Până la 15 ani de închisoare și amenzi uriașe pentru „răspândirea falsurilor” despre Armată: Duma de Stat a Rusiei modifică Codul Penal

4 martie 2022, 10:01 Rusia 299
Duma de Stat a Rusiei.  Sursa: tv8.md

În unanimitate de voturi, deputații Dumei de Stat a Federației Ruse au adoptat, în a treia lectură, amendamente la Codul Penal care care prevăd pedepse de până la 15 ani de închisoare pentru „răspândirea falsurilor” despre Armată, precum și pentru cererile publice de sancțiuni împotriva Rusiei.

„Proiectul de lege va fi trimis imediat Consiliului Federației. Astăzi va fi o întâlnire. După aprobarea Consiliului Federației, proiectul de lege va cădea pe masa președintelui Federației Ruse. Și asta înseamnă că există posibilitatea ca, literalmente, mâine normele sale de acțiune directă să îi oblige pe cei care au mințit și au făcut declarații care discreditează forțele noastre armate să fie pedepsiți și foarte sever”, a spus președintele Dumei de Stat, Veaceslav Volodin.

Potrivit noilor modificări, diseminarea publică sub pretextul unor mesaje fiabile de informații false cu bună știință care conțin date despre utilizarea forțelor armate ale Federației Ruse pentru a proteja interesele Federației Ruse și ale cetățenilor săi, pentru a menține pacea și securitatea internațională, va fi pedepsit cu amendă de la 700 mii la 1,5 milioane de ruble. Este posibilă și închisoare de până la trei ani.

Dacă încălcarea legii a fost săvârșită folosindu-se de poziția oficială a cuiva, întemeiată pe ură sau vrăjmășie politică, ideologică, rasială, națională sau religioasă sau pe baza urii sau vrăjmașiei împotriva oricărui grup social, atunci pedeapsa închisorii poate fi de până la 10 ani.

Faptele de mai sus, dacă au produs consecinţe grave, se pedepsesc cu închisoare de la 10 la 15 ani. Cei care au fost supuși pedepsei administrative pentru discreditarea publică a Forțelor Armate ale Federației Ruse riscă o amendă de la 100.000 la 300.000 de ruble sau închisoare de până la trei ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a se angaja în anumite activități pentru aceeași perioadă.

De asemenea, în conformitate cu legea, solicitările pentru impunerea de sancțiuni împotriva Federației Ruse se vor confrunta cu o amendă de până la 500 de mii de ruble sau închisoare de până la trei ani cu o amendă de până la 200 de mii de ruble.

Regulile vor intra în vigoare din momentul publicării lor oficiale.

„Deputații au adoptat în a treia lectură modificări la Codul contravențiilor administrative. În conformitate cu acestea, răspunderea pentru acțiunile publice care vizează discreditarea utilizării forțelor armate ruse pentru a proteja interesele Federației Ruse și ale cetățenilor săi, menținerea păcii și securității internaționale, inclusiv apelurile publice pentru a preveni utilizarea armatei ruse”, se arată în comunicatul emis de Duma de Stat a Rusiei.

Amenzile vor fi de la 30 mii la 50 mii de ruble pentru cetățeni, de la 100 mii la 200 mii de ruble pentru funcționari, de la 300 mii la 500 mii de ruble pentru persoanele juridice.

Pentru acțiuni similare, dacă au fost însoțite de solicitări de acțiuni publice neautorizate, amenda maximă va fi de până la 100 de mii de ruble pentru cetățeni și de până la 1 milion de ruble pentru persoanele juridice. Pentru solicitările de impunere de sancțiuni împotriva Rusiei, amenzile vor ajunge până la 50 de mii de ruble pentru cetățeni și până la jumătate de milion de ruble pentru persoanele juridice.

IMPORTANT!!! E un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegramși vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Prezumţia de nevinovăţie este un principiu fundamental, garantat de Constituţia Republicii Moldova, care prevede că „orice persoană acuzată de un delict este prezumată nevinovată până când vinovăţia sa va fi dovedită în mod legal, în cursul unui proces judiciar public, în cadrul căruia i s-au asigurat toate garanţiile necesare apărării sale”.(Constituţia Republicii Moldova, art.21)
Alina
publicat de:
Alina Frunza
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media