BBC/ „Capodopera unei diversiuni”. Cum s-a putut organiza o explozie pe podul din Crimeea și care sunt urmările

8 octombrie 2022, 16:40 Externe 567
Podul Kerci - Incendiul de pe pod a fost stins cu ajutorul elicopterelor.  Sursa: REUTERS

Ca urmare a exploziei de pe podul Kerci, care duce de la Teritoriul Krasnodar al Rusiei la Crimeea anexată, o parte a drumului s-a prăbușit, un incendiu a izbucnit pe pod și șinele de cale ferată au fost, de asemenea, avariate. Serviciul rusesc BBC a strâns câteva versiuni ale experților despre cum ar fi putut fi posibilă o astfel de explozie și la ce consecințe ar duce.

Autoritățile ruse au declarat că o explozie de mașină a fost cauza incidentului. Comisia de Investigații a raportat că angajații săi au stabilit informații despre proprietarul mașinii. Trei persoane au fost ucise - conform anchetatorilor ruși, aceștia sunt „probabil pasagerii unei mașini care se afla lângă camionul aruncat în aer”.

„Multe explozive”

Un expert senior în explozivi din armata britanică, pensionat, numește aruncarea în aer a podului Kerci „o capodopera de sabotaj ascuns”. „Lipsa unor daune evidente explozive/fragmentare pe carosabil sugerează că nu au fost folosite arme de avion”, a spus el într-o conversație cu corespondentul BBC Paul Adams.

Potrivit expertului, cauza exploziei ar putea fi un „atac de dedesubtul” podului. El sugerează că exploziile de pe podul rutier și pe șinele de cale ferată „au fost inițiate aproape simultan cu ajutorul unei comenzi radio codificate”.

Generalul pensionar al armatei australiane Mick Ryan a postat pe Twitter că o prăbușire ca aceasta ar necesita o mulțime de explozibili - câțiva oameni nu ar putea transporta atât de mult singuri. A fost nevoie și de un plan de explozie bine gândit, notează expertul, deoarece podurile din beton armat sunt cele mai stabile dintre toate. „Mai multe camioane sau rachete/bombe ar putea atinge acest obiectiv dacă ar fi direcționate cu precizie către secțiunile potrivite ale podului”, a spus Ryan.

Versiunea oficială rusă a celor întâmplate este că un camion a explodat pe pod. Acest lucru a dus la incendiul a șapte rezervoare de combustibil ale trenului și la prăbușirea parțială a două trave de mașină, a declarat Comitetul Național Antiterorism al Rusiei într-un comunicat.

Totuși, podul, cel puțin oficial, are un sistem strict de securitate. Orice camion care intră pe Podul Crimeei este verificat pentru explozivi. La intrări se află complexe staționare de inspecție și inspecție radio-tehnică ST-6035, care verifică mașinile pentru prezența explozivilor. Departamentul Federal de Stat Unitar al Întreprinderilor de Securitate Departamentală al Ministerului Transporturilor al Rusiei este responsabil de verificare - are un contract de stat pentru protecția podului în valoare de zeci de milioane de ruble pe an.

Aceeași Întreprindere Unitară Federală de Stat a păzit aerodromul din Taganrog, unde repara aeronava Il-80 - una dintre cele mai secrete avioane militare din Rusia, concepută pentru a controla trupele în cazul unui conflict nuclear (experții l-au numit „aeronava de apocalipsă”). În decembrie 2020, s-a dovedit că cineva a urcat în avion și a furat echipamente secrete în valoare de peste 2,5 milioane de ruble. Un locuitor șomer din Taganrog și complicele lui au fost găsiți vinovați de furt și condamnați.

„Versiunea camionului este logică prin faptul că rezolvă problema livrării unei cantități mari de explozivi”, a spus expertul militar israelian David Gendelman într-un comentariu pentru Serviciul rus BBC.

După cum notează expertul, multă vreme s-a discutat că Ucraina nu dispune de rachete sau alte mijloace de atac aerian, „pentru ca lovitura să aibă un efect real, cu excepția propagandei”. Apărarea aeriană lucrează și la pod, notează Gendelman. „Se pare că au decis că, această cantitate de explozivi nu poate ajunge pe cale aeriană, poate pe cale terestră”, spune el.

„Întrebarea coordonării cu trenul aruncat în aer rămâne: a fost prins de un camion sau a fost aruncat în aer separat?”, notează Gandelman.

Căile logistice militare - tăiate

Expertul militar Mick Ryan sugerează că atacul asupra podului ar putea face parte dintr-un plan de returnare a Crimeei sau o încercare de a distrage atenția armatei ruse de la alte regiuni ocupate ale Ucrainei. Principala consecință a exploziei podului este întreruperea lanțurilor logistice de aprovizionare, atât militare, cât și civile. Distrugerea podului a provocat deja probleme de alimentare, inclusiv de combustibil, spune David Gendelman.

Prin urmare, pentru Rusia, subminarea podului va deveni o problemă serioasă în ceea ce privește nevoia tot mai mare de a păstra teritoriile capturate anterior. Furnizarea către Crimeea nu va fi întreruptă - deoarece traversările cu feribotul și ruta prin Melitopol rămân.

Autoritățile ruse promit însă că vor reface podul din Crimeea în scurt timp - potrivit unor rapoarte, intenționează să lanseze trenuri pe el încă de sâmbătă seara.

Dar deținerea Melitopolului devine și mai importantă pentru Moscova, a spus Ryan. „Din acest motiv, putem vedea o redistribuire a Rusiei în sudul [Ucrainei], ceea ce va expune alte slăbiciuni [ale Rusiei] și oportunități pentru Ucraina”, a spus generalul australian.

Ruta către Crimeea prin sudul Ucrainei (dacă Rusia continuă să o țină) poate deveni o parte importantă nu numai a armatei, ci și a aprovizionării pașnice a Crimeei cu combustibil și mărfuri. Guvernatorul Sevastopolului anexat, numit de Moscova, Mihail Razvojaev, a spus că alimentele vor fi livrate peninsulei prin „teritoriile eliberate” – adică cele capturate de Rusia.

Explodarea podului demonstrează, de asemenea, lumii întregi că armata rusă nu este capabilă să controleze niciuna dintre regiunile nou anexate. Acum rușii vor părăsi în mod activ Crimeea, iar neîncrederea în Putin și în forțele armate de acasă va crește, prezice Ryan.

„Probleme mari”

Armata rusă se va confrunta acum cu „mari probleme”, deoarece Podul Crimeei este o parte importantă a logisticii militare a Rusiei, prezice Lawrence Friedman, fost profesor de studii militare la King's College din Londra. „Chiar și atunci când rușii au un grup formidabil de soldați care se află încă în Ucraina, puternic înarmați și gata să riposteze, ei nu vor putea să-i sprijine fără provizii”, a declarat Friedman pentru BBC Radio 4.

Anton Gerașenko, consilier al ministrului Afacerilor Interne al Ucrainei, a mai afirmat acest lucru: „Deflagrația podului înseamnă că aprovizionarea cu trupe rusești în sudul Ucrainei va fi foarte dificilă. Echipamentul militar, muniția, combustibilul nu vor trece prin Strâmtoarea Kerci pe mult timp”, a scris el pe twitter.

În general, scopul exploziei podului este clar - să submineze capacitatea Rusiei de a folosi Crimeea ca rampă de lansare pentru un război din sudul Ucrainei, notează corespondentul BBC Paul Adams.

„Pe lângă problemele de aprovizionare printr-o arteră de transport atât de importantă, acesta este un efect de propagandă foarte puternic. Pe lângă perturbarea logisticii ruse, ne putem aștepta cel puțin la o creștere a loviturilor împotriva infrastructurii ucrainene. Podul din Crimeea este important nu doar practic, ci și ca simbol, partea rusă este sensibilă la astfel de încălcări”, rezumă David Gendelman.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media