Prima reacție a lui Alexandru Jizdan, după percheziții: „Unii „factori de decizie” au insistat să fie dispuse acțiuni „mai cu impact””

29 iunie 2022, 14:34 Justiție 182
Alexandru Jizdan.  Sursa: tribuna.md

Fostul ministru al Afacerilor Interne al Republicii Moldova, Alexandru Jizdan, a venit cu o reacție după ce Procurorii de la Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), cu suportul ofițerilor Serviciului de Informații și Securitate, au descins în această dimineață cu percheziții în mai multe locații care îi aparțin.

Potrivit lui Alexandru Jizdan, acțiunile au loc în baza unui dosar inițiat la data de 2 iunie 2022.

„Astăzi au fost efectuate percheziții la domiciliul familiei mele, acasă la mama mea și în alte câteva locații. Aceste acțiuni au loc în baza unui dosar inițiat la data de 2 iunie 2022, cu privire la o pretinsă îmbogățire ilicită și fals în acte, fapt care a tot fost verificat și investigat prin diferite metode de instituțiile statului, în ultimii 3 ani.
Am fost cooperant toată această perioadă și am oferit toate informațiile necesare pentru a face claritate. Unii „factori de decizie” au insistat totuși să fie dispuse acțiuni „mai cu impact” în acest sens”, susține Jizdan.

Fostul ministru susține că va fi receptiv „și de acum înainte, oferind celor care investighează acest caz toate informațiile necesare”, astfel încât să se ajungă la o „finalitate generată de acțiuni legale și transparente în acest proces”.

„Azi dimineață am primit procurorii și ofițerii SIS acasă și am oferit tot terenul necesar pentru ca ei să-și facă meseria așa cum dictează legea. În perioada activității mele profesionale, în mandatul de ministru și deputat, am acționat conform legii Republicii Moldova, iar după plecarea din aceste funcții de Stat nu am avut temei și necesitate să vreau să plec din țară, sau să mă ascund de ceva.

Tocmai de asta, vă informez că voi fi receptiv și de acum înainte, oferind celor care investighează acest caz toate informațiile necesare, încât să ajungem la o finalitate generată de acțiuni legale și transparente în acest proces.

Am să revin cu informații pe parcurs, în așa fel încât acest caz să fie reflectat societății corect și echidistant din ambele părți”, a menționat Jidzan.


Procurorii de la Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), cu suportul ofițerilor Serviciului de Informații și Securitate, au descins în această dimineață cu percheziții la fostul ministru al Afacerilor Interne al Republicii Moldova, Alexandru Jizdan.

Oamenii legii îl investighează pe fostul înalt demnitar pentru îmbogățire ilicită și fals în declarații.

Reprezentanții PCCOCS subliniază că subiectul perchezițiilor beneficiază de prezumția nevinovăției, pe parcursul procedurilor de urmărire penală.

În 2021, Alexandru Jizdan a fost vizat într-un act de constatare emis de Autoritatea Națională de Integritate. Fostul democrat risca să rămână fără 770 de mii de lei din avere, după ce la 22 aprilie, ANI a încheiat procedura de control a averii. Controlul a fost inițiat la sfârșitul anului 2019, în baza unei sesizări din oficiu privind depunerea tardivă a declarației anuale de avere și interese personale.

În reacție, Jizdan a anunțat că a atacat actul de constatare emis de instituție. Acesta a catalogat actul drept unul „suspicios”, dar și că „nu crede că este o coincidență faptul că acesta a fost emis abia acum, în ajunul campaniei electorale”.

Alexandru Jizdan a fost deputat din partea PDM în Parlamentul Republicii Moldova, a fost Ministru al Afacerilor Interne al Republicii Moldova în perioada 20 ianuarie 2016 - 8 iunie 2019, în componența Guvernului Pavel Filip‎. Anterior, între anii 2015 - 2016, a fost director-adjunct al Serviciului de Informații și Securitate.

Diana
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media