Eduard Bulat va prelua atribuțiile funcției de procuror general interimar, după ce mandatul lui Dumitru Robu a expirat

5 octombrie 2022, 18:00 Justiție 125
Procuratura Generală.  Sursa: Replica Media

Mandatul procurorului general interimar Dumitru Robu a expiră miercuri, 5 octombrie. Informația a fost confirmată pentru Replica Media de procurora Mariana Cherpec, responsabilă pentru comunicarea cu reprezentanții mass-media, care a precizat că atribuțiile urmează să fie preluate de către adjunctul responsabil de domeniul urmăririi penale Eduard Bulat.

Potrivit Legii nr.3/2016 cu privire la Procuratura, în cazul expirării mandatului Procurorului General, atribuțiile urmează să fie preluate de către unul dintre adjuncții acestuia până la momentul numirii unui nou Procuror General.

Astfel, potrivit Regulamentului Procuraturii, atribuțiile de Procuror General interimar urmează a fi preluată de către adjunctul responsabil de domeniul urmăririi penale.

Potrivit unui ordin a Procurorului General interimar emis încă la momentul preluării mandatului, responsabil de domeniul urmăririi penale este Eduard Bulat.

Informația a fost confirmată pentru Replica Media de procurora Mariana Cherpec, responsabilă pentru comunicarea cu reprezentanții mass-media.

Astfel, potrivit acestor reguli legale, Bulat urmează sa exercite funcțiile de Procuror General interimar până în momentul numirii unui Procurorului General interimar de către Consiliul Superior al Procurorilor.

Dumitru Robu a fost desemnat oficial la funcția de procuror general interimar la 6 octombrie 2021, în cadrul ședinței Consiliului Superior al Procurorilor.

Acesta a mai exercitat interimatul funcției de procuror general. Acum trei ani, candidatura lui Robu la funcţia de procuror general interimar a fost înaintată către Parlament, cu voturile deputaţilor din alianţa de atunci PSRM - ACUM, precum şi a opoziţiei democrate.

Amintim că procurorul desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor, Victor Furtuna, a anunțat la 22 septembrie, despre terminarea urmăririi penale în privința procurorului General suspendat, Alexandr Stoianiglo, învinuit pe trei capete de acuzare, abuz de serviciu, corupere pasivă și falsul în declarații.

Procurorul desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), Victor Furtună, a pornit un nou dosar penal pe numele procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, pe săvârșirea infracțiunii de îmbogățire ilicită.

Acuzatorul de stat suspendat este bănuit că, în 2015, a cumpărat un apartament cu suprafaţa de 135 de metri pătrați, alături de apartamentul în care locuieşte, pe care l-a înregistrat pe numele fiicei sale mai mari, Cristina, iar acesta nu a declarat niciodată imobilul, scrie Anticorupție.

În prezent, Alexandr Stoianoglo se află sub control judiciar. Ultima oară, măsura preventivă i-a fost prelungită cu 60 de zile la 25 august de către magistrații de la Judecătoria Chișinău sediul Ciocana.

Stoianoglo a fost suspendat din funcție la 5 octombrie 2021, când Consiliul Superior al Procurorilor a admis, după mai multe ore de dezbateri, pornirea urmăririi penale pe numele acestuia.

Stoianoglo a fost reținut pentru 72 de ore, în urma unor percheziții efectuate la biroul său de la PG și la domiciliu, iar la 8 octombrie acesta a fost plasat pentru 30 de zile în arest la domiciliu prin decizia primei instanțe. Ulterior, procurorul Furtună a contestat la Apel decizia magistraților, cerând arest în penitenciar, însă solicitarea i-a fost respinsă.

Potrivit procurorului de caz, Victor Furtună, în dosarul de învinuire în care este vizat Alexandr Stoianoglo „sunt cinci capete de acuzare care sunt „extrem de grave” și prevăd pedeapsă cu închisoarea”.

Totodată, procurorul desemnat de CSP pe cazul lui Alexandr Stoianoglo, Victor Furtună, a informat la 9 noiembrie 2021, despre terminarea urmăririi penale pe un capăt de acuzare ce îl privește pe procurorul general suspendat, căruia îi este imputată comiterea infracțiunii prevăzute de art. 328 alin. (3) lit.b) Cod penal - depășirea atribuțiilor de serviciu.

Pe acest capăt de acuzare, lui Alexandr Stoianoglo îi este incriminat că la eliberarea din funcție a procurorului Nicolae Chitoroagă, cunoscând că la acel moment se efectua urmărirea penală în privința persoanei respective și acesta avea statut de învinuit, cunoscând că în conformitate cu prevederile legale în asemenea cazuri se suspendă achitarea îndemnizației de concediere procurorilor care demisionează, intenționat a acționat contrar prevederilor legale și a dispus achitarea îndemnizației de concediere în mărime de 163 990,13 lei și a prejudiciat bugetul Procuraturii.

În tot acest timp Stoianoglo a respins categoric cele incriminate.

Prezumţia de nevinovăţie este un principiu fundamental, garantat de Constituţia Republicii Moldova, care prevede că „orice persoană acuzată de un delict este prezumată nevinovată până când vinovăţia sa va fi dovedită în mod legal, în cursul unui proces judiciar public, în cadrul căruia i s-au asigurat toate garanţiile necesare apărării sale”.(Constituţia Republicii Moldova, art.21)
Diana
publicat de:
Diana Severin
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media