Noul Cod electoral al Republicii Moldova a fost adoptat de Parlament; Amendamentele opoziției, respinse pe bandă rulantă

1 decembrie 2022, 14:19 Politică 290
Alegeri parlamentare anticipate 2021.  Sursa: Replica Media

Parlamentul a adoptat Codul electoral al Republicii Moldova. Documentul are scopul de a perfecționa procedurile electorale, de a înlătura ambiguitățile și contradicțiile dintre Codul electoral și alte legi, precum și de a implementa recomandările formulate în rapoartele misiunilor naționale și internaționale de monitorizare a alegerilor. Totuși, opoziția a fost nemulțumită de noile modificări, invocând că au fost introduse mai multe noțiuni și factori discriminatorii care pun în pericol organizarea scrutinelor electorale.

„A fost o muncă enormă depusă de către colegii de la Comisia Electorală Centrală, de către colegii din Parlament și de către toți cei care au muncit ultimele cinci luni la îmbunătățirea acestui proiect de cod electoral”, a menționat președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate.

Astfel, în situații excepționale, cum ar fi pandemie, stare de urgență, în unele circumscripții electorale, alegerile se vor putea desfășura pe parcursul a două zile (sâmbătă și duminică), prin derogare de la regula generală. Acest lucru urmează să fie stabilit prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale, cu cel puțin 25 de zile înainte de ziua alegerilor. Totodată, pentru a facilita accesul alegătorilor la procesul electoral, cetățenilor li se va oferi dreptul de a vota atât în baza buletinului sau a buletinului provizoriu de identitate, cât și în baza pașaportului, indiferent de tipul scrutinului.

Documentul mai stabilește principii clare privind reflectarea alegerilor de către mijloacele de informare în masă. Instituțiile mass-media vor avea obligația de a respecta principiile de echitate, echilibru și imparțialitate în contextul mediatizării campaniilor electorale. În caz contrar, acestea riscă să fie sancționate gradual de către Consiliul Audiovizualului.

Opoziția însă și-a reiterat nemulțumirea vizavi de proiect. Deputatul BCS, Adrian Lebedinschi, a înaintat 19 amendamente dintre care doar la unul s-a ajuns la un consens și a fost acceptat de majoritate.

Totodată, Alexandr Suhodolski a înaintat 18 amendamente la noul Cod Electoral prin care cetățenii din Găgăuzia ar obține mai multe drepturi în alegeri. În special, Suhodolski și-a dorit revenirea la sistemul de vot mixt, în Legislativul de la Chișinău din partea Găgăuziei să fie aleși cinci deputați pentru a reprezenta minoritatea găgăuză, dar și întărirea prin lege privind crearea propriei Comisii Electorale Centrale în UTA Găgăuzia. Toate propunerile au fost respinse pe bandă rulantă.

„Îmi pare rău că acele amendamente care ar fi făcut viața mai bună a cetățenilor noștri din Găgăuzia, în special în activitatea electorală, au fost văzut și auzite de voi. În conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneția, am avut dreptul pe deplin ca să avem 5 mandate de deputat în Parlament din partea Găgăuziei și să confirmați prin lege propria Comisie Electorală Centrală”, a comentat Suhodolski, după ce amendamentele i-au fost respinse.

În replică, vicepreședintele CEC, Pavel Postică a menționat că autoritățile de la Chișinău au găsit consens pe marginea majorității amendamentelor cu cei din autonomia găgăuză, doar două aspecte rămân sub semnul întrebării - denumirea și confirmarea persoanelor în funcția de președinte și secretar a instituției electorale din Găgăuzia.

„Vreau să atrag atenția la toate amendamentele legate de autonomie și care au parvenit de la autonomia găgăuză, vreau să menționez cauzele de ce noi, cât și Comisia juridică nu a acceptat o bună parte dintre ele, legat de sistemul mixt de vot special pentru alegătorii din Găgăuzia, pentru că conform articolului 7, legea 344, adică legea specială a autonomiei Găgăuzia, autoritatea reprezentativă a Găgăuziei este Adunarea Populară. Respectiv, în rest alegătorii din Găgăuzia participă într-un scrutin proporțional pe bază de egalitate ca și toți cetățenii Republicii Moldova. Legal de rolul, locul și competența Comisiei electorale din Găgăuzia, vreau să atrag atenția la acel demers care a parvenit în adresa Parlamentului semnat de președintele Adunării Populare a Găgăuziei în care, în principiu, a salutat propunerile și amendamentele care au fost formulate de Comisia juridică, numiri și imunități.

Au rămase deschise doare 2 întrebări legate de denumire, ei nu sunt de acord cu denumirea „Consiliul Electoral de Circumscripție” în loc de „Comisie Electorală Centrală a Găgăuziei”, or Republica Moldova constituțional poate exista o singură Comisie Electorală Centrală, și al doilea aspect este legat de confirmarea în funcție și nu numirea, pentru că numirea în funcție a președintelui și secretarului Consiliului Electoral Central din Găgăuzia se face prin votul membrilor Consiliului aleși în baza regulilor prevăzute și adoptate de actele normative locale din Găgăuzia. Și, respectiv, doar în conformitate cu articolul 6 din legea 199 CEC doar va confirma statutul de demnitate publică a acestor 2 persoane. Doar pe aceste 2 aspecte principiale au fost înaintate obiecții, în rest majoritatea amendamentelor au fost susținute”, a precizat membrul CEC, Pavel Postică.

Înainte de a fi votat proiectul cu privire la noul Cod Electoral, BCS a anunțat că nu va participa la procedură.

„Decizia fracțiunii, în lipsa consensului larg noi nu participăm la votul din cea de-a două lecturi. Au fost introduse mai multe noțiuni și factori discriminatorii care pun în pericol organizarea scrutinelor electorale. Noi considerăm că nu a fost respectat principiul discuțiilor publice cu partidele politice de opoziție, inclusiv cele extraparlamentare. Consierăm că Parlamentul nu este pregătit pentru a vota Codul Electoral în a doua lectură”, a declarat Vlad Batrîncea.

Codul electoral al Republicii Moldova a fost votat de 55 de deputați.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media