Șeful Moldovagaz: Pentru luna decembrie, prețul de achiziție al gazelor naturale preliminar va fi de 785 de dolari per mia de metri cubi; Volumul livrărilor rămâne același

30 noiembrie 2022, 17:24 Economie 491
Aragaz.  Sursa: Replica Media

Dacă pentru noiembrie am achitat 821,58 dolari SUA per mia de metri cubi, luna viitoare gazul puțin se ieftinește. Potrivit președintelui Consiliului de Administrație al S.A. „Moldovagaz”, Vadim Ceban, prețul de achiziție al gazelor naturale furnizate Republicii Moldova de monopolistul rus Gazprom pentru luna decembrie, preliminar, va constitui 785 de dolari pentru mia de metri cubi.

„Prețul de achiziție al gazelor naturale furnizate Republicii Moldova în luna decembrie se va ridica preliminar la 785 de dolari SUA per mia de metri cubi pentru SA „Moldovagaz”, ținând cont de puterea calorică”, a scris șeful Moldovagaz pe contul său de Telegram.

Totodată, Vadim Ceban, a precizat că volumul proviziilor va rămâne la același nivel - 5,7 milioane de metri cubi pe zi.

Amintim că, pentru luna noiembrie, Gazprom a confirmat volumul livrărilor de gaze naturale către Republica Moldova în ritm de 5,7 milioane de metri cubi pe zi. Costul transportatorului de energie a fost de 821,58 dolari SUA per mia de metri cubi.

De menționat că, conform hotărârii Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) aprobate la 23 septembrie, începând cu 1 octombrie, tariful la gaz pentru consumatorii casnici este de 29,26 lei (inclusiv TVA) pentru un metru cub.

În context, la 28 noiembrie, Gazprom a anunțat că nu va reduce volumele de gaz care urmează să fie livrate Republicii Moldova în luna decembrie, în ciuda amenințărilor anterioare.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media