund astăzi este o compilație de minciuni și care denotă nu doar lipsa de idei și soluții dar și absența unei pregătiri și competențe profesionale elementare.

Așa am ajuns ca în loc să muncim și să rezolvăm problemele oamenilor trebuie să răspundem unor acuzații absurde de multe ori false și chiar ridicole pe care opoziția ni le aduce pentru a-și face publicitate pe banii cetățenilor R. Moldova.

(...) Ce vreți să obțineți încercând să generați instabilitate politică în această perioadă și așa complicată? Agenda cui o faceți? A celor care au furat miliarde și au sărăcit țara, iar acum fug de justiție? Sau a celor care vor cu orice preț să perturbeze liniștea și pacea pe care cetețenii acestei țări și-o doresc?”, a declarat Natalia Gavrilița de la tribuna Parlamentului.

UPDATE 17:30. Deputații dezbat moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Gavrilița, inițiată de BCS.

UPDATE 17:29. Deputații au ținut un minut de reculegere în memoria victimelor războiului din Ucraina.

„În timp ce noi ne bucurăm de pace, la doar câteva sute de km, vecinii și prietenii noștri din Ucraina luptă pentru libertate. Ucraina luptă și pentru valorile noastre de libertate, democrație și dreptate. Propun să ținem un minut de reculegere pentru victimele războiului și pentru cele descoperite în ultimele zile în Izium”, a susținut Gavrilița de la tribuna Parlamentului.


UPDATE 17:23. Parlamentul a ratificat Acordul în domeniul securității sociale dintre țara noastră și Regatul Spaniei. Astfel, cetățenii celor două țări vor beneficia de garanții sociale.

Prevederile acordului vizează cetățenii moldoveni care au muncit în Spania, precum și cetățenii spanioli care au fost angajați în țara noastră. Este vorba despre angajați, lucrători independenți sau detașați, personalul întreprinderilor de transport internațional, al misiunilor diplomatice sau oficiilor consulare. Beneficiarii vor putea primi pensii pentru limită de vârstă, pensii și indemnizații de dizabilitate generală sau cauzate în urma accidentelor de muncă ori de boli profesionale, dar și pensii de urmaș.

UPDATE 17:15. Deputații au revenit în plen.

UPDATE 16:50. Deputații i-au o pauză de 20 de minute. Ulterior, la ora 17:10, va fi dezbătută moțiune de cenzură.

UPDATE 16:42. Proiectul de lege cu privire la cerințele de bază în securitatea radiologică a fost aprobat. Detalii AICI.

UPDATE 16:12. Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Statului Qatar privind abolirea vizelor de scurtă ședere pentru titularii pașapoartelor a fost ratificat de Legislativ. Proiectul a fost aprobat în ambele lecturi. Detalii AICI.

UPDATE 16:03. Deputații au votat în prima lectură un proiect de modificare a Legii privind aprobarea Nomenclaturii combinate a mărfurilor, care prevede implementarea versiunii noi a Sistemului automatizat de descriere și codificare a mărfurilor. Modificările nu se referă la componenta de taxe vamale, ci doar la codurile tarifare.

Printre principalele poziții care vor suferi schimbări sunt unele categorii de pește, uleiuri, unele produse chimice, cele care includ vaccinuri împotriva coronavirusului, unele tipuri de lemn, de fibre de sticlă, mașini și aparate, echipamente electrice și părțile lor, aparate de zbor, obiecte de artă, de colecție sau de antichitate ș.a. Detalii

UPDATE 15:56. De la 1 octombrie, copiii în vârstă de până la doi ani vor primi indemnizații lunare de 1000 de lei, indiferent dacă părinții sunt sau nu asigurați în sistemul de asigurări sociale de stat. Parlamentul a aprobat în lectură finală proiectul de modificare a Legii privind prestațiile sociale pentru copii.

Potrivit legii, în cazul persoanelor neasigurate care beneficiază actualmente de indemnizație pentru îngrijirea copilului până la vârsta de doi ani, în cuantum de 740 lei lunar pentru fiecare copil, această indemnizație se va majora cu 260 lei. Iar persoanele asigurate care actualmente beneficiază de indemnizație în cuantum de 30% din baza de calcul stabilită conform Legii privind indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă și alte prestații de asigurări sociale vor primi 1000 lei lunar suplimentar.

UPDATE 15:54. Deputații au aprobat, în prima lectură, modificări la Legea cu privire la Procuratură. Documentul a fost elaborat în contextul executării recomandărilor expuse de Comisia de la Veneția și a fost votat de 60 de deputați.

Autorii propun ca unii dintre membrii Comisiei de evaluare a Procurorului General să aibă experiență în sistemul procuraturii, pentru a asigura o evaluare echilibrată, independentă și complexă. De asemenea, vor fi reglementate criteriile de evaluare a Procurorului General – calitatea planificării activității, eficiența conducerii, controlul și managementul, comportamentul, comunicarea internă și externă, impactul de încredere și eficiența instituțională.

Modificările legislative propuse se mai referă și la unele aspecte particulare legate de asigurarea interimatului funcției de Procuror General și numirea în funcție a adjuncților în procuraturile specializate.

UPDATE 15:45.Parlamentul a aprobat creșterea claselor de salarizare pentru asistenții sociali comunitari și asistenții parentali profesioniști cu studii profesional tehnice. Proiectul de modificare a Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar a fost votat în prima lectură.

Totodată, vor fi majorate clasele de salarizare și pentru alte categorii de salariați: consilierul pentru soluţionarea contestaţiilor; unele categorii de personal de specialitate din domeniul expertizei judiciare, formării judiciare, asistenţei juridice garantate de stat; cadrul didactic de sprijin. Potrivit estimărilor, impactul legii va fi de 35,9 milioane de lei anual.

Modificările intervin ca urmare a carențelor cu privire la sistemul de salarizare din sectorul bugetar ce țin de salariile mici ale unor categorii de angajați, poziționarea necorespunzătoare în ierarhia posturilor, nivelul diferențiat de salarizare a unor titluri de funcții care îndeplinesc același tip de sarcini ș.a.

Concomitent, în contextul acordării Republicii Moldova a statutului de țară candidat pentru aderare la Uniunea Europeană, va fi stabilit un spor suplimentar la salariu pentru realizarea sarcinilor prioritare. Sporul, în mărime de până la 75% din salariul de bază, vine să stimuleze financiar personalul nemijlocit implicat în realizarea sarcinilor de aderare a Moldovei la UE.

Salariile majorate vor fi calculate pentru luna septembrie și achitate începând cu luna octombrie a anului curent.

UPDATE 15:22. Cu 60 de voturi, a fost aprobată numirea Nataliei Selevetru în funcția de membru al Consiliului de administrație al Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar. Conform prevederilor legislației, candidatura Nataliei Selevestru a fost propusă de Asociația Băncilor din Moldova, după plecarea din funcție a fostului membru al Consiliului de administrație, Mihail Ogorodnicov.

Până în prezent, Natalia Selevestru a ocupat mai multe funcții de conducere în diverse bănci comerciale din Republica Moldova. Aceasta este licențiată în domeniul bănci și burse de valori și este magistru în administrare financiar-bancară.

Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar este supravegheat de Consiliul de administrație, care este constituit din cinci membri.

UPDATE 15:16. Președintele Parlamentului a anunțat că moțiunea de cenzură înaintată de BCS va fi dezbătută începând cu ora 17:00.

UPDATE 15:16. Cu mici modificări, ordinea de zi a ședinței a fost aprobată cu 60 de voturi.

Urmărește LIVE:

Alina
publicat de:
Alina Frunza
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media