VIDEO/ Ședința plenară s-a încheiat: Proiectele de lege ce au fost aprobate de deputați

17 martie 2022, 10:06 Politică 179
Parlamentul Republicii Moldova.  Sursa: Replica Media

Deputații s-au întrunut, astăzi, 17 martie, în ședință plenară Parlamentul a examinat proiectele de ratificare a Acordului cu Guvernul Japoniei pentru îmbunătățirea echipamentelor de prevenire a incendiilor și a Protocolului privind eliminarea comerțului ilicit cu produse din tutun la Convenția-cadru a Organizației Mondiale a Sănătății privind controlul tutunului. În prima lectură, a fost examinat proiectul de lege care prevede reglementarea principiilor de evaluare a bonității beneficiarului de credit și plafonarea ratei dobânzii aferente contractului de credit. De asemenea, au fost examinate proiectele de modificare a Hotărârii Parlamentului cu privire la instituirea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor și Legii privind achizițiile publice.

UPDATE 14:28. Ședința plenară din 17 martie s-a încheiat.

UPDATE 14:05. Proiectul de lege privind susținerea participanților la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova și a membrilor familiilor lor în contextul comemorării a 30 ani de la războiul de pe Nistru și pentru modificarea unor acte normative a fost aprobat în a doua lectură, cu 83 de voturi.

UPDATE 14:00. Cu 80 de voturi, deputații au aprobat în prima lectură instituirea garanției de portofoliu de credite. Acest nou instrument financiar va fi emis de către Fondul de Garantare a Creditelor (FGC) gestionat de Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM).

UPDATE 13:55. Inițiativa de modificare a Legii privind activitatea băncilor și Legii cu privire la organizațiile de creditare nebancară, care are scopul de a crește gradul de protecție a consumatorilor de împrumuturi, a fost susținută în prima lectură de 82 de deputați. Autorul proiectului, președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Dumitru Alaiba, și-a argumentat inițiativa legislativă printr-o împovărare foarte mare a populației Republicii Moldova din partea instituțiilor de creditare. Aproximativ 450 de mii de cetățeni au împrumuturi contractate la Organizațiile de creditare nebancară (OCN), dintre care aproape 200 de mii au întârzieri la plata creditelor, inclusiv 40 de mii – au întârzieri de peste un an.

UPDATE 13:52. Proiectul de lege cu privire la publicitate a fost votat, cu 58 de deputați, în cea de-a lectură. Este instituit dreptul difuzorilor de publicitate de a solicita distribuitorului asumarea răspunderii privind mesajul publicitar. Sunt completate și concretizate reglementările speciale cu referire la difuzarea publicității prin intermediul paginilor web și este eliminată limita spațiului din publicațiile periodice private, rezervat publicității comerciale. O nouă reglementare este cea privind difuzarea publicității politice în perioada extra-electorală.

Iar sintagma „publicitate socială” se propune a fi înlocuită cu sintagma „mesaj de interes public”. Este reglementată publicitatea comercială, cea interioară și exterioară (outdoor). De asemenea, se reglementează controlul de stat și sancțiunile în domeniul publicității.

UPDATE 13:33. Țara noastră va adera la Protocolul privind eliminarea comerțului ilicit cu produse din tutun la Convenția-cadru a Organizației Mondiale a Sănătății privind controlul tutunului (CCCT OMS). Asta prevede un proiect de lege, care a fost adoptat astăzi la ședința plenară a Parlamentului, cu votul a 82 de deputați.

UPDATE 13:15. Legilslatorii au revenit în sala de plen.

UPDATE 12:11. Deputații pleacă în pauză pentru o oră - până la ora 13:10.

UPDATE 12:09. Parlamentul a aprobat, în lectura a doua, modificările la Codul serviciilor media audiovizuale și la Legea comunicațiilor electronice. Proiectul are drept scop instituirea cadrului normativ favorabil dezvoltării tehnologiilor avansate în domeniul comunicațiilor electronice, în special, finalizarea procesului de tranziție de la televiziunea analogică la cea digitală terestră.

UPDATE 12:00. Hotărârile instanței de insolvabilitate vor putea fi contestate la Curtea de Apel. În cadrul ședinței plenare de astăzi, deputații au adoptat un proiect de lege, care prevede modificarea acestei proceduri. Cererile de apel se vor examina în procedură scrisă, în termen de 60 de zile. Proiectul mai prevede că deciziile instanței de apel nu pot fi supuse recursului și sunt definitive și irevocabile de la pronunțare.

„Pentru trecerea mai rapidă la televiziunea digitală, în Bugetul de stat pentru 2022 au fost alocate 4,5 mln. lei pentru procurarea și dotarea cu convertoare a familiilor beneficiare de ajutor social; subvenții către ÎS Radiocomunicații pentru a reduce costul de acces a TV la multiplexul A pentru televiziuni”, a mai spus ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, la 18 februarie 2022, atunci când inițiativa a fost dezbătută în plenul Parlamentului în prima lectură.

UPDATE 11:50. Persoanele care suferă de boli psihice grave vor beneficia de expertiză judiciară sau extrajudiciară gratuită. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost votat, în prima lectură, la ședința plenară a Parlamentului.

UPDATE 11:48. Secretarul general al Parlamentului va avea atribuții de gestionare a bugetului instituției legisaltive. Deputații au aprobat în lectură finală, cu 58 de voturi, proiectul de modificare a Regulamentului Parlamentului.

UPDATE 11:40. Deputații au aprobat, în prima lectură, modificări la Legea privind declararea averii personale. Proiectul a fost susținut cu votul a 64 de deputați. Scopul modificărilor propuse este de a stabili o perioadă de referință, care să ofere claritate referitor la obligativitatea racordării valorii bunurilor mobile și imobile la prețul real.

UPDATE 11:34. Parlamentul Republicii Moldova, cu votul majorității, a adoptat proiectul de modificare a Hotărârii Parlamentului cu privire la instituirea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor, care prevede lichidarea funcției de director general adjunct.

UPDATE 11:30. Cuantumul despăgubirilor pentru prejudiciul cauzat prin pescuit, comercializare, posesiune şi export ilicit sau prin nimicire a resurselor biologice acvatice în obiectivele acvatice piscicole a fost majorat. Proiectul a fost aprobat în prima lectură cu votul a 91 de deputați. Inițiativa legislativă a fost înaintată de președinta Comisiei mediu și dezvoltare regională, deputata Fracțiunii parlamentare a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Elena Bodnarenco.

UPDATE 11:10. Cu votul a 64 de deputați, proiectului de lege pentru modificarea unor acte normative privind declararea averii și a intereselor personale a fost aprobat, în prima lectură.

UPDATE 10:35. Proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de grant, întocmit prin schimb de note, dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Japoniei privind extinderea cooperării economice japoneze (Proiectul privind îmbunătățirea echipamentelor de prevenire a incendiilor) a fost aprobat, cu votul a 90 de deputați, în două lecturi.

UPDATE 10:22. Cu votul majorității, Gheorghe Ghidora a fost numit în funcția de Consilier pentru soluționarea contestațiilor al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor, pe un termen de 7 ani.

Gheorghe Ghidora

UPDATE 10:16. Ordinea de zi a ședinței plenare din 17 martie a fost aprobată cu votul a 59 de deputați.

UPDATE 10:10. Parlamentul Republicii Moldova a ținut un minut de reculegere în memoria victimelor războiului din Ucraina, la solicitarea speakerului Igor Grosu.

UPDATE 10:06. Secretariatul Parlamentului a anunțat că la începutul ședinței și-au înregistrat prezența 95 de deputați.

Urmărește LIVE:

Ordinea de zi a ședinței plenare:


Alina
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media