ULTIMA ORĂ! Ucraina solicită aderarea la NATO. Zelenskiy: „Facem pasul nostru decisiv într-o manieră accelerată”

30 septembrie 2022, 17:07 Ucraina 564
Conducerea de vârf a Ucrainei a semnat cererea de aderare la NATO.  Sursa: MFA of Ukraine/Twitter
În urma ședinței Consiliului de Securitate și Apărare Națională, președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, a anunțat că țara sa va depune cerere de aderare la NATO. Se întâmplă exact în ziua când la Kremlin a avut loc o „ceremonie” grandioasă de semnare a decretului de anexare a regiunilor ucrainene parțial ocupate de ruși - Doneţk, Luhansk, Herson şi Zaporojie.

„De facto, ne-am îndreptat deja spre NATO. De facto, am dovedit deja compatibilitatea cu standardele Alianței. Ele sunt reale pentru Ucraina - reale pe câmpul de luptă și în toate aspectele interacțiunii noastre. Avem încredere unii în alții, ne ajutăm și ne protejăm. Aceasta este Alianța. De facto. Astăzi, Ucraina solicită să o facă de jure (n. red. potrivit legii).

Într-un proces care este în concordanță cu valoarea noastră în protejarea întregii noastre comunități. Într-o manieră accelerată. Facem pasul nostru decisiv prin semnarea cererii Ucrainei de aderare accelerată la NATO”, se menționează în adresarea liderului de la Kiev, Vladimir Zelenskiy, privind semnarea de către Ucraina a cererii de aderare la NATO.

În context, astăzi, 30 septembrie, de la ora 19:00 secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat o conferință de presă, fără a menționa subiectul acesteia.

Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, cunoscută și ca Alianța Atlanticului de Nord, este o alianță politico-militară ce reunește 30 de țări din Europa și America de Nord. Organizația a fost înființată în 1949 prin Tratatul Atlanticului de Nord, semnat la Washington, D.C. pe 4 aprilie 1949, cu obiectivul principal de a pune în aplicare un sistem comun de apărare împotriva unui atac provenit din exterior.

Sediul general NATO se află la Bruxelles, în Belgia, iar Sediul Central al Forțelor Aliate din Europa se află în apropiere de Mons, în Belgia. Cele 12 state fondatoare ale organizației sunt Belgia, Canada, Danemarca, Franța, Islanda, Italia, Luxemburg, Norvegia, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Statele Unite ale Americii și Țările de Jos.

Au existat mai multe etape de extindere, dintre care cea mai recentă a avut loc în 2020, când Macedonia de Nord a finalizat formalitățile de aderare. Cheltuielile militare însumate ale NATO constituie aproximativ 70% din totalul cheltuielilor militare la nivel mondial. Reprezentanții statelor membre și-au exprimat intenția de a aloca minimum 2% din produsul intern brut pentru cheltuielile militare până în 2024.


Amintim că, luni, 28 februarie, la câteva zile de la declanșarea războiului de Rusia, președintele ucrainean Vladimir Zelenski a semnat o cerere oficială de aderare a ţării sale la Uniunea Europeană, în care a cerut UE să permită aderarea imediată a Ucrainei printr-o procedură specială.

Iar la 1 martie, Parlamentul European a votat proiectul de rezoluție prin care cererea Ucrainei de aderare la UE a fost acceptată.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media