LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 38. Steagul ucrainean a fost arborat deasupra centralei nucleare de la Cernobîl în urma retragerii forțelor ruse

2 aprilie 2022, 09:31 Ucraina 562
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Pe 24 februarie, Federația Rusă, la ordinul lui Vladimir Putin, a declanșat invazia armată a Ucrainei, după câteva luni în care a masat peste 150.000 de soldați și echipamente militare în apropiere de granițele Ucrainei, pe care a înconjurat-o din trei părți. În cele 37 de zile de război, 158 de copii au decedat în urma bombardamentelor, iar alții 254 au fost răniți. Totodată, 869 de instituții de învățământ au fost avariate, iar 83 dintre ele sunt complet distruse.

Peste 6.000 de persoane au fost evacuate, vineri, din orașele ucrainene, potrivit oficialilor ucraineni, inclusiv peste 2.000 de la Mariupol. Peste 100.000 de oameni rămân prinși în orașul asediat, unde liderii locali spun că Rusia nu permite intrarea ajutoarelor. Evacuările de la Mariupol vor continua sâmbătă, a declarat viceprim-ministra Irina Vereșciuk.

Într-o nou adresare video, președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a spus că trupele ruse se deplasează „încet, dar vizibil” din nordul țării, dar i-a îndemnat pe ucraineni să rămână precauți în timp ce trupele se retrag. Liderul de la Kiev a menționat că sunt în curs de desfășurare pregătirile pentru mai multe lovituri rusești în estul Ucrainei.

UPDATE 20:45. Pe lângă Parlamentele lumii, președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, și-ar putea continua turul discursurilor și în plenul Legislativului de la Chișinău. Potrivit președintelui Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, un astfel de eveniment nu este exclus, însă, deocamdată, nici partea moldovenească, nici oficialii ucraineni, nu au inițiat o asemenea intervenție.


UPDATE 19:00. Echipa Comitetului Internațional pentru Crucea Roșie, care a plecat sâmbătă dimineața din Zaporojie, ca parte a unei noi încercări de a ajunge la Mariupol, nu a ajuns încă în orașul asediat, a declarat pentru CNN un purtător de cuvânt al CICR. Echipa „își petrece noaptea în drum spre Mariupol și nu a ajuns încă în oraș”, a spus purtătorul de cuvânt al CICR.

Vineri seara, CICR a anunțat într-o declarație că echipa sa, formată de trei vehicule și nouă persoane în echipă, nu a putut ajunge în oraș, pentru că „condițiile au făcut imposibilă continuarea misiunii”.

UPDATE 18:55. Bilanțul decedaților în urma atacului rusesc asupra clădirii Administrației Regionale de Stat din Nikolaev ajunge la 36, a anunțat Vitalii Kim pe Telegram.

UPDATE 17:02. Șeful administrației militare a regiunii Luhansk a declarat sâmbătă că 2.700 de civili au fost evacuați din regiune, dar forțele ruse au bombardat oamenii care erau evacuați din orașele unde au avut loc lupte grele. „Este imposibil să negociezi cu „Orcii””, a spus Serhiy Haidai. „Rușii lovesc în mod deliberat în timpul evacuărilor. Au venit obuze în apropierea locurilor. Din fericire, toată lumea este în viață”, transmite CNN.

O serie de oficiali ucraineni s-au referit la forțele ruse drept „orci” – armata diabolică și monstruoasă din „Stăpânul inelelor” de J. R. R. Tolkien. Haidai a adăugat că au fost livrate câteva tone de ajutor umanitar pentru cei rămași, iar ofițerii de poliție au început deja să le transporte la adăposturile anti-bombe.

„Permiteți-mi să vă reamintesc că evacuarea continuă”, a spus Haidai. „Autobuzele vă așteaptă în fiecare dimineață”.


UPDATE 16:45. Trupul neînsufleţit al fotojurnalistului ucrainean Maxim Levin, care dispăruse în timp ce lucra la nord de Kiev, a fost depistat vineri de poliţie, transmite UNIAN. „Potrivit informaţiilor preliminare, Maxim Levi a fost asasinat cu două gloanţe trase din arme de mici dimensiuni de militari din forţele armate ruse”, se arată într-un comunicat emis de Procuratura Generală a Ucrainei.


UPDATE 16:40. Economia Ucrainei a scăzut cu 16% în primul trimestru al acestui an și ar putea scădea cu 40% în 2022, ca urmare a invaziei Rusiei, a anunțat sâmbătă ministerul Economiei într-un comunicat, potrivit estimărilor preliminare, scrie Reuters.

„Cel mai mult au avut de suferit zonele în care munca de la distanță este imposibilă”, precizează autoritățile ucrainene.


UPDATE 15:46. Dacă Mariupol cade, ar da Rusiei controlul asupra unuia dintre cele mai mari porturi ale Ucrainei și ar crea un coridor între Crimeea și zonele din Luhansk și Donețk deținute de separatiștii susținuți de ruși, se arată într-o analiză BBC privind de ce Rusia consideră orașul-port sudic atât de important.

Conectarea Crimeei cu Rusia continentală prin zonele controlate de separatiști ar face mult mai ușor pentru Rusia să mute bunuri și oameni în și din Crimeea. Rusia și-a dorit acest lucru din 2014, când a început conflictul din est. În prezent, peninsula este legată de Rusia printr-un singur pod, construit cu cheltuieli mari după anexarea Rusiei.


UPDATE 15:30. Steagul ucrainean a fost arborat deasupra centralei nucleare de la Cernobîl în urma retragerii forțelor ruse, a anunțat sâmbătă întreprinderea de stat care supraveghează centralele nucleare.

„Astăzi, 2 aprilie, la ora 11:00, s-a înălțat drapelul Ucrainei peste CNE de la Cernobîl și s-a cântat imnul”, a spus Energoatom într-un comunicat la Telegram.

„La ceremonie a fost prezent întregul personal al centralei nucleare de la Cernobîl, care a lucrat eroic în condiţiile dure ale ocupaţiei din 24 februarie şi a asigurat securitatea nucleară şi de radiaţii la staţie şi la instalaţiile din apropiere”, se mai arată în comunicat.


UPDATE 15:25. Comitetul de Investigații al Federației Ruse a calificat atacul aerian asupra unui depozit de petrol din Belgorod drept act terorist și în acest sens a fost inițiat un dosar penal, scrie agenţia oficială rusă TASS.

„Folosind două elicoptere de luptă echipate cu arme grele ofensive, au invadat ilegal spațiul aerian al Federației Ruse pe teritoriul regiunii Belgorod și, deplasându-se la joasă altitudine, au efectuat cel puțin patru lovituri aeriene asupra instalațiilor complexe de combustibil și energie din Belgorod”, se spune în comunicat.

Președintele Comitetului de Investigații al Federației Ruse, Alexander Bastrykin, a ordonat anchetatorilor, în cooperare cu serviciile operaționale relevante, să identifice rapid pe toți cei implicați în „actul terorist”, astfel încât autorii - cei care au dat și au executat ordinul penal - să fie pedepsiți conform legii.


UPDATE 15:02. Dacă Marea Britanie va livra Ucrainei piese de artilerie cu rază lungă de acţiune şi rachetele antinavă, aceste arme vor fi considerate „ţinte legitime” pentru forţele ruse, a avertizat sâmbătă ambasadorul rus la Londra, Andrei Kelin, scrie TASS, citat de Digi24.ro.

„Orice ajutor militar este destabilizator, în special când vine vorba despre armele menţionate de către ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace”, a declarat diplomatul rus.

Zilele trecute, ministrul britanic al Apărării a declarat că Regatul Unit. împreună cu aliaţii săi din NATO, va trimite mai mult „ajutor letal” pentru Kiev.


UPDATE 13:54. Reprezentantul sediului operațional al Administrației Militare Regionale Odesa, Serghei Bratchuk, a declarat că în regiunea transnistreană, învecinată cu regiunea Odesa, a devenit mai activă armata locală și trupele rusești aflate acolo. De cealaltă parte, Chișinăul a infirmat această informație.


UPDATE 13:31. La 1 aprilie, armata rusă l-a capturat pe primarul din Tavriisk din regiunea Herson, Nicolai Rizak. Acest lucru a fost raportat în Consiliul Local, scrie UNIAN. „Primarul din Tavriisk a fost luat prizonier de Rusia. Din seara zilei de 1 aprilie, nu există informații despre locul unde se află primarul Nikolai Rizak. Acesta a fost reținut de armata rusă”, se arată în raport.

„Sperăm că totul este în ordine cu Nikolai Ivanovici și că va continua să își îndeplinească îndatoririle oficiale de primar, care este personal responsabil pentru viața comunității de 18.000 de oameni, cât mai curând posibil”, se mai spune în mesaj.

Anterior, președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, a declarat că unii șefi ai orașelor ucrainene, care au fost răpiți de invadatorii ruși, au fost găsiți morți. Alții nu pot fi găsiți.


UPDATE 13:05. Guvernul Republicii Moldova a transmis, astăzi, 2 aprilie, Ucrainei prima tranșă dintr-un lot de ajutor umanitar în valoare totală de 24 milioane lei (1,2 mil. euro), în baza deciziei aprobate de Comisia pentru Situații Excepționale (CSE).

În acest sens, prim-ministra Natalia Gavrilița s-a deplasat în orașul ucrainean Mohyliv-Podilskyï pentru a transmite ajutoarele Guvernatorului regiunii Vinnița, Serghei Borzov.

De la Vinnița, cele șapte camioane cu produse vor fi distribuite conform necesităților instituțiilor din diferite sate și orașe ucrainene.


UPDATE 12:55. În cursul zilei trecute, forțele de ocupație au tras din artilerie, lansatoare de grenade propulsate de rachete și sisteme de aruncătoare de flăcări în orașele Severodonețk, Lîsîceansk, Kreminna, Popasna, Zolote și satul Bilohorivka a Comunității Teritoriale Popasna. În total, polițiștii au înregistrat 56 de cazuri de bombardamente, în urma cărora sunt morți și răniți printre localnici, anunță Serviciul de Urgență din Ucraina.


UPDATE 12:47. Cel puțin patru persoane au fost rănite în urma unei serii de explozii și bombardamente de forțele rusești astăzi la Energodar. Soldații ruși de ocupație astfel au dispersat astfel un nou miting pro-Ucraina al locuitorilor orașului care găzduiește cea mai mare centrală atomică din Europa.

„În condiții dificile de lipsă de medicamente, medicii fac tot posibilul și încearcă să le salveze viețile și sănătatea. Unele dintre victime vor fi eliberate astăzi după procedurile necesare”, anunță compania nucleară de stat ucraineană Energoatom.




UPDATE 12:30. Agenția culturală a Națiunilor Unite, Unesco, spune că cel puțin 53 de obiecte importante din punct de vedere cultural au fost avariate de la începutul războiului. Aceasta include 29 de biserici, 16 clădiri istorice, patru muzee și patru monumente. Mai multe situri obiecte culturale se află în cele două mari orașe ale Ucrainei - Kiev și Harkov - dar și în Cernihiv.

„Aceasta este cea mai recentă listă, dar nu este exhaustivă, întrucât experții noștri continuă să verifice o serie de rapoarte”, a declarat un purtător de cuvânt, citat pentru agenția de presă AFP. Unesco spune că folosește imagini din satelit și rapoarte ale martorilor pentru a verifica pagubele.


UPDATE 12:05. Echipele de salvatori din Nicolaev luptă în continuare pentru a scoate de sub dărâmături zeci de oameni din clădirea Administrației Regionale de Stat devastată de rachetele rușilor.

În prezent, 33 de persoane au fost ucise și 34 sunt rănite.



UPDATE 11:40. Forțele ruse s-au retras de pe aeroportul Hostomel, lângă capitala Ucrainei, care a fost supus luptei de la începutul conflictului, potrivit informațiilor militare britanice, transmite BBC.

„Forțele ucrainene continuă să avanseze împotriva retragerii forțelor ruse în vecinătatea Kievului”, a declarat Ministerul Apărării al Regatului Unit în briefingul său de sâmbătă dimineață.

„De-a lungul axei de est, Ucraina a reluat mai multe sate. În estul Ucrainei, forțele ucrainene și-au asigurat o rută cheie în estul Harkovului, după lupte grele", a adăugat ministerul.

Hostomel a cunoscut lupte grele din 24 februarie, când trupele aeriene ruse au venit cu elicopterul pentru a captura un aeroport de marfă ca cap de pod. Hostomel este un oraș mic și important din punct de vedere strategic. Înainte de război, a fost gazda celui mai important aeroport internațional de marfă al Ucrainei și o bază aeriană militară cheie.


UPDATE 10:55. Consilierul șefului biroului președintelui Ucrainei, Mihail Podolyak, susține că după anunțul precum că trupele Rusiei își vor opri ofensiva spre Kiev și Cernihiv, forțele ruse au prioritizat o altă tactică.

„După retragerea rapidă a rușilor de la Kiev și Cernihiv, și dacă analizăm toată redistribuirea și concentrarea trupelor de ocupație, este clar că Rusia a prioritizat o altă tactică - să se deplaseze spre est/sud, să controleze mari teritorii ocupate (nu numai în regiunile Donețk și Luhansk) și pentru a obține o poziție puternică acolo...”.

„Rusia va părăsi toate teritoriile ucrainene, cu excepția sudului și estului. Ei vor încerca să sape acolo, să pună apărare antiaeriană și astfel să reducă drastic pierderile de echipament și personal. Ceea ce, la rândul său, nu ne va permite să organizăm o rețea de gherilă eficientă (conform partenerilor noștri) în anii următori și va reduce semnificativ presiunea asupra opiniei publice din Rusia cu informații emoționante despre decesele în masă ale militarilor”, a declarat Podolyak pe Telegram.



UPDATE 10:40. Președintele rus Vladimir Putin evocă adesea înfrângerea epică de către Uniunea Sovietică a Germaniei naziste în timpul celui de-al Doilea Război Mondial pentru a justifica invadarea Ucrainei de către țara sa. Cu toate acestea, Putin comite unele dintre aceleași gafe care au condamnat invazia URSS de către Germania din 1941 - în timp ce folosește „trucuri și tactici asemănătoare lui Hitler” pentru a-și justifica brutalitatea, spun istoricii și experții militari, scrie CNN.

„Încerc de o lună să înțeleg acest lucru, pentru că, oricât de groaznic este Putin, nu ai putea spune niciodată că este ilogic”, spune Peter T. DeSimone, profesor asociat de istorie a Rusiei și a Europei de Est la Universitatea Utica din New. York. „Toate acestea sunt ilogice și acesta este lucrul înfricoșător”, spune el. „Acest lucru nu este normal pentru ceea ce a făcut el în trecut. Acesta este ceva care nu are sens la multe niveluri, și nu doar în ceea ce privește cel de-al Doilea Război Mondial”, a declarat expertul.


UPDATE 10:30. 7 coridoare umanitare sunt planificate de-a lungul următoarelor rute:

De la Mariupol la Zaporojie cu transport privat.

  • Mariupol - Manhush - Berdeansk - Tokmak - Vasylivka - Kameanske - Zaporojie.

De la Berdeansk la Zaporojie.

  • Berdeansk - Tokmak - Vasylivka - Kameanske - Zaporojie.

Autobuzele și mașinile private vor urma traseul:

  • Rubijne - Bakhmut. Rubijne - Severodonetsk - Lîsîceansk - Bakhmut;
  • s. Inferior - Bakhmut. Jos - Munte - Lîsîceansk - Bakhmut;
  • Severodonetsk - Bakhmut. Severodonetsk - Lîsîceansk - Bakhmut;
  • Popasna - Bakhmut;
  • Lîsîceansk - Bakhmut.

UPDATE 10:12. Roberta Metsola a avut o intervenție în Rada Supremă a Ucrainei unde a transmis un mesaj de susținere pentru poporul ucrainean.

„Vă mulțumesc că m-ați invitat la Kiev să mă adresez Radei. Este o onoare să fiu aici, printre voi colegi parlamentari europeni. Dar mai mult decât atât, este o datorie pentru mine să fiu aici. Este o datorie pe care trebuie să o îndeplinesc. O responsabilitate față de Ucraina care este în prima linie. Pentru a arăta lumii că chiar și în întunericul războiului, democrația parlamentară este lumina.

Sunt aici astăzi, în calitate de reprezentant al Parlamentului European, al poporului Europei, să vă spun un lucru. Suntem alături. În vremuri bune și în vremuri mai puțin bune - suntem alături de Ucraina.

(...) Acum cuvintele pot inspira. Și cuvintele pot schimba uneori lumea. Dar și lumea are nevoie de acțiune. Lumea are nevoie și de compasiune. Și sunt aici pentru a transmite acel mesaj de sprijin și speranță, că nu vom abandona Ucraina. Și că nu ne vom lăsa niciodată garda jos”, se arată în mesajul transmis de șefa Legislativului European.


UPDATE 09:40. Serviciul de Situații de Urgență al Ucrainei informează că până la această oră au efectuat 775 de deplasării, inclusiv 373 pentru a elimina consecințele bombardării localităților și a infrastructurii civile de către trupele ruse, au salvat o persoană și au stins 137 de incendii cauzate de ostilități. Actualmente, 1.260 de localități au rămas fără curent electric. De asemenea, 1 milion 145 de mii de persoane au fost evacuate, inclusiv peste 254 mii de copii și peste 8 mii de persoane cu dizabilități.


Oficialii ucraineni au raportat, vineri, 1 aprilie, bombardamente puternice în estul Ucrainei, în special în regiunea Luhansk din Donbas, pe fondul unei aparente schimbări a Rusiei de a redirecționa eforturile militare în regiune. Șeful NATO a avertizat că forțele ruse se repoziționează în loc să se retragă, în timp ce oficialii ucraineni și americani spun că rușii s-ar putea regrupa în Belarus.

Statele Unite vor oferi încă 300 de milioane de dolari în calitate de asistență de securitate Ucrainei, a declarat vineri Pentagonul. Noul pachet include drone, sisteme anti-drone, vehicule blindate, echipamente de vedere pe timp de noapte și muniție - dar nu și una dintre cele mai mari solicitări ale Ucrainei, cum ar fi avioanele.

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a venit în Ucraina și s-a întâlnit cu Zelenskiy — primul lider al unei instituții UE care a vizitat Ucraina de la începutul invaziei ruse. Zelenskiy a denumit vizita drept una „eroică”.

Un incendiu uriaș a izbucnit la un depozit de combustibil din Belgorod, un oraș rusesc de lângă granița cu Ucraina, iar Rusia spune că de vină este un atac aerian al elicopterelor ucrainene. Ministerul ucrainean al Apărării a refuzat să comenteze acuzațiile făcute de ruși referitoare la bombardarea depozitului din Belgorod de către elicoptere ale aviației ucrainene.

„Nu confirm și nici nu infirm aceste acuzații”, a spus purtătorul de cuvânt al ministerului Apărării de la Kiev, Oleksandr Motuzianik.

Armata ucraineană a postat pe Twitter o înregistrare video cu momentul atacului aerian, însă la scurt timp clipul a fost șters.


REPLICA MEDIA transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre atacul neprovocat și inuman al Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie și 1 aprilie.


IMPORTANT!!! E un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media