VIDEO/ Andrzej Duda, la Chișinău: Polonia oferă R. Moldova 20 de milioane de euro pentru a gestiona criza refugiaților și impactul războiului din Ucraina

21 martie 2022, 18:36 Politică 241
Maia Sandu și Andrzej Duda.  Sursa: Captură ecran/Privesc.eu

Polonia oferă Republicii Moldova 20 de milioane de euro - credit fără dobândă pentru a gestiona criza refugiaților și impactul războiului din Ucraina. Anunțul a fost făcut de președintele Poloniei Andrzej Duda, care efectuează astăzi o vizită la Chișinău. Totodată, Duda a mulțumit Republicii Moldova pentru solidaritate în raport cu războiul din Ucraina. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă.

Președintele Poloniei, Andrzej Duda a mulțumit Republicii Moldova pentru solidaritate. Totodată, Duda a menționat că Guvernul polonez va oferi țării noastre 20 milioane de euro, bani pentru a gestiona criza refugiaților și impactul războiului din Ucraina.

„Mulțumesc întregului popor moldovenesc pentru bunăvoința foarte mare față de vecinii ucraineni Am venit să sprijin țara dvs în aceste vremuri complicate. Am asigurat-o pe doamna președinte că Polonia sprijină Moldova.

Guvernul a decis să ofere Republicii Moldova 20 de milioane de euro - credit fără dobândă pentru a gestiona criza refugiaților și impactul războiului din Ucraina. (...) Voi vorbi personal cu liderii UE pentru a deschide piețele UE pentru produsele moldovenești. Voi încerca să sprijin R. Moldova pentru a obține statutul de țară candidată a UE. Mereu am sprijinit R. Moldova în aspirațiile sale.

Vă asigur că Moldova va găsi tot sprijinul printre liderii UE. Voi face demersuri pentru a obține cât mai mult ajutor. Moldova este o țară cu inima mare și sper ca întreaga comunitate sa-și arate inimile față de această țară”, a declarat președintele Poloniei.

Președinta Sandu a solicitat ajutorul statelor membre ale Uniunii Europene pentru deschiderea piețelor pentru produsele moldovenești care nu mai pot ajunge în est din cauza războiului din Ucraina. Totodată, șefa statului a mulțumit statelor membre ale Uniunii Europene pentru că și-au arătat disponibilitatea de a primi pe teritoriul lor refugiați din Ucraina care au intrat în țara noastră.

„Începând cu anul trecut, Republica Moldova și Polonia au reușit să-și relanseze relația bună de cooperare și prietenie. Apreciez dialogul deschis pe care îl avem la nivel de șefi de stat, dar și cooperarea la nivel de guverne. Din păcate, realitatea face ca vizita Dumneavoastră să aibă loc într-o perioadă complicată pentru Ucraina, pentru noi, pentru regiune și pentru întreaga Europă.

Republica Moldova a condamnat ferm, din prima zi, războiul împotriva Ucrainei; la fel de ferm, am chemat la restabilirea păcii. Ne ghidăm, în contextul dat, de statutul nostru de stat neutru. Aceasta nu înseamnă, însă, a rămâne indiferent față de suferința altora. Cetățenii noștri și-au deschis casele și inimile pentru a acorda tot sprijinul umanitar necesar oamenilor care au suferit de pe urma acestui război.

În aproape o lună de război, în Moldova au intrat mai bine de 360 de mii de persoane din țara vecină. Aproape 100 de mii dintre ei se află în continuare aici, iar majoritatea sunt găzduiți de oameni, în casele lor. Cetățenii noștri s-au solidarizat din prima zi cu femeile, vârstnicii și copiii refugiați din Ucraina. Ne-am mobilizat pentru a-i ajuta. Dar resursele noastre sunt limitate, de aceea, am cerut ajutorul comunității internaționale. Apreciez faptul că mai multe state membre ale Uniunii Europene și-au arătat disponibilitatea de a primi pe teritoriul lor refugiați din Ucraina care au intrat în țara noastră.

Polonia găzduiește acum cel mai mare număr de refugiați ucraineni - peste două milioane de oameni. Ca și în cazul nostru, mulți dintre ei rămân în țară, în centre de plasament, în casele polonezilor.

Moldova și Polonia găzduiesc un număr la fel de mare de refugiați, raportat la populație. Și noi, și dumneavoastră știm că nu este ușor, dar alegem să ne facem datoria de buni vecini, datoria de oameni.

Republica Moldova este și va fi afectată puternic din punct de vedere economic, pe termen lung, de războiul din Ucraina. Producătorii noștri nu mai pot exporta pe piețele din est din cauza luptelor care se duc pe teritoriul țării vecine. Importurile, la fel, au fost întrerupte. Antreprenorii care și-au pierdut veniturile din cauza închiderii accesului pe aceste piețe, sunt nevoiți să se adapteze rapid la noua realitate.

În numele acestor antreprenori, a angajaților lor, solicităm ajutorul statelor membre ale Uniunii Europene. Deschiderea piețelor pentru produsele moldovenești care nu mai pot ajunge în est din cauza războiului va fi apreciată ca un gest de sprijin clar și direct pentru producătorii moldoveni”, a declarat președinta Sandu.



Începând cu 24 februarie, de la declanșarea războiului în Ucraina de Federația Rusă, Republica Moldova a fost vizitată de mai mulţi oficiali europeni şi şefi de state, între care preşedinţii României şi Estoniei, miniştrii afacerilor externe din Germania, Spania, Danemarca și Italia. De asemenea, la Chișinău a fost secretarul de stat al SUA Antony Blinken, dar și înaltul Comisar al Naţiunilor Unite Filippo Grandi.

Totodată, președintele Confederației Elvețiene, Ignazio Cassis, este așteptat marți, 22 martie, în Republica Moldova.

Diana
publicat de:
Diana Severin
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media