Lansări „savuroase” la Ziua Națională a Vinului. După doi ani de pauză, vinificatorii au venit cu zeci de vinuri noi

3 octombrie 2022, 09:44 Vinurile Moldovei 269
Ziua Vinului.  Sursa: Replica Media

Este deja o tradiție, ca la început de octombrie, de Ziua Națională a Vinului, vinificatorii să vină cu noutăți vinicole. Cele 86 de vinării participante la eveniment, le-au oferit posibilitate vizitatorilor să se delecteze atât cu premierele vinicole, cât și cu vinurile medaliate la concursurile internaționale.

Nicolae Chiosa, directorul de producere al grupului Purcari a prezentat noile serii ale vinăriei, precum: Academia Purcari și serios Nocturn, care cuprinde cinci vinuri dedicate industriei HORECA.

„Tot timpul e binevenit să ai contactul cu consumatorul, cu partenerii străini, să fie un motiv de întâlnire și noi să prezentăm noile noastre game. Din păcate doi ani nu am avut posibilitatea să o facem dar ne bucurăm că astăzi suntem aici și o putem face. În acest an am venit cu câteva serii noi de vinuri avem, „Academia Purcari” care cuprinde: Rară neagră, Fetească neagră, Saperavi și Viorica. Pe lângă seria Academia mai avem seria Nocturn care cuprinde 5 vinuri dedicate industriei HORECA. Avem Sauvignon Blanc, Pinoit Grigio, Rose, Rară Neagră și Cabernet Sauvignon.”

Vinăria Sălcuța a prezentat publicului noua colecție de vinuri ENO. Vinăria are circa 450 de hectare de viță de vie și cultivă 16 soiuri de struguri, atât locale cât și internaționale.

„Ziua Vinului este șansa noastră de a ne revedea cu iubitorii de vin după o pauză de 2 ani și de fapt ne bucurăm că am avut ocazia să îi revedem pe cei mai dragi nouă dar și oameni noi care au arătat interes față de vinurile noastre. Astăzi prezentăm publicului și prietenilor noștri anume colecția ENO care a căpătat o nouă față. Mă bucură faptul că lumea este interesată de soiurile locale ceea ce de fapt este și focusul nostru acuma pentru că noi avem 450 de hectare în care cultivăm armonios 16 soiuri internaționale și suntem în proces de plantare a soiurilor locale pentru că suntem siguri că acestea ne vor reprezenta pe piețele din afara țării.”

Dmitrii Durnopian, director comercial „Kvint”: „În acest an compania noastră a împlinit 125 de ani de la fondare și cu această ocazie am pregătit două articole noi, în ediție limitată, KVINT XO 15 ani și Divin KVINT VSOP 6 ani. Preparat după tehnologia tradițională ca urmare a amestecării distilatelor proprii pentru divin, obținute din struguri selecționați atât din soiurile clasice europene, cât și din soiurile locale cultivate pe plantațiile plantei. Distilatele Divine au fost maturate în butoaie de stejar. Au o culoare aurie elegantă și un gust moale, armonios, picant, cu o plăcută tentă floral-vanilie. La fel o noutate pentru acest an este vinul Orange- Viorica&Solaris. Produs din soiurile de struguri albi Viorica si Solaris conform tehnologiei originale prin fermentare pe pulpa. După terminarea fermentației, vinul se lasă la maturat în recipiente până în primăvară. Ca urmare, vinul capătă o culoare neobișnuită auriu-chihlimbar, aromă complexă cu note strălucitoare de caise, gutui, ananas, nucșoară și grepfrut.”

Ziua Națională a Vinului promovează cultura consumului responsabil și corect al vinului de calitate. De aceea, oaspeții evenimentului au ocazia să deguste vinuri de calitate, în baza Carnetului Degustătorului, care le permite vizitatorilor să descopere terroir-ul celor patru zone cu Indicație Geografică Protejată (IGP) fără a depăși limita care se încadrează în conceptul de „consum moderat”.

Cea de-a XXI-a ediție a Zilei Naționale a Vinului a fost organizată de Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV), cu suportul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare și USAID Moldova.

Anatol
publicat de:
Anatol Cibotari
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media