VIDEO/ Ion Ceban îi dă în judecată pe Natalia Gavrilița și Sergiu Litvinenco, și sesisează Consiliul Audiovizualului: „Se vrea discreditarea partidului pe care vreau să-l lansez”

28 octombrie 2022, 10:33 Politică 184
Primarul general al capitalei Republicii Moldova, Ion Ceban.  Sursa: Ion Ceban/Facebook

Primarul general al municipiului Chișinău Ion Ceban a anunțat astăzi, 28 octombrie, în cadrul unei conferințe de presă că a depus cerere de chemare în judecată pe numele prim-ministrei Natalia Gavrilița și a ministerului Justiției Sergiu Litvinenco, dar și o cerere către Consiliul Audiovizualului (CA) pentru defăimarea proiectului politic Mișcarea Alternativă Națională (MAN), dar și a sa personală și pentru distribuirea știrilor pe care le cataloghează ca fiind „false” și reflectarea „eronată” a subiectului abordat.

„Eu am văzut câtă isterică și denigrare în adresa mea și a colegilor mei a urmat după ce a fost publicat comunicatul Trezoreriei al SUA, unde cumva într-o frază este menționat și partidul în formare MAN. După părerea mea și a colegilor mei, ceea ce a urmat este cu adevărat foarte grave. Primele persoane în stat, doamna prim-ministră și ministrul Justiției mai nu mi-ai pus cătușele sau asta și-ar fi dorit ei probabil. Ce gândesc, aceea vorbesc acești oameni și acest lucru este extrem de grav. M-au acuzat și au spus că sunt în lista persoanelor și entităților care sunt sancționate de către SUA, ceea ce este absolut neadevărat. Au dus lumea în eroare intenționat și, vădit este un abuz de putere, deoarece se folosesc de funcțiile pe care le au și declară tot felul de prostii doar pentru a denigra oamenii. Absolut, în toată media, care astăzi este la butonul PAS-ului, multe alte titluri au fost puse prin care, de fapt, se vrea discreditarea partidului pe care vreau să-l lansez. Ei acum fac politică, justiție.
Vom depune cerere prealabilă de chemare în judecată a prim-ministrei și a ministrului Justiției. Consider acțiunile prim-ministrului și ministrului Justiției R. Moldova ca fiind vădit tendențioase, manipulatoare, mincinoase și orientate direct spre defăimarea proiectului politic MAN și a mea personală. Mai grav este că de la tribuna Guvernului este atacat un partid în formare, acesta fiind un grav abuz de putere și fapt care ne impune să ne apărăm drepturile în instanță. Drept despăgubiri, vom cere ca doamna Natalia Gavrilița și Sergiu Litvinenco să măture PMAN un an de zile. Dacă rămân în picioare și nu vin cu dezmințiri vor mătura PMAN-ul un an de zile”, a declarat Ion Ceban.

Totodată, Ceban a solicitat dezmințiri din partea presei care a reflectat subiectul.

„Vom depune o cerere către Consiliului Audiovizualului și vom sesiza despre reflectarea eronată a subiectului abordat. Declarațiile publice false din partea primelor persoane în stat au fost preluate intensiv de mass-media”, a conchis edilul capitalei.


Primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, a venit în dimineața zilei de 27 octombrie, cu o reacție la materialul prezentat de Oficiul pentru Controlul Activelor Străine al Departamentului Trezoreriei (OFAC) în care apare informația că ofițerul Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), Iurii Gudilin, persoană ce a căzut sub sancțiunile Statelor Unite ale Americii (SUA), împreună cu echipa sa a oferit oferit sprijin unui grup politic de opoziție, și anume Mișcării Alternative Naționale (MAN).

Edilul capitalei susținea că guvernarea „minte cu nemiluita” și „mai cheltuie bani enormi ca să fie promovate aceste mesaje false” și promite să atace în instanță pe cei de la guvernare și media care a distribuit această informație prezentată de SUA, calificând-o drept „falsă, cu scop de a denigra imaginea mea.”

Amintim că Oficiul pentru Controlul Activelor Străine al Departamentului Trezoreriei (OFAC) a anunțat că persoanele persoanele și entitățile sancționate, la 26 octombrie, includ oligarhi recunoscuți la scară largă pentru capturarea și coruperea instituțiilor politice și economice ale R. Moldova și cei care acționează ca instrumente ale campaniei de influență globală a Rusiei, care urmăresc să manipuleze Statele Unite și aliații și partenerii săi, inclusiv R. Moldova și Ucraina.


Amintim că, începând de la 26 octombrie, Statele Unite ale Americii a impus sancțiuni împotriva a 21 de persoane și entități implicate în acte de corupție în R. Moldova. În listă se regăsesc oligarhii fugari Ilan Șor și Vlad Plahotniuc. Aceste sancțiuni interzic orice tranzacții efectuate de către persoane din SUA – și orice alte tranzacții pe teritoriul sau care tranzitează Statele Unite – care implică orice proprietate sau interese aparținând persoanelor sancționate.

Interdicțiile includ efectuarea oricărei contribuții sau furnizarea de fonduri, bunuri sau servicii de, către, sau în beneficiul oricărei persoane sancționate sau primirea oricărei contribuții sau furnizări de fonduri, bunuri sau servicii de la o astfel de persoană.

Guvernul SUA aplică aceste sancțiuni în baza a două acte juridice diferite. Fostul lider al PDM este sancționat în baza ordinului executiv 13818 care are la bază și pune în aplicare legea Magnitsky pentru rolul său semnificativ în corupția din Republica Moldova. Cât privește deputatul fugar Ilan Șor, sub sancțiuni cade și soția acestuia - Sara Șor, cunoscută mai mult cu numele scenic Jasmin, Partidul ȘOR și câțiva cetățeni și entități ruse.


La 21 septembrie deputații din Parlamentul Republicii Moldova au păreri împărțite despre noul partid fondat de primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, „Mișcarea Alternativă Națională” (MAN), despre care spune că este pro-european. Deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Vladimir Voronin, consideră că fostul său coleg de partid s-a pripit când a fondat propria formațiune politică, în timp ce deputații PAS, Radu Marian și Doina Gherman, afirmă că nici partidul și nici Ion Ceban nu au credibilitate.

Primarul general al municipiul Chișinău, Ion Ceban, a anunțat lansarea partidului „Mișcarea Alternativă Națională”, la 23 august 2022. El a spus atunci că va crea un partid „are atunci când vom prelua puterea va face ca în 10 ani, cel mult, Republica Moldova să ajungă la nivelul standardelor statelor din sud-estul Europei și vă asigur, chiar peste multe dintre aceste țări”.

Ion Ceban a devenit primar general al municipiului Chișinău din 11 noiembrie 2019.

A fost vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova (2019), deputat în 3 legislaturi, fost Președinte al fracțiunii Partidului Socialiștilor din Consiliul Municipal Chișinău (2015-2019). A deținut diferite funcții în executiv de la șef de direcție până la viceministru.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media