Maia Sandu susține că a avut o „bună convorbire telefonică” cu Charles Michel în care a exprimat sprijinul deplin pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.
Had a good call today w/@eucopresident Charles Michel on the latest developments in the region & the risks they bear for #Moldova. Expressed full support for the sovereignty & territorial integrity of #Ukraine. Grateful to hear #EU’s reassurance & support for the region & for 🇲🇩.
— Maia Sandu (@sandumaiamd) February 22, 2022
Într-o postare pe contul de Twitter, Charles Michel a transmis că în discuția avută cu Maia Sandu a exprimat „unitatea UE cu privire la acumulările militare ale Rusiei și criza din Ucraina”. Oficialul a subliniat că UE este pe deplin alături de partenerul său asociat Republica Moldova și a reiterat sprijinul deplin pentru agenda de reformă a Republicii Moldova.
Discussed regional situation and EU-Republic of 🇲🇩 relations with president @sandumaiamd
— Charles Michel (@eucopresident) February 22, 2022
Expressed EU unity on Russia’s military build up and the Ukraine crisis and stressed the EU stands fully by its associated partner 🇲🇩
Reiterated full support to reform agenda of 🇲🇩 pic.twitter.com/VcmT2dGC8T
Marți, 22 februarie, Duma de Stat a Rusiei a ratificat acordurile de prietenie și cooperare între Rusia și cele două republici separatiste din Donbas, așa-zisele DNR și LNR, recunoscute „independente” luni, 21 februarie, de Vladimir Putin. Documentele au fost aprobate cu 400 de voturi pro.
Totodată, Putin a adresat la 22 februarie, o solicitare Consiliului Federației cu privire la utilizarea forțelor armate în afara teritoriului Rusiei. La scurt timp după anunțul făcut de președinta Consiliului, Valentina Matvienko, solicitarea liderului de la Kremlin a fost aprobată. Acesta va decide personal numărul de formațiuni militare zonele de operațiune ale acestora și perioada de ședere în afara Rusiei, a declarat șeful comitetului constituțional din cadrul Consiliului, Andrei Klișas.
Între timp, miniştrii de externe ai ţărilor membre ale Uniunii Europene (UE) au convenit să impună sancţiuni împotriva a 27 de oficiali şi entităţi din Rusia, printre care bănci şi sectorul de apărare rus, precum să şi limiteze accesul Rusiei la pieţele de capital europene.
Mai mult, preşedintele SUA, Joe Biden, a declanşat marţi o serie de sancţiuni care vizează vânzarea de obligaţiuni suverane ruseşti peste hotare precum şi elitele Rusiei, anunţând de asemenea că va trimite un număr suplimentar de militari americani în ţările baltice.
