ONU: În Bucha, toate semnele sunt că victimele au fost direct vizate și direct ucise. Locuitor: „Chiar în fața ochilor mei, au tras într-un bărbat care urma să ia mâncare de la supermarket”

5 aprilie 2022, 17:27 Ucraina 1448
e3.webp.  Sursa: Replica Media

Purtătoarea de cuvânt a biroului ONU pentru drepturile omului, Liz Throssell, a declarat că toate semnele din orașul ucrainean Bucha indică faptul că civili au fost direct vizați și uciși, relatează AFP, citat de The Guardian.

Jurnaliștilor de la Geneva, Liz Throssell a declarat că „vorbim despre uciderea directă și țintirea civililor din Bucha”.

„Acest lucru este extrem de deranjant și sugerează cu adevărat că aceștia au fost vizați în mod direct ca indivizi și, aici, ceea ce trebuie să subliniem este că, în conformitate cu dreptul internațional umanitar, uciderea deliberată a civililor este o crimă de război.

Toate semnele sunt că victimele au fost direct vizate și direct ucise. Ai putea argumenta că a existat un context militar, de exemplu, pentru o clădire lovită, este greu de văzut care a fost contextul militar al unui individ întins în stradă cu un glonț în cap sau ars”, a mai adăugat Throssell.

Un locuitor din Bucha a declarat pentru AFP că a văzut soldați ruși împușcând cu sânge rece un bărbat, în timp ce unități ale trupelor ruse semănau frica în orașul situat la 30 km în nord-vest de centrul orașului Kiev.

Olena, în vârstă de 43 de ani, a declarat agenției de presă că „chiar în fața ochilor mei, au tras într-un bărbat care urma să ia mâncare de la supermarket”.

Amintim că, trupele ruse au părăsit regiunea Kiev, iar în urma lor au lăsat imagini de coșmar: orașe pârjolite și zeci de cadavre ale cetățenilor ucraineni care zac chiar pe drumuri (numărul exact al victimelor încă nu a fost stabilit).

În Bucha au fost găsiți zeci de morți cu mâinile legate, primarul orașului declarând că Bucha era „împânzită cu cadavre”. Oamenii, a spus primarul, au fost împușcați în ceafă. În satul Motîjin, au fost găsite cadavre într-o groapă comună. Pe marginea uneia dintre autostrăzile din regiunea Kiev, fotojurnaliştii au văzut trupurile unor femei goale. Forțele ruse au încercat să le ardă.

Preşedintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a acuzat Rusia de comiterea unui „genocid” în Ucraina pentru a elimina „întreaga naţiune”, la o zi după descoperirea a numeroase cadavre pe străzile din oraşul Bucha, în apropiere de capitala Kiev după plecarea forţelor ruse.

Ministerul rus al Apărării a negat că armata rusă ar fi provocat masacrul din localitatea, regiunea Kiev, și spune că „toate fotografiile și videoclipurile publicate de regimul de la Kiev, care ar fi mărturie despre astfel de „crime” comise de personalul militar rus în orașul Bucha, sunt o altă provocare.”

Alina
publicat de:
Alina Frunza
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media