LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 35. Vladimir Zelenskiy a avut o conversație telefonică cu președintele american Joe Biden despre un posibil ajutor financiar și umanitar din partea SUA

30 martie 2022, 07:10 Ucraina 527
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Pe 24 februarie, Federația Rusă a declanșat invazia armată a Ucrainei. În 34 zile de război, peste 3,9 milioane de persoane au fugit din Ucraina, potrivit ultimului raport al ONU. Cei 3.901.713 de refugiați înregistrați până luni includ 203.000 de cetățeni ai țărilor terțe, potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație. Pierderile materiale și omenești depășesc 1 trilion de dolari.

Luptele continuă în mai multe zone ale Ucrainei, iar armata ucraineană apără țara în direcțiile Est, Sud-Est și Nord-Est. În urma atacului din dimineața zilei de ieri din Mikolaiiv, cel puțin 12 persoane au murit și 33 au fost rănite, iar numărul acestora este în creștere. Tot ieri, trupele ruse au atacat aerodromul din Starokonstantinov din regiunea Hmelnițki, în urma căruia au fost distruse stocuri de combustibil.

Marți, 29 martie, au avut loc o nouă rundă de negocieri ruso-ucrainene care s-au desfășurat în Turcia. În urma lor, Rusia a anunțat că își retrage unele trupe din regiunile Kiev și Cernihiv, iar Ucraina a propus un Acord de garanție a securității sale: Statutul Crimeei și Sevastopolului, precum și a regiunilor din Donbas, printre principalele clauze. Totuși, ministrul britanic Boris Johnson a declarat că un acord de încetare a focului între Rusia și Ucraina nu ar fi suficient pentru a duce la ridicarea sancțiunilor britanice împotriva Moscovei.

UPDATE 21:54. 15 oameni au murit și 34 au fost răniți în Mîkolaiiv, după ce proiectilele rusești au trecut prim mijlocul clădirii administrative a regiunii.
„Vreau să transmit condoleanțe tuturor familiilor. Vom oferi compensații familiilor îndurerate. Clădirea nu este importantă, ei au lovit în oamenii noștri. Acești oameni au venit timp de 34 de zile la muncă în asemenea condiții, ei sunt eroi”, a declarat șeful Administrației din Mîkolaiiv, Vitalii Kim.

UPDATE: 20:23. Președintele ucrainean Vladimir Zelensky a avut o conversație telefonică cu președintele american Joe Biden. Potrivit lui Zelensky, cei doi lideri au discutat despre situația de pe câmpul de luptă și negocierile rusă-ucrainene. De asemenea, au discutat și despre o posibilă asistență în domeniul apărării, un nou pachet îmbunătățire a sancțiunilor contra Rusiei, precum și despre asistență financiară și umanitară.

UPDATE 16:50. Din prima zi a invaziei, aproximativ două milioane de copii au fost forțați să fugă din Ucraina - reprezentând jumătate din toți refugiații ucraineni - a declarat miercuri Fondul Națiunilor Unite pentru Copii. Peste 1,1 milioane s-au adăpostit în Polonia, iar alte sute de mii în țările apropiate din România, Republica Moldova, Ungaria, Slovacia și Cehia.

UPDATE 15:55. Rachetele rusești au lovit o clădire a Crucii Roșii în orașul asediat Mariupol, a declarat avocata poporului din Ucraina, Liudmila Denisova, transmite The Guardian. „La Mariupol, ocupanții au vizat clădirea Comitetului Internațional al Crucii Roșii. Avioanele și artileria inamice au tras asupra unei clădiri marcate cu o cruce roșie pe fond alb, indicând prezența răniților, civililor sau ajutoarelor umanitare”, a scris Denisova pe rețelele de socializare.

„Aceasta este o altă crimă de război a armatei ruse în conformitate cu Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale și o încălcare gravă a Convențiilor de la Geneva din 1949. Până acum, singurii care au bombardat clădirile și vehiculele marcate cu cruci roșii au fost trupele Germaniei lui Hitler”, a mai adăugat ea.

UPDATE 15:50. După cum era de așteptat, rezultatele negocierilor de ieri din Istanbul au stârnit nemulțumiri în rândul propagandiștilor de la Kremlin. Iată-l pe odiosul Vladimir Soloviov criticând dur declarațiile delegației ruse după negocieri, fără a oferi nume. Chiar dacă nu cunoașteți limba rusă, vă puteți da seama din limbajul non-verbal, revolta sa. Soloviov spune că va asculta doar ce spune Comandantul Suprem și gata.UPDATE 14:36. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenskiy, va vorbi săptămâna viitoare în Parlamentul României. Anunțul a fost făcut de Florin Cîțu, președintele Senatului de la București.


UPDATE 14:15. Deși adjunctul ministrului apărării din Rusia a declarat ieri că Moscova va opri ofensiva spre Kiev și Cernihiv pentru a avansa viitoarele negocieri, astăzi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spune că nu s-au înregistrat progrese în urma negocierilor de la Instanbul între Rusia și Ucraina, dar a salutat cererile scrise ale Ucrainei.

„Este pozitiv că partea ucraineană a început cel puțin să formuleze concret și să pună pe hârtie ceea ce își propune”, a declarat Peskov. „În rest, nu putem spune încă nimic promițător. Încă este multă muncă înainte”, a adăugat el.


UPDATE 13:35. Peste 4 milioane de oameni, sau aproape 10% din populația Ucrainei de dinainte de război, au fugit din țara lor de origine de la începutul invaziei ruse, a declarat miercuri Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR), Filippo Grandi.


UPDATE 12:55. Ministerul de Interne al Ucrainei informează că geniștii din Nikolaev au distrus peste 50 de muniții în urma atacului de ieri, 29 martie, asupra clădirii administrației regionale. Oficialii ucraineni amintește că este strict interzisă atingerea obuzelor nedetonate sau a fragmentelor acestora.


UPDATE 12:16. Statul Major al armatei ucrainene consideră că trupele ruse se regrupează pentru a-şi concentra eforturile în estul Ucrainei şi că „așa-zisa retragere a trupelor” Moscovei poate fi o rotaţie a anumitor unităţi, potrivit ultimului raport de război dat publicităţii în cea de-a 35-a zi a invaziei ruse, transmite miercuri EFE.

Conform raportului, citat de agenţia ucraineană Ukrinform și Agerpres, „unităţi separate ale forţelor armate ale Federaţiei Ruse continuă să se retragă din regiunile Kiev şi Cernigău. Există unele semnale că trupele ruse se regrupează pentru a-şi concentra eforturile în direcţia est”.


UPDATE 12:18. Forțele ruse bombardează aproape toate orașele de pe linia frontului care separă teritoriul controlat de guvernul ucrainean de zonele deținute de separatiștii susținuți de ruși din regiunea Donețk, a declarat, miercuri, guvernatorul regional Donețk, potrivit Reuters, citat de Digi24.ro. Pavlo Kyrylenko a declarat la televiziunea națională că situația s-ar putea agrava pe măsură ce forțele ruse își concentrează eforturile pentru a ataca regiunea Donețk.

UPDATE 12:13. Președintele chinez Xi Jinping și premierul Li Keqiang vor avea vineri un summit virtual cu liderii UE, a anunțat, miercuri, ministerul de Externe de la Beijing, conform Reuters. Este prima confirmare a Chinei că un summit cu UE va avea loc în această săptămână. Evenimentul a fost amânat de câteva ori până acum, din cauza deteriorării relațiilor. Liderii vor avea o videoconferință, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului de Externe, Wang Wenbin, în cadrul unei conferințe de presă.


UPDATE 12:06. De la începutul invaziei, din 24 februarie, trupele rusești au comis 3.326 de crime de război în Ucraina, anunță Procuratura Generală a Ucrainei.
UPDATE 11:37. Forțele ruse „s-au gândit” să înființeze un depozit de muniții în apropierea centralei nucleare de la Cernobîl, susține viceprim-ministra Ucrainei Irina Vereșiuc, menționând că a înaintat un apel către Consiliul de Securitate al ONU să ia măsuri imediate pentru demilitarizarea zonei de excludere Cernobîl.

„Ieri, depozitul lor de muniții a explodat lângă Belgorod, Rusia. Din punct de vedere militar, aceasta este o veste bună pentru noi. Dar, după cum spun rușii, arsenalul a explodat din cauza factorului uman. Și ce se va întâmpla dacă arsenalul lor de lângă centrala nucleară de la Cernobîl va exploda mâine din cauza unui astfel de factor uman? O repetare a anului 1986?”, a declarat Vereșiuc.


UPDATE 11:17. Un proiect de lege a fost înaintat Radei Supreme din Ucraina pentru interzicerea activității Bisericii Ortodoxe Ruse și sechestrarea proprietății acesteia. Dacă proiectul va fi adoptat, toate proprietățile bisericii și ale conducerii acesteia vor fi naționalizate în 48 de ore. Comunitățile religioase, în decurs de 14 zile, își pot schimba subordonarea pentru a-și păstra proprietățile, transmite RIA.UPDATE 11:13. Președintele Ucrainei Vladimir Zelenskiy a declarat că semnalele după negocierile cu Rusia pot fi numite pozitive. Cu toate acestea, liderul de la Kiev susține că ucrainenii trebuie să aibă încredere numai în rezultate concrete și acțiunile reale. Declarațiile au fost făcute într-o nouă înregistrare video.

Potrivit șefului statului vecin, ucrainenii nu trebuie să-și piardă vigilența, „pentru că situația nu a devenit mai ușoară”, după rezultatele negocierilor de ieri.


UPDATE 10:50. Deputații au votat pentru raportul Comisiei Permanente a Parlamentului Canadei, ai cărei membri susținuseră anterior introducerea unui regim fără vize pentru ucraineni. Documentul spune, parțial: „Îndemnă Guvernul Canadei să introducă un regim de călătorie fără vize din Ucraina în Canada, inclusiv prin emiterea rapidă a unui permis de călătorie electronic”.UPDATE 10:22. Pierderile ocupanților ruși, raportate de autoritățile ucrainene, până la data de 30 martie:


📌 personal - aproximativ 17.300 (+100);
📌 tancuri - 605 (+8);
📌 vehicule blindate de luptă / APV - 1723 (+13);
📌 sisteme de artilerie - 305 (+2);
📌 sisteme de război antiaeriene - 54 (+5);
📌 aeronave - 131 (+4);
📌 elicoptere - 129 (+4);
📌 Lansatoare multiple de rachete - 96;
📌 echipamente auto / vehicule - 1.184 (+6);
📌 nave / bărci - 7;
📌cisterne de combustibil - 75 (+2);
📌 drone - 81 (+10);
📌echipamente speciale - 21.UPDATE 10:15. În ciuda promisiunii din partea oficialilor ruși precum că Moscova va reduce radical amploarea operaţiunilor militare atât din Kiev, cât și în Cernihiv, șeful Administrației Regionale de Stat Cernihiv, Veaceslav Ceaus, a declarat că o scădere a activității trupelor ruse nu a fost observată în regiune.

„„Reducerea” activității în regiunea Cernihiv a fost demonstrată de inamic prin lovituri asupra orașului Nijn, inclusiv lovituri aeriene, și toată noaptea au atacat orașul Cernihiv. Au fost distruse obiecte de infrastructură civilă, biblioteci, centre comerciale și multe case”, a spus el.


UPDATE 10:06. Pentru astăzi, 30 martie, au fost convenite trei coridoare umanitare, anunță viceprim-ministra Ucrainei Irina Vereșiuc.

▪️pentru evacuarea locuitorilor din Mariupol și livrarea ajutoarelor umanitare în orașul Berdiansk;
▪️pentru livrarea ajutorului umanitar și evacuarea persoanelor din orașul Melitopol;
▪️pentru un convoi de persoane în transport propriu din orașul Energodar la Zaporojie.

„Ieri, la discuțiile de la Istanbul, delegația rusă a primit propuneri de organizare a coridoarelor umanitare către cele mai afectate 97 de așezări din regiunile Harkov, Kiev, Herson, Cernihiv, Sumî, Zaporojie, Donețk, Lugansk și Nikolaev. Astăzi vom continua să lucrăm la obținerea aprobării pentru aceste coridoare umanitare”,

UPDATE 10:03. Biroul Misiunii Uniunii Europene de consiliere din Mariopol, Ucraina, a fost bombardat, marți, 29 martie, de către trupele rusești, anunță șeful diplomaţiei Uniunii Europene (UE), Josep Borrell.


UPDATE 09:44. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov și ministrul chinez de externe Wang Yi s-au întâlnit, miercuri, 30 martie, la Tunxi, China, potrivit unei fotografii publicate de Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov și ministrul chinez de externe Wang Yi

UPDATE 09:42. Autoproclamata Republică Populară Donețk din estul Ucrainei, susținută de ruși, ar putea adera la Rusia odată ce va controla toată regiunea Donețk a Ucrainei. Despre aceasta a declarat, marți, 29 martie, liderul separatist Denis Pușilin, transmite REUTERS.


UPDATE 09:25. Ministerul Apărării din Marea Britanie a declarat că unitățile ruse sunt forțate să se întoarcă în Rusia și Belarus pentru a se reorganiza și a avertizat că forțele reduse la sol ar putea însemna mai multe lovituri cu rachete, transmite BBC.

UPDATE. 08:59. Cancelarul german Olaf Scholz a acuzat Rusia că a atacat Ucraina „dintr-o viziune foarte imperialistă” asupra lumii şi că scopul Rusiei a fost de a captura teritorii prin intermediul războiului.

„Aceasta este într-adevăr o situaţie serioasă şi foarte, foarte, foarte ameninţătoare”, a spus Scholz, adăugând că lumea liberă, care a făcut front comun, are dreptate să impună rapid sancţiuni eficiente împotriva Rusiei.

UPDATE. 08:27. Sirenele au fost pornite pentru a anunța posibile atacuri aeriene în regiunile Kiev și Jîtomir, scrie Украина Сейчас.UPDATE. 08:21. Ministerul Apărării al Ucrainei anunță că unități militare din Osetia de Sud și Abhazia au fost transferate pe teritoriul Ucrainei pentru a fi recrutați în armata rusă. Totodată, Armata ucraineană spune că în ultimele 24 de ore, forțele ucrainene au respins patru atacuri ale invadatorilor ruși în zonele Donețk și Lugansk, potrivit informației operative de la ora 6:00 cu privire la invazia Rusiei în Ucraina.

UPDATE. 07:54. Acum o oră, trupele ruse au deschis focul în zonele rezidențiale din Lîsîceansk. Potrivit Nexta, sunt victime, iar numărul acestora este încă necunoscut.UPDATE. 07: 45: O explozie puternică a avut loc marți seară în zona orașului rus Belgorod, situat în apropiere de granița cu Ucraina. Localnicii au raportat că au văzut explozia în direcția satului Oktiabrski, aflat la circa 12 km de granița cu Ucraina, scrie Nexta, publicând imagini filmate de localnici. Guvernatorul regiunii, Viaceslav Gladkov, a confirmat explozia, dar nu a spus unde a avut loc, mai precizează Nexta.

Agenția rusă de presă TASS a relatat că o bombă a lovit o tabără militară în regiunea Belgorod. Potrivit agenției, patru militari ar fi fost răniți. Autoritățile locale nu au raportat morți.


UPDATE. 07:15. Președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a spus că semnalele care vin în urma negocierilor de la Istanbul cu Rusia sunt „pozitive”, dar „ucrainenii nu sunt naivi”. Potrivit lui Zelenskiy, nu există niciun motiv ca ucrainenii să se încreadă în reprezentații unei țări care luptă în continuare pentru a distruge Ucraina.

„Ucrainenii nu sunt oameni naivi. Ucrainenii au aflat deja în aceste 34 de zile de invazie și în ultimii opt ani de război în Donbas că nu poți avea încredere decât într-un anumit rezultat”, a transmis președintele, după ce Rusia a anunțat că-și va reduce „drastic” operațiunile militare în zonele Kiev și Cernihiv, pentru a „crește încrederea” în negocierile viitoare.


UPDATE. 07:09. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului spune că rușii nu se retrag, ci doar se repoziționează în aceste zone, conform CNN.

Rusia încă poate să atace brutal în zonele menționate, inclusiv în capitala ucraineană, au transmis oficialii americani, după ce rușii au spus că intenționează să reducă atacurile în Kiev și Cernihiv.

„Credem că ce se întâmplă este doar o repoziționare, nu o retragere reală, și că toți trebuie să fim pregătiți pentru o nouă ofensivă majoră împotriva mai multor zone din Ucraina. Asta nu înseamnă că amenințarea față de Kiev s-a încheiat”, a spus John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.


REPLICA MEDIA transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre atacul neprovocat și inuman al Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie și 29 martie.


IMPORTANT!!! E un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media