La 21 iunie, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a anunțat că va invita săptămâna aceasta cele 27 de ţări membre ale UE să acorde Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană (UE).
La 17 iunie, Comisia Europeană s-a pronunțat în favoarea acordării statutului de candidat la Uniunea Europeană atât a Republicii Moldova, cât și Ucrainei. Un anunț în acest sens a fost făcut de șefa instituției, Ursula von der Leyen, într-o conferință de presă, îmbrăcată într-un sacou galben și o cămașă albastră - culorile drapelului Ucrainei.
- Comisia Europeană recomandă acordarea statutului de țări candidate la UE pentru R. Moldova și Ucraina
- Președinta Sandu, după decizia Comisiei Europene: „Această opinie consolidează aspirațiile noastre europene, ne încurajează și ne întărește convingerea că suntem pe calea cea dreaptă”
- „Azi suntem cu un pas mai aproape de realizarea proiectului de țară a acestei generații”. Mesajul Nataliei Gavrilița privind anunțul Comisiei Europene
- Nicu Popescu, după anunțul Comisiei Europene: „Procesul va fi unul complex dar orientat spre un obiectiv clar – dezvoltarea și modernizarea Republicii Moldova și obținerea statutului de membru al UE”
Amintim că președinta Republicii Moldova Maia Sandu a semnat la 3 martie 2021, alături de prim-ministra Natalia Gavrilița și președintele Parlamentului, Igor Grosu, cererea oficială de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Cererea a fost semnată la câteva zile după ce președintele ucrainean Vladimir Zelenski a anunţat că a semnat o cerere oficială în care a cerut UE să permită aderarea imediată a Ucrainei la UE printr-o procedură specială.
Tot la 3 martie, cererea de aderare la UE a fost semnată și de Georgia, de prim-ministrul georgian Irakli Garibashvili. În discursul adresat cetățenilor, șeful guvernului a numit ziua de 3 martie o zi istorică. Potrivit acestuia, aplicarea pentru statutul de țară candidată este o altă etapă importantă pe calea integrării europene a Georgiei.
