Lavrov, despre o eventuală întâlnire între Zelenskiy și Putin: „Ar trebui să aibă loc de îndată ce poziţiile celor două părţi asupra unor chestiuni esenţiale ajung la un numitor comun”

28 martie 2022, 15:11 Ucraina 223
Vladimir Zelenskiy și Vladimir Putin .  Sursa: anews.com.tr

O întâlnire între preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său ucrainean Volodimir Zelenskiy ar trebui să aibă loc de îndată ce poziţiile celor două părţi asupra unor chestiuni esenţiale ajung la un numitor comun, în caz contrar ar fi una contraproductivă, a susţinut luni ministrul de externe rus Serghei Lavrov, relatează Reuters.

Vladimir Putin „a spus că nu ar refuza niciodată o întâlnire cu preşedintele Zelenskiy, dar trebuie ca această întâlnire să fie bine pregătită. Conflictul din sânul Ucrainei s-a agravat în toţi aceşti ani, s-au acumulat multe probleme”, a declarat Lavrov, potrivit Agerpres.

„Aşadar, să se întâlnească şi să zică „Tu ce crezi? Păi eu cred că ...” ar fi contraproductiv”, a continuat şeful diplomaţiei ruse într-o conferinţă de presă, în contextul în care delegaţiile Rusiei şi Ucrainei sunt aşteptate la Istanbul pentru o nouă sesiune de discuţii.

Serghei Lavrov a reiterat cerinţele formulate de Kremlin la începutul conflictului militar contra Ucrainei, pe 24 februarie: protecţia populaţiei din Donbas şi „demilitarizarea şi denazificarea” Ucrainei.

„Denazificarea şi demilitarizarea Ucrainei sunt un element obligatoriu al acordului pe care încercăm să-l obţinem. Va fi necesară o întâlnire (Putin-Zelenski, n.red.) doar de îndată ce vom avea o vizibilitate asupra reglementării acestor chestiuni esenţiale”, a explicat Lavrov.

„Suntem obligaţi să facem ca Ucraina să înceteze să fie obiect al experimentelor Occidentului şi NATO, pe plan militar, şi să înceteze să prezinte o ameninţare militară şi fizică pentru Rusia”, a insistat el.

Totodată, Lavrov a respins orice idee despre o presupusă izolare internațională a Rusiei și care ar fi pusă la cale de Vest.

„Legat de izolare, niciun fel de izolare nu există. Despre izolare vorbesc cei care din punct de vedere mental și ideologic s-au conformat cu dictatura Vestului pe arena internațională. Această dictatură este susținută în primul rând de Vest, care nu vrea să piardă pozițiile sale. A dominat în lume toți cei 500 și ceva de ani, iar acum a venit o altă epocă. Obiectiv, este o epocă de formare a unei lumi multi-polare, s-au ridicat țări care acum sunt cu adevărat centre ale dezvoltării economice mondiale și care promovează politici național orientate”, a declarat Lavrov în cadrul briefingului sau săptămânal tradițional.

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, și-a reiterat disponibilitatea anterior de a purta discuții directe cu președintele rus Vladimir Putin pe tema păcii. Cu toate acestea, a avertizat că, dacă orice tentativă de negociere eșuează, aceasta ar putea însemna că lupta dintre cele două țări va duce la „un al treilea război mondial”

„Sunt pregătit pentru negocieri cu el. Am fost pregătit în ultimii doi ani. Și cred că fără negocieri, nu putem pune capăt acestui război”, a declarat Zelenski.

Mai mult, Zelenkski a declarat că există „compromisuri” pe care Ucraina nu le poate face în negocierile cu Putin.

„Orice compromisuri legate de integritatea noastră teritorială și suveranitatea noastră, iar poporul ucrainean a vorbit despre asta, nu i-au întâmpinat pe soldații ruși cu un buchet de flori, i-au întâmpinat cu curaj, i-au întâmpinat cu arme în mâini”, a spus Zelenskiy.

Următoarea rundă de negocieri dintre Rusia și Ucraina va avea loc marți, 29 martie, în orașul turc Istanbul, potrivit președinției turce.

Negocierile anterioare au dat puține rezultate.

Turcia, care încearcă să medieze în războiul ruso-ucrainean, a găzduit pe 10 martie şi o reuniune între miniştrii de externe rus şi ucrainean, Serghei Lavrov şi Dmitro Kuleba, încheiată fără rezultate concrete.

Începute cu întâlniri fizice între cele două delegaţii, negocierile ruso-ucrainene se desfăşoară în prezent online înt-un ritm aproape zilnic. Deşi după primele contacte cele două părţi manifestaseră un anumit optimism, săptămâna trecută ele au recunoscut divergenţe semnificative.

În noaptea de 24 februarie, Rusia a lansat în mod deschis un război la scară largă împotriva Ucrainei, atacând orașul Kievul și alte orașe. Luptele continuă în apropierea mai multor centre regionale. Apărătorii ucraineni au oprit înaintarea ocupanților și au contraatacat în unele zone.


Diana
publicat de:
Diana Severin
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media