„Vă rugăm să nu ne ajutați. Ne simțim bine și fără ajutorul vostru!”. Vorbitorii de limbă rusă au răspuns apelului lansat de către Ambasada Rusiei la Chișinău

21 martie 2022, 10:02 Societate 7257
Protest în fața Ambasada Rusiei.  Sursa: Replica Media

Mesajul Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, în care cetățenii ruși sunt îndemnați să semnaleze cazurile de discriminare lingvistică și culturală, a stârnit numeroase reacții în mediul online. Peste 3.000 de comentarii a adunat anunțul ambasadei pe Facebook, unele ironice care au stârnit amuzament.

Marea majoritate au menționat că nu sunt discriminați aici și au insistat ca în „nici un caz să nu fie salvați”. Vorbitorii de limbă au scris că se simt bine aici și nu au nevoie de ajutorul și protecția Moscovei.

Mai jos sunt câteva din miile de reacții.

„Nici eu, nici familia mea nu avem nevoie să fim salvați. Suntem mulțumiți. Ne iubim drapelul, imnul și îi iubim pe toți oamenii de diferite naționalități, indiferent ce limbă vorbesc”.

„Limba rusă nu e proprietatea Rusiei, la fel cum limba engleză nu e proprietatea Angliei. Încetați, vă rog, să „salvați” vorbitorii de rusă. Noi suntem în Moldova, într-o țară liberă, în care găsim limbaj comun și ne simțim excelent. Ați „salvat” deja Harkovul, Mariupolul și alte orașe vorbitoare de rusă”.

„Eu sunt vorbitor de rusă. M-am născut în Moldova. Așa că pot să mă exprim și în română - Hai la nava de război rusească!”

„Nu ați vrea să-i „salvați” pe cetățenii ruși și pe conaționalii ruși din Rusia? Eu sunt vorbitor de rusă și locuiesc în Moldova. Am trăit aici 40 de ani. Și vă declar cu toată responsabilitatea că nu avem nevoie de „ajutorul vostru”.

„Nu, nu, nu! Vă rugăm frumos, nu ne ajutați! Suntem bine și fără ajutorul vostru”.

La 16 martie, Ambasada Federației Ruse de la Chișinău a anunțat că a deschis o adresă specială de email, la care poate primi plângeri din partea cetățenilor ruși de pe teritoriul țării noastre care se simt discriminați. Reprezentanții misiunii diplomatice spun că au luat decizia în legătură cu „tot mai multe cazuri” de discriminare și chiar acțiuni violente la adresa cetățenilor ruși.

Președinta Maia Sandu a comentat mesajul Ambasadei Rusiei. Șefa statului a dat asigurări că toți cetățenii Republicii Moldova sunt în siguranță, indiferent de limba pe care o vorbesc.

„Toți cetățenii R. Moldova, indiferent dacă vorbesc româna sau rusa sunt în siguranță în R. Moldova și noi lucrăm pentru siguranța și bunăstarea fiecărui cetățean. Din primele zile ale acestui război am făcut apel la unitate, am făcut apel ca să nu permitem discursului de ură să ne dezbine și le mulțumesc tuturor oamenilor care au urmat acest apel și care au contribuit ca să putem să menținem unitatea. R. Moldova respectă drepturile omului, face toate eforturile pentru ca fiecare cetățean, indiferent de limba pe care o vorbește, să se simtă în siguranță aici, acasă”, a răspuns Maia Sandu.

Anatol
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media