ASP a organizat o nouă licitație și a desemnat compania câștigătoare pentru procurarea blanchetelor pentru perfectarea actelor, după ce anterioara, organizată de ex-șeful Agenției Vladislav Zara, a fost anulată fiind depistate nereguli și a fost deschis dosar penal

13 mai 2022, 20:58 Economie 118
pașaport.  Sursa: ea.md

Compania „Polska Wytwornia Papierow Wartosciowych”, controlată de Trezoreria Poloniei, a fost desemnată câștigătoare a licitației de procurare a blanchetelor utilizate la perfectarea actelor, anunțată repetat de către Agenția Servicii Publice. Licitația inițiată în aprilie 2021 de fosta conducere a agenției - Vladislav Zara, anchetat actualmente pe această achiziție, a fost anulată în urma unei verificări și au a depistat mai multe nereguli.

În context, la sediul Agenției Servicii Publice, astăzi, a fost semnat contractul de achiziționare, cu o valabilitate de trei ani, în baza căruia vor fi procurate circa 3 milioane de blanchete.

Dintre care: 1,5 milioane sunt blanchete de paşapoarte, 1 milion - blanchete de buletine de identitate, circa 500 mii - blanchete de tip card ID1 (permise de conducere, certificate de înmatriculare).

La licitația pentru achiziționarea blanchetelor pentru documente au participat companii din 9 țări. Compania „Polska Wytwornia Papierow Wartosciowych” S.A., specializată în producerea hârtiilor de valoare, a oferit cel mai mic preț de circa 130,5 milioane de lei (fără TVA) pentru 3 milioane de blanchete. Anterior, fosta conducere ASP desemnase câștigătoare o companie care a anunțat un preț de 500 mln. lei pentru un lot de doar 2 mln. de blanchete.

„Achiziția repetată pe care am anunțat-o la începutul acestui an a inclus două loturi: lotul 1 prevedea achiziționarea de blanchete de acte de identitate din sistemul național de pașapoarte, permise de conducere și certificate de înmatriculare și lotul 2 prevedea achiziționarea de echipamente și produs program specializat de personalizare a actelor de identitate, permiselor de conducere și certificatelor de înmatriculare. În rezultatul licitației, am obținut un preț total pentru ambele loturi de 150 719 369 lei, ceea ce este cu circa 350 mln. de lei mai puțin decât prima achiziție, ce includea doar un singur lot de circa 2 milioane de blanchete. Astfel, astăzi putem anticipa o scădere a prețului pentru perfectarea pașapoartelor cu circa 200 de lei per pașaport”, a declarat în cadrul evenimentului directorul Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu.

Câștigătoare pe cel de-al doilea lot a fost desemnată compania franceză SELP, contractul cu care urmează a fi semnat săptămâna viitoare.


ASP a anunțat, la sfârșitul lunii aprilie 2021, o licitație în valoare de aproximativ 500 milioane lei pentru procurarea blanchetelor cu tehnologii de personalizare pentru actele de identitate din sistemul național de pașapoarte, permise de conducere și certificate de înmatriculare.

Deputatul PAS Radu Marian a emis mai multe demersuri ca respectiva licitație să fie stopată motivând că la depozitul ASP există o rezervă de 400.000 de blanchete. Ulterior, pe atunci șef al ASP, Vladislav Zara a acuzat instituția prezidențială că ar face presiuni asupra ASP pentru a anula licitația nominalizată. În reacție, Președinția a declarat că acuzațiile directorului Agenției vin după ce organele de drept au fost sesizate pe acest caz.

Iar la distanță de un an, la 3 mai, procurorii anticorupție în comun cu ofițerii SIS, CNA și SPIA a MAI au efectuat în jur de 50 de percheziții la Agenția Servicii Publice. În rezultat, au fost reținute și audiate în total 13 persoane, inclusiv fostul șef al ASP pe timpul guvernării democrate Serghei Reilean.

Ulterior, în rezultatul examinării demersurilor procurorilor anticorupție privind aplicarea arestului preventiv în privința celor 13 persoane reținute în cadrul dosarului privind achiziționarea blanchetelor la ASP, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au decis plasarea în arest la domiciliu, pe un termen de 30 zile a 11 persoane, liberarea provizorie sub control judiciar, pe un termen de 30 zile a unei persoane și respectiv plasarea în arest preventiv pe un termen de 20 zile a ex-directorului ASP, Serghei Railean.

La câteva zile distanță, tot pe acest dosar, procurorii anticorupție au efectuat percheziții la domiciliul fostului șef al Agenției Servicii Publice (ASP) Vladislav Zara, în lipsa acestuia în contextul în care suspectul a părăsit teritoriul Republicii Moldova.

Alina
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media