FOTO/ „Orașul Mariupol - un mare cimitir”. Cel puțin patru gropi comune depistate, 20.000 de oameni uciși și alți 10.000 care ar putea să moară, în urma invaziei Rusiei în Ucraina

17 mai 2022, 13:18 Ucraina 363
Cimitir în Mariupol.  Sursa: Primăria din Mariupol/Telegram
20.000 de ucraineni au fost uciși de ruși, iar alți 10.000 ar putea să moară din cauza bolilor, a lipsei de apă, alimente și medicamente la Mariupol, orașul asediat de armata rusă. Decedații, în mare parte, au fost înmormântați în gropi comune, care ajung și la 30 de metri lungime, potrivit Primăriei regionale Mariupol, care citează Radio Europa Liberă din Ucraina.

Potrivit datelor, a fost depistată a patra groapă comună lângă cimitirul central din Mariupol. Mormântul comun este format din două tranșee. Una dintre ele ajunge la peste 30 de metri lungime.

Jurnaliştii de la Radio Svoboda (n.r Radio Europa Liberă), au depistat că groapa comună a apărut la începutul lunii martie, potrivit imaginilor din satelit oferite de Maxar.


„Astăzi Mariupol este un mare cimitir. Mii de civili au fost uciși. Ocupanții continuă să încerce să ascundă consecințele crimelor lor. Prin urmare, așa-numitele „morminte comune” devin din ce în ce mai multe. Totuși, continuăm să consemnăm toate crimele care mărturisesc adevăratul genocid al locuitorilor din Mariupol. Toți responsabilii trebuie pedepsiți”, a spus primarul de Mariupol Vadim Boicenko.

Primăria Mariupol susține că oamenilor li se promit 500.000 de ruble pentru bunurile distruse și 3 milioane de ruble pentru decedați.

Autoritatea Publică Locală estimează că la pierderile din Mariupol, aceste promisiuni îi vor costa cel puțin 2,5 miliarde de dolari, iar reconstrucția orașului - cel puțin încă 12 miliarde de dolari.

„Au știri false, promisiuni false și viitor fals. Reînvierea Mariupolului este posibilă doar sub steagul ucrainean. Am văzut deja ce înseamnă „pacea rusească”. Donețk a fost în scădere în ultimii 8 ani. Nu trebuie să ne așteptăm ca Mariupol să se transforme în Mariupolul, în care locuiesc sate la mai mult de 50 km de Moscova ca în secolul al XIX-lea - fără alimentare cu apă, canalizare și gaze”, se mai arată în precizarea Primăriei Mariupol.

Alte trei gropi comune în care au fost îngropați oameni în masă se află în satul Manhush, cimitirele din Vinohradne și Starîi Krîm.

Forțele ucrainene și-au încheiat „misiunea de luptă” în orașul asediat Mariupol, potrivit unui comunicat transmis de Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, scrie CNN, citat de Digi24.ro. Comandanții unităților staționate la uzina de oțel Azovstal din oraș au primit ordin „să salveze viețile personalului lor”, se mai arată în comunicat.

Sute de oameni au fost evacuați luni, 16 mai, din combinat, ultima rezistență din orașul care devenise un simbol al rezistenței ucrainene, sub bombardamentele rusești. Ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Malyar, a vorbit într-un mesaj video despre operațiunea de evacuare, menționând că unele forțe ucrainene rămân la Azovstal.

„Cincizeci și trei de persoane rănite grav au fost evacuate din Azovstal într-o unitate medicală din Novoazovsk pentru îngrijiri medicale”, a spus ea. „Alte 211 persoane au fost duse la Olenivka prin coridorul umanitar.” O „procedură de schimb” va face ca cei evacuați să fie aduși acasă, a mai spus Malyar.

„Ucraina are nevoie de eroi ucraineni în viață”, a declarat luni președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-o declarație despre evacuare, mulțumind armatei și negociatorilor ucraineni, Comitetului Internațional al Crucii Roșii și Națiunilor Unite. „Cea de-a 82-a zi a apărării noastre se apropie de sfârșit. O zi grea. Dar această zi, ca toate celelalte, are ca scop tocmai salvarea țării noastre și a poporului nostru”, a spus Zelenski.

Alina
publicat de:
Alina Baran
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media