„Utimele zile a arătat cât de uniți putem fi în fața unei tragedii umanitare”, a declarat Gavrilița.
Timp de patru zile, în Republica Moldova au intrat peste 70 de mii de refugiați ucraineni, în timp ce aproximativ 29 de mii de persoane au ieșit din țară.
În cadrul ședinței s-a decis instituirea Centrul Unic de Gestionare a crizei.
Toate ajutoarele vor fi colectate prin intermediul a patru centre de colectare, adresele vor fi publicate mâine, din momentul în care acestea vor deveni funcționale.
„Eforturile noastre sunt susținute de membrii grupului de voluntari și voluntare „Moldova pentru Pace”. Facem apel la toți cei care vor să se implice voluntar să contacteze pagina Moldova pentru Pace pe Facebook. Colegii de la ANSA și ANSP urmează să asigure mecanisme care să confirme că toate bunurile care ajung în depozitele centrului sunt de calitate și inofensive. Agenții economici și persoanele fizice pot face donații pentru a sprijini poporul ucrainean pe contul special deschis de Ministerul Finanțelor. Transferurile pot fi făcute în lei moldovenești, precum și în dolari americani sau euro”, a declarat Gavrilița.
Totodată, de la 1 martie 2022 se interzice exportul din Republica Moldova a porumbului și derivatelor acestuia, cu excepția semințelor de porumb destinate însămânțării.
Mai mult, pe perioada stării de urgență, se interzicea comercializării și utilizării articolelor pirotehnice.
Totodată, persoanele posesoare de autovehicule neînmatriculate în Republica Moldova, care intră pe teritoriul Republicii Moldova sau care îl tranzitează din Ucraina nu sunt subiecții impunerii taxei pentru folosirea drumurilor Republicii Moldova.
