Gavrilița reiterează existența unor riscuri ridicate de deconectare a curentului; „Acest război continuă să lovească direct și în țara noastră, generând crize pe mai multe dimensiuni”

15 noiembrie 2022, 22:10 Politică 148
Natalia Gavrilița, prim-ministra Republicii Moldova.  Sursa: Replica Media

Prim-ministra Natalia Gavrilița a condamnat ferm războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, pe măsură ce acesta afectează tot mai profund Republica Moldova. Într-un mesaj pe pagina sa de Facebook, șefa cabinetului de miniștri a apreciat eforturile angajaților Moldelectrica de a restabili alimentarea cu energie electrică a țării, întrerupte din cauza atacurilor masive cu rachete a infrastructurii energetice. Totodată, a reiterat că riscurile de deconectare rămân a fi înalte.

„Kremlinul a declanșat astăzi cel mai mare atac de rachete asupra infrastructurii civile și energetice din Ucraina punând în pericol viața a mii de oameni. Condamnăm ferm acest război nejust care continuă să răpească vieți oamenești și să pună în pericol mii de oameni. Acest război continuă să lovească direct și în țara noastră, generând crize pe mai multe dimensiuni”, a transmis prim-ministra.

Ea a reamintit că zeci de localități din Moldova au rămas fără curent electric după ce atacurile de azi din Ucraina au provocat deconectarea automată pe una din liniile care asigură curent electric pentru țara noastră.

„Poate abia azi, când mulți dintre noi au rămas fără lumină în case chiar și cei mai aprigi promotori ai ideii că războiul din țara vecină nu ne afectează și pe noi, au văzut consecințele evidente ale acestuia”, a adăugat Gavrilița.

Prim-ministra a menționat că angajații Moldelectrica au acționat rapid pentru a menține alimentarea continuă cu energie electrică.

În acest context, ea a transmis cetățenilor să fie în continuare „calmi și înțelegători”.

„Ținând cont de faptul că avem un război în imediata apropiere, riscurile de deconectări rămân a fi în continuare foarte înalte”, a precizat prim-ministra.

Amintim că în seara de marți în mai multe localități din Republica Moldova s-a deconectat curentul electric. Oamenii au raportat deconectări la Rîșcani, Ungheni, Anenii Noi, Cahul, Cantemir, Comrat, Ceadîr-Lunga și alte raioane.

La mai bine de o oră, livrarea de energie electrică a fost restabilită majoritatea localităților din țară. Viceprim-ministrul Andrei Spînu a spus că întreruperile au fost cauzate de bombardamentele rusești asupra sistemului energetic al Ucrainei și a avertizat că riscul de noi deconectări rămâne înalt.

Deconectările au fost o consecință a atacurilor cu rachete rusești asupra Ukrainei din seara de marți.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a condamnat și ea atacurile cu rachete ale rușilor asupra sistemului energetic al Ucrainei, considerate cele mai masive de la începutul războiului din țara vecină. Șefa statului a amintit că bombardamentele au provocat deconectarea unei linii de electricitate a Republicii Moldova și a lăsat în beznă un număr mare de cetățeni.

În acest context, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) de la Chișinău a cerut deschis Federației Ruse să oprească războiul împotriva Ucrainei. Ministrul Nicu Popescu a transmis că fiecare bombă lansată asupra Ucrainei afectează direct țara noastră și a anunțat că Republica Moldova va înainta protestul său părții ruse.
Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media