Doi tineri din sudul țării vor apărea pe banca acuzaților, după ce au încercat să „ajute” patru turci să ajungă ilegal din Ucraina în Polonia

14 iunie 2022, 11:06 Societate 59
Instanță.  Sursa: bizlaw

Doi tineri de 24 de ani din orașele Comrat și Vulcănești vor apărea pe banca acuzaților, fiind acuzați de organizarea migrației ilegale. Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a anunțat marți, 14 iunie, că polițiștii de frontieră au încheiat urmărirea penală în privința celor doi, bănuiți a fi membri ai unui grup criminal organizat, care s-ar fi angajat să faciliteze călătoria a patru cetățeni din Turcia spre Polonia, prin Ucraina, cu pașapoarte moldovenești falsificate.

Potriviti procurorilor, unul dintre învinuiți este căsătorit, iar altul – student celibatar.

Faptele incriminate celor doi au avut loc în iunie 2021 – ianuarie 2022, atunci când și-au oferit serviciile ilegale cetățenilor turci, cărora le-au pus la dispoziție pașapoarte moldovenești falsificate pentru acces în statele Uniunii Europene, precum și i-au transportat până la punctul de trecere vamală din Ceadîr-Lunga, unde au fost depistați și opriți din drum.

Pentru serviciul ilegal prestat, membrii grupului criminal au perceput de la fiecare din victime a câte 4000-6000 de euro.

Ulterior, cetățenii turci au cooperat cu autoritățile de investigație, pentru stabilirea persoanelor responsabile de această infracțiune. În context, cu sprijinul Ambasadei Turciei la Chișinău, cei patru cetățeni turci s-au reîntors acasă. Drept rezultat al cooperării acestora și altor probe acumulate, oamenii legii au desfășurat în aprilie 2022 mai multe percheziții, inclusiv la Comrat și Vulcănești.

În urma perchezițiilor desfășurate cei doi membri ai grupului criminal au fost reținuți pentru 72 de ore.

Ulterior, procurorii PCCOCS au solicitat și obținut plasarea lor în arest, până la trimiterea dosarului penal în judecată. Potrivit legii, organizarea migrației ilegale în așa împrejurări se pedepsește cu amendă 67.500 de lei sau cu închisoare de la 5 la 7 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 3 la 5 ani.

În privința altor membri ai grupului criminal organizat, urmărirea penală este în curs de desfășurare, timp în care persoane vizate se prevalează de prezumția nevinovăției.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media