Președinta Sandu, discuție telefonică cu președintele Consiliului European: S-a discutat despre situația regională și relațiile UE și R. Moldova

23 februarie 2022, 15:06 Politică 203
Maia Sandu și Charles Michel.  Sursa: Președinte.md

Președinta Republicii Sandu a avut marți, 22 februarie, o discuție telefonică cu președintele Consiliului European Charles Michel, în care s-a discutat despre situația regională și relațiile Uniunii Europene și Republica Moldova. Totodată, oficialii s-au referit și la situația de securitate din estul Europei.

Maia Sandu susține că a avut o „bună convorbire telefonică” cu Charles Michel în care a exprimat sprijinul deplin pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

Într-o postare pe contul de Twitter, Charles Michel a transmis că în discuția avută cu Maia Sandu a exprimat „unitatea UE cu privire la acumulările militare ale Rusiei și criza din Ucraina”. Oficialul a subliniat că UE este pe deplin alături de partenerul său asociat Republica Moldova și a reiterat sprijinul deplin pentru agenda de reformă a Republicii Moldova.Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și-a reiterat marți, 22 februarie, declarația de condamnare a deciziei președintelui Rusiei, Vladimir Putin de recunoaștere a independenței republicilor separatiste din estul Ucrainei. Totodată, lidera de la Chișinău a menționat că „suntem pregătiți să sprijinim cetățenii ucraineni în cazul în care aceștia vor avea nevoie de ajutor”.

Marți, 22 februarie, Duma de Stat a Rusiei a ratificat acordurile de prietenie și cooperare între Rusia și cele două republici separatiste din Donbas, așa-zisele DNR și LNR, recunoscute „independente” luni, 21 februarie, de Vladimir Putin. Documentele au fost aprobate cu 400 de voturi pro.

Totodată, Putin a adresat la 22 februarie, o solicitare Consiliului Federației cu privire la utilizarea forțelor armate în afara teritoriului Rusiei. La scurt timp după anunțul făcut de președinta Consiliului, Valentina Matvienko, solicitarea liderului de la Kremlin a fost aprobată. Acesta va decide personal numărul de formațiuni militare zonele de operațiune ale acestora și perioada de ședere în afara Rusiei, a declarat șeful comitetului constituțional din cadrul Consiliului, Andrei Klișas.

Între timp, miniştrii de externe ai ţărilor membre ale Uniunii Europene (UE) au convenit să impună sancţiuni împotriva a 27 de oficiali şi entităţi din Rusia, printre care bănci şi sectorul de apărare rus, precum să şi limiteze accesul Rusiei la pieţele de capital europene.

Mai mult, preşedintele SUA, Joe Biden, a declanşat marţi o serie de sancţiuni care vizează vânzarea de obligaţiuni suverane ruseşti peste hotare precum şi elitele Rusiei, anunţând de asemenea că va trimite un număr suplimentar de militari americani în ţările baltice.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media