LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 195. Mașina unui comandant rus a fost aruncată în aer la Berdiansk. Artem Bardin este în stare critică

6 septembrie 2022, 08:40 Ucraina 378
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Ucraina a făcut progrese notabile în contraofensiva din sud și est, ceea ce subminează semnificativ capacitățile logistice și administrative ale Rusiei din regiunile ocupate ale țării, susțin specialiștii de la Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW). În același timp, Kremlinul a făcut un alt pas spre utilizarea batalioanelor regionale de voluntari pentru a înlocui pierderile din Ucraina și este posibil ca autorităţile ruse să-şi intensifice eforturile pentru a mobiliza forţat locuitorii ucraineni din zonele ocupate.

Centrala nucleară Zaporoje continuă să funcționeze cu riscul de încălcare a siguranței la radiații și la incendiu, la o zi după ce bombardamentele au întrerupt alimentarea cu energie electrică pentru a doua oară în două săptămâni. Marți, organismul de supraveghere nucleară al ONU urmează să prezinte raportul privind impactul războiului asupra Centralei nucleare Zaporojie.

Ucraina estimează pagubele cauzate de război până în prezent la 326 de miliarde de dolari - daune pe care guvernul ucrainean a putut să le verifice împreună cu experții Băncii Mondiale, a declarat luni prim-ministrul țării, Denis Șmigal.


UPDATE 21:45. Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a publicat marți raportul privind situația de la Centrala Nucleară Zaporojie, aflată sub controlul trupelor ruse din luna martie. Experții care au vizitat situl săptămâna trecută cu o inspecție, au constatat că situația este „nesustenabilă” și au cerut instituirea unei „zone de securitate”' pentru prevenirea unui accident nuclear.

În raportul de 52 de pagini, experții AIEA spun că „este urgent să fie luate măsuri provizorii pentru prevenirea unui accident nuclear provocat de pagubele fizice cauzate prin mijloace militare”, referindu-se la bombardamentele asupra centralei pentru care Rusia şi Ucraina se acuză reciproc.


UPDATE 21:10. Liderul de la Kiev Vladimir Zelenskiy a anunțat că Ucraina lansează o amplă campanie de informare pentru a atrage investiții în economie - #AdvantageUkraine.

„Astăzi lansăm o mare campanie de informare pentru a atrage investiții #AdvantageUkraine. Vom spune lumii întregi de ce Ucraina este astăzi un loc al investițiilor profitabile și al oportunităților financiare”, a spus Zelenskiy într-un discurs la deschiderea Bursei de Valori din New York. De asemenea, șeful de stat a făcut apel la afacerile americane să investească în Ucraina, în proiecte de sute de miliarde de dolari.


UPDATE 20:40. Informațiile privind moartea comandantului Berdianskului ocupat, Artem Bardin, nu s-au confirmat.

Vladimir Rogov (anterior a fost membru al „administrației militaro-civilă” a regiunii Zaporojie creată de armata rusă, iar acum Agențiile de presă ruse îl prezintă ca șef al asociației „Suntem împreună cu Rusia”), a scris pe canalul său de Telegram că „în ciuda rănilor grave, amputației picioarelor și pierderii masive de sânge, el este în viață”.

„Medicii continuă să lupte pentru viața lui”.

Acum, agențiile de presă de stat ruse îl prezintă pe Rogov drept șef al asociației „Suntem cu Rusia”. Anterior, Rogov a declarat agenției de presă TASS despre moartea lui Bardin.


UPDATE 20:25. Comandantul rus Artem Bardin, a cărui mașină a fost aruncată în aer la Berdiansk, a murit după explozie, scrie agenția rusă de presă RIA Novosti.


UPDATE 19:50. O nouă explozie puternică a răsunat în această seară în orașul ocupat Energodar, care găzduiește centrala nucleară Zaporojie, care a întrerupt alimentarea cu apă și electricitate, scrie Evgheni Evtușenko, șeful RVA Nikopol, pe Telegram.

„Din nou, provocări cu explozii în orașul Energodar. Locuitorii zonelor de coastă ale raionului Nikopol, fiți atenți și limitați șederea în zone deschise”, a scris el. Anterior s-a semnalat că în cursul zilei s-a auzit o explozie puternică la Energodar, apoi a fost întreruptă alimentarea cu curent și apă.


UPDATE 19:20. Forțele ucrainene au respins mai multe ofensive rusești în regiunea Donețk, din estul Ucrainei, raportează statul major al armatei în actualizarea zilnică de la ora 19:00.

Unitățile Forțelor de Apărare ale Ucrainei își mențin pozițiile și împiedică inamicul să avanseze mai adânc pe teritoriul Ucrainei. Trupele de apărare au respins cu succes atacurile inamice în zonele așezărilor Dolina, Soledar, Novobahmutivka, Kodema, Zaitseve, Avdiivka, Mariinka și Liubomirivka din regiunea Donețk.

De asemenea, Armata ucraineană susține că a distrus ținte rusești în regiunea Donețk.


UPDATE 19:00. Printre prizonierii de la uzina metalurgică „Azovstal” din Mariupol, ocupat de ruși, se numără însărcinată în luna a noua, care trebuie eliberată cât mai curând posibil, a declarat soția unui militar captiv din regimentul „Azov”, șefa ONG-ului „Femeile din oțel” Natalia Zaritskaia, la un briefing de presă, transmite Ukrinform.

Ea a spus că, din câte se știe, aproximativ 2,5 mii de apărători ucraineni, apărători ai orașului Mariupol, au părăsit teritoriul uzinei Azovstal, iar aproape toți sunt acum în captivitate, deoarece la schimb cu rușii au fost returnați doar 95 de prizonrieri din Azovstal. Femeile sunt cele mai vulnerabile în captivitate, a adăugat Zaritskaia.

„De fapt, este cel mai greu pentru cei răniți grav și pentru fete și femei. Știm că femei însărcinate și o femeie cu un copil sunt în mâinile inamicului. Ei trebuie eliberați cât mai curând posibil. În special, este o fată care este în a noua lună de sarcină și va naște la sfârșitul lunii septembrie”, a subliniat Zaritskaia.


UPDATE 18:40. Comisia Europeană a propus marți suspendarea integrală a Acordului UE de facilitare a eliberării vizelor cu Rusia.

Asta înseamnă că cetățenii ruși nu vor mai avea acces privilegiat în statele Uniunii Europene și vor avea de urmat un proces mai lung, mai scump și mai dificil de solicitare a vizelor. Cehia, Finlanda sau Estonia, care au restricţionat deja acordarea de vize pentru ruşi, au cerut UE să interzică complet accesul acestora, însă Germania şi Comisia Europeană s-au opus.


UPDATE 18:15. Autoritățile de ocupație instalate de ruși afirmă că Ucraina este responsabilă de explozia în care a fost grav rănit comandantul rus Artem Bardin.

Agenția de presă rusă TASS, care îl citează pe președintele unei asociații obștești locale „Suntem împreună cu Rusia” Vladimir Rogov, scrie că mașina comandantului orașului ocupat Berdiansk a fost aruncată în aer lângă sediul administrației locale, iar apoi a urmat un schimb de focuri - cel puțin o persoană a fost rănită, acum este la spital cu răni”.

Rogov a clarificat ulterior pentru televiziunea de stat rusă Pervîi Kanal că Brdin că în apropierea clădirii administrației orașului a fost comis un atac terorist.


UPDATE 17:45. Un videoclip distribuit pe rețelele de socializare și mesagerie din Rusia arată cum își imaginează rușii că va arăta iarna în Europa: orașe înghețate și gaz oprit în scene ce amintesc de o eră glaciară.

Videoclipul a fost redistribuit pe Twitter de NEXTA TV, care notează că Gazprom ar încerca să intimideze Europa prin publicarea acestor imagini video sub titlul „Va fi o iarnă lungă”.

Deși la începutul videoclipului pot fi văzuți angajați ai Gazprom în uniformă, înregistrarea nu a fost publicată pe site-ul companiei energetice sau pe paginile sale oficiale, ci de Serghei Ponomarenko, viceguverantorul regiunii Krasnoiarsk din Siberia.


UPDATE 17:20. Trupele ruse au bombardat orașul Slaviansk cu rachete, de ziua localității. Potrivit șefului administrației militare-civile a orașului, Vadim Liah, au fost distruse câteva locuințe, însă nu au fost raportate victime.

„Pentru fiecare locuitor al orașului nostru, aceasta este o dată specială - Ziua Eliberării Slavianskului de invadatorii naziști. Ziua orașului este, de asemenea, legată de această dată - cea mai preferată sărbătoare a multor locuitpri... Și din nou trebuie să ne protejăm pământul de invadatorii fasciști. De la invadatorii ruși. Pentru a confirma acest lucru - sosirea de astăzi pe stradă. Industrial”, a scris Liah pe pagina sa de Facebook.


UPDATE 17:00. Comisia Europeană a aprobat un plan de abandonare a acordului de facilitare a vizelor cu Rusia începând cu 12 septembrie.

Rușii vor trebui să plătească mai mult pentru vizele europene (80 de euro în loc de 35) și să aștepte mai mult pentru a le primi.

„Nu se mai pot face afaceri cu Rusia ca de obicei. Propunem suspendarea completă a Acordului privind facilitarea vizelor cu Uniunea Europeană și nerecunoașterea pașapoartelor rusești emise în regiunile ucrainene ocupate. Facilitarea vizelor este un semn de încredere, care a fost complet distrus de războiul de agresivitate al Rusiei”, a scris pe Twitter șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.


UPDATE 16:45. Cancelarul german Olaf Scholz a respins cererea premierului ucrainean Denis Șmigal de mai mult ajutor militar, scrie BBC.

Ziarul Die Welt scrie despre aceasta cu referire la autoritățile ucrainene. Era vorba despre trimiterea tancurilor germane Leopard-2 la Kiev. La baza aceasta a fost o ofertă a producătorului german Krauss-Maffei Wegmann (KMW) pentru furnizarea de rezervoare în valoare totală de 1,55 miliarde de euro. Primele rezervoare ar putea fi livrate la 36 de luni de la încheierea contractului.

Olaf Scholz a refuzat să aprobe eliberarea unei licențe de export, scrie DW. Scholz a arătat o „lipsă totală de pregătire” pentru a-și schimba poziția cu privire la asistența militară suplimentară, a subliniat publicația.


UPDATE 16:23. Petro Kotin, președintele Energoatom, într-un interviu acordat pentru Reuters, a afirmat că înființarea unei misiuni permanente a AIEA la CNE Zaporojie a fost un pas „bun”, dar că „rădăcina problemei” rămâne, întrucât forțele ruse continuă să controleze centrala.

„De fapt avem nevoie de rezultatele acestei misiuni. Concluziile experților ar trebui să ajute la rezolvarea situației din jurul stației și ar trebui să conducă la dezocupare. Dacă nu, atunci trebuie să avem și alte rezultate viabile”, a spus Petro Kotin.

El a calificat situația de la CNE „foarte periculoasă” și fără precedent din cauza deteriorării liniilor de transport electric care leagă instalația de sistemul electric ucrainean. El a mai spus că Kievul se așteaptă să audă mai mult decât mesaje de îngrijorare din partea AIEA.

„Aceasta este o situație delicată. Toți experții și șeful AIEA, Rafael Grossi, înțeleg ce trebuie făcut: este dezocuparea stației. Totuși, din cauza limitării mandatului, ei nu pot oferi direct acest lucru”, a menționat președintele Energoatom.

Petro Kotin a subliniat că va fi dificil pentru Ucraina să supraviețuiască în această iarnă fără electricitate de la ZNPP, care înainte de război asigura mai mult de o cincime din nevoile țării.

„Dacă nu avem energie electrică de la CNE Zaporojie, va fi o iarnă periculoasă”, a conchis șeful Energoatom.


UPDATE 16:15. Artem Bardin, așa-zisul comandant pro-rus al orașului port Berdiansk de la Marea Azov se zbate între viață și moarte la spitalul din localitate după ce mașina în care se afla a explodat câteva minute în centrul orașului ocupat de armata rusă.


UPDATE 16:10. De la începutul războiului, 236 de copii au fost considerați dispăruți în Ucraina, iar cel puțin 7.343 de copii mai sunt pe lista deportaților, a informat Oficiul Ombudsmanului Ucrainei.

În același timp, serviciile ucrainene au găsit 5.391 de copii, iar 55 s-au putut întoarce acasă.

Potrivit ultimelor date, de la începutul agresiunii ruse, 382 de copii au murit, peste 740 au fost răniți de gravitate diferită.


UPDATE 15:36. Serhiy Gaidai, guvernatorul regiunii Luhansk, a declarat că trupele ucrainene „au câștigat un punct de sprijin” în regiunea de est.

Într-un mesaj postat pe Telegram, Gaidai a spus că forțele ucrainene au „avansat puțin” în regiunea Luhansk și au respins atacurile rusești.

„Regiunea Luhansk continuă să se apere. Atacurile inamice au fost respinse, există anumite rezultate pozitive: apărătorii noștri au avansat puțin și au prins un punct de sprijin. Așteptăm dezaocuparea”, a scris Gaidai.


UPDATE 14:33. În Energodar, alimentarea cu energie electrică și apă a dispărut după o explozie puternică în oraș, a spus primarul Dmitri Orlov.

„Astăzi, la ora 12:20, locuitorii din Energodar au raportat că în oraș a avut loc o explozie puternică, după care alimentarea cu energie electrică și apă au dispărut în același timp la Energodar”, a scris el pe canalul său de Telegram, adăugând că circumstanțele incidentului sunt cercetate.

TASS scrie că energia electrică a fost pierdută în Energodar după bombardarea artileriei de către Forțele Armate ale Ucrainei. Potrivit agenției, armata ucraineană a avariat linia electrică din zona centralei nucleare Zaporojie.


UPDATE 14:02. Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a criticat-o pe viitoarea prim-ministră a Marii Britanii, Liz Truss, pentru că nu a putut face compromisuri și a spus că Regatul Unit nu își va consolida poziția pe arena internațională sub conducerea ei.

Vorbind la o conferință de presă la Moscova, Lavrov a spus că viitorul premier a încercat să „apere interesele Marii Britanii fără a ține cont de pozițiile altora în vreun fel și fără nicio încercare de compromis”.

„Nu cred că acest lucru va ajuta Marea Britanie să-și mențină sau să-și consolideze poziția pe arena internațională, care a fost clar zguduită după ce a părăsit Uniunea Europeană”, a declarat Lavrov.

„Pentru Liz Truss... ar trebui să fie mai mult o prioritate să se ocupe de cei mai apropiați vecini ai săi, inclusiv să decidă în sfârșit dacă președintele Macron este prietenul sau inamicul ei. Această întrebare rămâne încă în aer”, a mai adăugat oficialul rus.

Lavrov a spus că Marea Britanie a încercat să „compenseze” Brexit-ul făcând „pași drastici pe scena mondială” și că acționează „agresiv asupra situației din Ucraina”.


UPDATE 13:30. Ucraina va primi Premiul German M100 Media pentru „lupta eroică pentru valorile sale: independență și libertate”, a declarat consiliul de administrație al premiului într-un comunicat.

„Nici o altă națiune din lume nu a demonstrat atât de pasional în ultimele luni valoarea libertății și vulnerabilitatea ei”, a adăugat consiliul.

Premiul va fi înmânat primarului Kievului, Vladimir Kliciko, pe 15 septembrie.

Premiul M100 Media a fost acordat din 2005 pentru contribuțiile la libertatea presei și la consolidarea principiilor democratice în Europa. Anul trecut, politicianul Alexei Navalny a devenit laureatul acestuia.


UPDATE 13:00. Președintele rus Vladimir Putin a fost surprins zâmbind și glumând cu ministrul său al apărării Serghei Șoigu în timp ce inspecta un exercițiu militar în estul îndepărtat al Rusiei, transmite The Guardian.

Exercițiile „Vostok” (Est) implică și trupe din China și India, deși nu era clar dacă unități din acele țări au luat parte la exercițiul inspectat de Putin.

Serviciul de știri militare Zvezda a publicat un clip video în care Putin este așezat lângă ministrul apărării Serghei Șoigu, ambii purtau jachete militare de luptă și au fost văzuți schimbând o glumă în timp ce ascultau o convorbire telefonică între adjunctul lui Șoigu și șeful statului major.

Președintele rus Putin supraveghează exercițiile militare Vostok-2022 cu ministrul apărării Serghei Șoigu (l) și șeful statului major al forțelor armate ruse, Valeri Gerasimov (în dreapta lui Putin). Fotografie: SPUTNIK/Reuters

Ministerul apărării spune că antrenamentele de război de patru ani care au început la 1 septembrie implică doar 50.000 de soldați, o fracțiune din cei 300.000 despre care au spus că au participat în 2018.

Analiștii militari occidentali spun că cred că ambele cifre sunt exagerate.

Ministerul Apărării a publicat un videoclip cu partea navală a exercițiului, care arată Flota Pacificului Rusiei exersând lansarea rachetelor de croazieră Kalibr despre care a spus că au lovit cu succes o țintă aflată la mai mult de 300 km distanță.

Luni, navele de luptă rusești și chineze au exersat respingerea unui atac aerian inamic folosind sisteme de artilerie de apărare aeriană.

India a trimis un contingent de armată la exerciții despre care spune că participă la „exerciții comune de antrenament pe teren, discuții de luptă și exerciții de putere de foc”.

Rusia este cel mai mare furnizor de hardware militar pentru India.

Moscova spune că antrenamentele de război implică și contingente militare și observatori din Algeria, Laos, Mongolia, Nicaragua, Siria și șase foste republici sovietice.


UPDATE 12:41. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, i-a mulțumit lui Boris Johnson pentru sprijinirea Ucrainei în calitate de prim-ministru al Marii Britanii și a felicitat-o ​​pe succesoarea sa, Liz Truss, pentru alegerea sa în funcție.

„Boris Johnson, un mare prieten al poporului nostru, părăsește mandatul. Am vorbit cu el azi. Ca întotdeauna, a fost o conversație foarte bună. De obicei se spune că nu există prietenie în politică, dar Boris este cazul când te înțelegi cu o jumătate de cuvânt, când prietenia există, când este puternică și când ne întărește cu adevărat ambele stări”, a spus Zelenskiy, mulțumindu-i în numele tuturor ucrainenilor, scrie Hromadske.

„Aștept deja când va fi posibil să continuăm cooperarea cu Boris în noul său statut. De asemenea, aștept cu nerăbdare începerea cooperării cu noul prim-ministru al Marii Britanii, doamna Liz Truss”, a adăugat președintele ucrainean.

După cum a menționat Zelenskiy, Liz Truss este binecunoscută în Ucraina, deoarece „a fost întotdeauna pe partea bună a politicii europene”.

„Și cred că împreună vom putea face mult mai mult pentru a ne proteja popoarele și a învinge toate eforturile distructive ale Rusiei. Principalul lucru este să ne păstrăm unitatea. Și cu siguranță se va întâmpla”, a spus Zelenskiy.


UPDATE 11:56. Cea mai mare conductă de gaz natural din Rusia către Europa nu va relua pomparea până când Siemens Energy va repara echipamentele defecte, a declarat directorul general adjunct al Gazprom, Vitalii Markelov, pentru Reuters.

Gazprom a declarat vineri că conducta Nord Stream 1 va rămâne închisă, deoarece o turbină de la o stație de compresoare a avut o scurgere de ulei de motor, ceea ce a dus la creșterea prețurilor angro la gaze.

Întrebat când Nord Stream 1 va începe din nou să pompeze gaz, Markelov a spus: „Ar trebui să întrebați Siemens. Mai întâi trebuie să repare echipamentul.”

Siemens Energy a declarat că o scurgere de ulei de motor la ultima turbină rămasă în funcțiune la stația de compresoare Portovaya nu justifică menținerea conductei închise.

„Nu putem înțelege această nouă reprezentare pe baza informațiilor furnizate nouă în weekend. Prin urmare, până la o nouă notificare, aprecierea noastră este că constatarea care ne-a fost comunicată nu reprezintă un motiv tehnic de oprire a funcționării. Astfel de scurgeri nu afectează în mod normal funcționarea unei turbine și pot fi sigilate la fața locului”, se arată într-o declarație emisă de Siemens Energy.


UPDATE 11:09. În discursul său de rămas bun de la Downing Street din Londra în această dimineață, premierul în exercițiu Boris Johnson a făcut referire la livrarea timpurie a armelor în Ucraina.

PA Media relatează că Johnson a adăugat că „furnizările timpurii de arme către forțele armate ucrainene eroice” ar putea „foarte bine să fi contribuit la schimbarea cursului celui mai mare război european de 80 de ani”.

El și-a lăudat guvernul pentru că a făcut „această economie să se miște din nou din iulie anul trecut, în ciuda întregii opoziții”.

„Avem și vom continua să avem acea putere economică pentru a le oferi oamenilor banii de care au nevoie pentru a trece prin această criză energetică cauzată de războiul vicios al lui Putin. … Și dacă Putin crede că poate reuși șantajând sau agresând poporul britanic, atunci este complet înșelat”, a adăugat Johnson.


UPDATE 10:36. În Krivoy Rog, un depozit de petrol a fost atacat din nou, a declarat președintele administrației regionale Dnepropetrovsk, Valentin Reznicenko, potrivit BBC.

„Un incendiu puternic a izbucnit la depozitul de petrol. Pompierii lucrează la fața locului. Amploarea distrugerii și informațiile despre victime sunt stabilite”, a scris Reznicenko.

Anterior, șeful administrației militare a Krivoy Rog, Alexandr Vilkul, a raportat despre loviturile cu rachete și a îndemnat oamenii să se adăpostească.


UPDATE 10:30. Armata rusă a bombardat centrul Harkiv-ului.

„Explozii la Harkiv. Rămâneți în adăposturi!” - a scris șeful administrației militare regionale Harkiv, Oleg Sinegubov, pe canalul său de Telegram.

Puțin mai devreme, Sinegubov a spus că, în urma atacurilor de dimineață de la Harkiv, un bloc de apartamente din partea centrală a orașului a fost distrus.

Anterior, primarul Harkiv-ului, Igor Terehov, a declarat că, după un bombardament nocturn al orașului, corpul unei femei a fost găsit sub dărâmături.

„Atacuri cu reachetă asupra Cartierului Industrial. A fost găsit cadavrul unei femei. În al doilea caz, o rachetă a zburat în apropierea locuințelor private. O casă a luat foc. Nicio victimă”, a scris oficialul pe canalul Telegram.


UPDATE 10:23. Reacții suplimentare din partea Kremlinului la așteptările sale privind relațiile cu Marea Britanie sub noua prim-ministră, Liz Truss.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenția de stat TASS, a declarat: Judecând după declarațiile făcute de madame Truss când era încă ministru de externe... se poate spune cu multă certitudine că nu se așteaptă schimbări în bine”.


PDATE 09:53. Președintele american Joe Biden a declarat, luni, că nu consideră necesar să includă Rusia pe lista țărilor care sponsorizează terorismul.

Întrebat de Reuters dacă Rusia ar trebui să fie recunoscută ca sponsor al terorismului, Biden a spus reporterilor de la Casa Albă: „Nu”.

Mai târziu, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, comentând răspunsul lui Biden, a spus că este puțin probabil să indice o atenuare a retoricii SUA cu privire la Rusia. Însăși formularea întrebării este „monstruoasă”.

Ucraina insistă asupra unui astfel de statut pentru Rusia, iar Moscova a avertizat anterior că acest lucru ar duce la o ruptură a legăturilor dintre SUA și Rusia, punctează Reuters. Unii parlamentari americani consideră, de asemenea, că este necesar să declare Rusia un stat sponsor al terorismului.

La sfârșitul lunii iunie, președintele Franței nu a susținut apelul președintelui Ucrainei de a declara Rusia sponsor al terorismului. El a spus că „nu împărtășește acest tip de metodologie”.


UPDATE 09:25. Forțele ucrainene anunță despre pierderile rusești din prima zi a invaziei și până la 6 septembrie:

personal - aproximativ 50.150 (+350) persoane au fost lichidate;
rezervoare - 2.077 (+9);
mașini blindate de luptă / APV - 4.484 (+25);
sisteme de artilerie - 1.179 (+22);
RSZV / MLRS - 296 (+2);
sisteme de război antiaerian - 156 (+0);
aeronave-236 (+0);
elicoptere - 207 (+1);
UAV nivel operațional-tactic - 876 (+9);
rachete de croazieră - 209 (+4);
nave de război / bărci - 15 (+0);
vehicule și rezervoare de combustibil - 3.305 (+19);
echipamente speciale - 109 (+2).


UPDATE 09:07. Serviciul de informații al Ministerului britanic al Apărării: Rusia are probleme cu dronele în sudul Ucrainei.

Departamentul Apărării din Regatul Unit s-a concentrat pe problema dronelor, care se pare că a apărut în Rusia, într-un raport privind ofensiva ucraineană din regiunea Herson, care a continuat în weekend.

Autorii raportului scriu că în weekend, au fost înregistrate doar 27 de ieșiri de vehicule aeriene fără pilot (UAV) rusești peste malul de vest al Niprului, față de o medie de 50 pe zi în luna august. Pe 21 august, forțele ucrainene au raportat înfrângerea a trei UAV-uri tactice rusești Orlan-10 într-o singură zi.

UAV-urile pot fi vulnerabile atât la impactul cinetic (când este doborât direct) cât și la interferența electronică.

În ultimii ani, doctrina militară rusă a acordat un rol din ce în ce mai proeminent UAV-urilor, în special pentru detectarea țintelor pentru loviturile de artilerie. Având în vedere pierderile din luptă, este probabil ca Rusia să se lupte să mențină un stoc de UAV, exacerbată de lipsa de componente ca urmare a sancțiunilor internaționale.

Disponibilitatea limitată a UAV-urilor de recunoaștere ar putea reduce gradul de conștientizare tactică și va îngreuna operațiunile rusești, concluzionează autorii raportului.


UPDATE 08:55. Autoritățile ucrainene raportează atacuri cu rachete în regiunea Krivoi Rog, a anunțat șeful administrației militare Alexandr Vilkul pe canalul său de telegramă. Acesta a îndemnat locuitorii să se adăpostească.

Anterior, canalele telegram neoficiale au publicat imagini cu fum dens în Krivoi Rog, care ar fi apărut după explozii. Potrivit informațiilor preliminare, sistemul de apărare aeriană a funcționat, transmite UNIAN.


UPDATE 08:40. Astăzi Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) urmează să prezinte raportul privind impactul războiului asupra Centralei Nucleare Zaporojie.


UPDATE 08:30. Președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a acuzat luni Rusia de deteriorarea intenționată a situației din jurul centralei nucleare din Zaporojie, în contextul vizitei misiunii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), relatează CNN.

Un purtător de cuvânt al AIEA a declarat pentru postul american de televiziune la începutul zilei de luni că linia de transmisie care leagă centrala nucleară de la Zaporojie de rețeaua energetică ucraineană a fost deconectată intenționat din cauza unui incendiu. Purtătorul de cuvânt a mai spus că linia de transmisie nu a suferit nicio avarie și că va fi reconectată imediat ce incendiul va fi stins. Ucraina a dat vina pe Rusia pentru bombardamente, acuzând că acestea au provocat incendiul.

„Consider că faptul că Rusia face acest lucru chiar acum, chiar în preajma concluziilor AIEA, este foarte elocvent”, a declarat Zelenskiy, în discursul său video de luni seară. „Bombardarea teritoriului centralei de la Zaporojie înseamnă că statului terorist nu-i pasă ce spune AIEA, nu-i pasă ce decide comunitatea internațională”, a precizat liderul ucrainean.

„Rusia este interesată doar să mențină situația la cel mai rău nivel cât mai mult timp”, a adăugat el, explicând că aceasta a fost a doua oară când centrala nucleară din Zaporojie a fost deconectată de la rețeaua ucraineană, ceea ce a adus situl „la un pas de un dezastru al radiațiilor”. „Acest lucru poate fi modificat doar prin consolidarea sancțiunilor, doar prin recunoașterea oficială a Rusiei ca stat terorist – la toate nivelurile. Acest lucru necesită un răspuns internațional – începând cu ONU până la fiecare stat normal”, a conchis Zelenskiy.


UPDATE 08:15. Ucraina estimează pagubele cauzate de război până în prezent la 326 de miliarde de dolari, a declarat luni prim-ministrul țării, Denis Șmigal la Consiliul de Asociere UE-Ucraina.

Potrivit premierului, cele 326 de miliarde de dolari sunt daune directe „fizice”, pe care guvernul ucrainean a putut să le verifice împreună cu experții Băncii Mondiale. Din această sumă, 105 miliarde de dolari vor trebui cheltuiți pentru restaurarea a ceea ce a fost distrus.


UPDATE 07:45. ISW: Contraofensiva ucraineană afectează capacitățile Rusiei în sudul ocupat al țării.

- Contraofensiva ucraineană subminează semnificativ capacitățile logistice și administrative ale Rusiei în sudul ocupat al Ucrainei, susțin analiștii de la Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW), în rezumatul de luni despre acțiunile militare din Ucraina.

- Forțele ruse au efectuat atacuri la sol la est de Seversk, la nord-est și la sud de Bahmut și de-a lungul periferiei de nord-vest a orașului Donețk.

- Forțele ucrainene au continuat să lovească în centrele de comunicații terestre și logistice rusești din Kupiansk și Semionovka, la sud-est de Harkiv.

- Imaginile de geolocalizare și rapoartele Statului Major ucrainean pot indica avansarea forțelor ucrainene în zonele Kostroma și Bezimennoe.

- Forțele speciale ucrainene au efectuat o operațiune limitată împotriva bazei FSB-ului rus din regiunea Energodar.

- Forțele ruse nu au efectuat atacuri la sol confirmate de-a lungul liniei Izium-Slaviansk, continuând bombardamentele regulate. Forțele ucrainene au înregistrat câștiguri minore la nord-est de Sloviansk.

- Trupele ruse au continuat să bombardeze Harkiv și împrejurimile sale. Forțele ucrainene au continuat să lovească centrele logistice rusești la sud-est de Harkiv.

- Kremlinul a făcut un alt pas spre utilizarea batalioanelor regionale de voluntari pentru a înlocui pierderile din Ucraina; este posibil ca autorităţile ruse să-şi intensifice eforturile pentru a mobiliza forţat locuitorii Ucrainei ocupate.

- Centrala nucleară Zaporoje continuă să funcționeze cu riscul de încălcare a siguranței la radiații și la incendiu. Părțile se acuză reciproc că au bombardat zona.

- Șeful administrației de ocupație Zaporijie, susținut de ruși, Evheni Balitski, a declarat că administrația sa a stabilit cursul de schimb din regiunea ocupată Zaporijie la 1,25 ruble la 1 grivne începând cu 5 septembrie.


UPDATE 07:20. Ambasada a început deja pregătirile pentru o vizită la Kiev a noii prim-ministre a Marii Britanii Liz Truss, care a fost aleasă luni, 5 septembrie, să conducă Partidul Conservator după demisia lui Boris Johnson, a declarat ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie, Vadim Pristaiko, relatează Ukrinform.

„Când va deveni oficial prim-ministră, cred că va fi sunată imediat, iar înțelegerile privind vizita lui Liz Truss nu vor întârzia să apară. Noi, ca sistem diplomatic, am început deja să pregătim atât această conversație, cât și sosirea prim-ministrei Liz Truss la Kiev”, a spus Pristaiko.

Ambasadorul a menționat, de asemenea, că a susținut declarația lui Truss privind disponibilitatea de a folosi arme nucleare. „Sunt sigur că aceasta este afirmația corectă, deși destul de riscantă. Nu ceea ce mulți militari de menținere a păcii din întreaga lume ar dori să audă, dar ea a pus punctul pe i. Rusia a primit un semnal puternic pe care ar fi trebuit să-l primească. Liz Truss înțelege perfect asta și Ministrul nostru Dmitro Kuleba i sa adresat amintindu-i că Marea Britanie este una dintre acele țări care au promis că vor proteja Ucraina atunci când vom scăpa de armele nucleare”, a spus ambasadorul.


UPDATE 07:00. Trupele de apărare ale Ucrainei au respins cu succes avansurile rușilor în satele Soledar, Zaitsevo, Butovka și Spartak, informează Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei în raportul de dimineață.

Inamicul continuă să-și concentreze eforturile pentru stabilirea controlului deplin asupra teritoriului regiunii Donețk, deținând zonele ocupate temporar din regiunile Herson, Harkiv, Zaporojie și Nikolaev.

Amenințarea cu lovituri aeriene și rachete masive asupra infrastructurii militare și civile din întreaga Ucraine rămâne. În apele Mării Negre, nave încărcate cu rachete de croazieră Kalibr sunt gata de utilizare.

În total, în ultimele 24 de ore, rușii au lansat trei rachete, au efectuat mai mult de 35 de lovituri aeriene și aproximativ 50 de atacuri cu multe sisteme de lansare de rachete.

În noaptea de 5 spre 6 septembrie, trupele ruse au început cu atacuri cu rachete asupra țintelor civile din orașele Bahmut și Konstantinovka. Inamicul a lansat lovituri aeriene asupra zonelor așezărilor Bairak și Aseevka din regiunea Harkiv; Prishib, Vremovka, Velika Novoselka, Novomihailovka, Novopol din regiunea Donețk, Poltavka și Olgovskoe din regiunea Zaporojie, Belaia Krinitsa, Belogorka și Kostromka din regiunea Herson și Velikoe Artakovo, Ternovka și Liubomirovka din regiunea Nikolaev, se maia rată în raport.


Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august,1 septembrie, 2 septembrie, 3 septembrie, 4 septembrie și 5 septembrie.


IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media