CNN/ Finlanda și Suedia vor să adere la NATO. Cum funcționează și ce urmează

16 mai 2022, 16:07 Externe 59
NATO.  Sursa: Replica Media

Finlanda și Suedia sunt gata să pună capăt deceniilor de neutralitate prin aderarea la NATO, o evoluție dramatică a securității și geopoliticii europene declanșată de invazia Ucrainei de către Rusia, se menționează într-o analiză CNN. Cele două națiuni nordice ținuseră de multă vreme alianța militară la distanță, chiar dacă privesc Rusia cu prudență.

Dar asaltul Moscovei asupra Ucrainei a stârnit o nouă îngrijorare în materie de securitate în regiune, iar liderii fiecărei țări și-au semnalat dorința de a adera la bloc după mai bine de 75 de ani de nealiniere militară.

sursa: CNN

Ce sa întâmplat până acum? Liderii finlandezi și-au anunțat joi intențiile de a se alătura NATO și au prezentat oficial această dorință în cadrul unei conferințe de presă de duminică.

Duminică, în Suedia, prim-ministra Magdalena Andersson a anunțat în timpul unei conferințe de presă sprijinul partidului său pentru ca țara să solicite aderarea la NATO. Mișcarea trebuie aprobată printr-un vot în parlamentul fiecărei țări, dar având în vedere sprijinul guvernelor aflate la guvernare, se așteaptă ca acest obstacol să fie depășit confortabil.

Ce urmează? NATO are ceea ce numește o „politică a ușilor deschise” cu privire la noii membri - orice țară europeană poate solicita aderarea, atâta timp cât îndeplinesc anumite criterii și toți membrii existenți sunt de acord. Articolul 10 din tratatul său fondator prevede că, odată ce o națiune și-a exprimat interesul, statele membre existente „pot, prin acord unanim, să invite orice alt stat european în măsură să promoveze principiile prezentului tratat... să adere”.

Diplomații NATO au declarat pentru Reuters că ratificarea noilor membri ar putea dura un an, deoarece legislaturile tuturor celor 30 de membri actuali trebuie să aprobe noi solicitanți.

Atât Finlanda, cât și Suedia îndeplinesc deja multe dintre cerințele pentru aderare, care includ un sistem politic democratic funcțional, bazat pe o economie de piață; tratarea corectă a populațiilor minoritare; angajamentul de a rezolva conflictele pe cale pașnică; capacitatea și disponibilitatea de a aduce o contribuție militară la operațiunile NATO; și angajarea față de relații și instituții democratice civilo-militare.

Procesul poate să nu fie lipsit de obstacole. Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat vineri că nu se uită „pozitiv” la aderarea la NATO a ambelor țări, acuzându-le că găzduiesc „organizații teroriste”.

Între timp, ambele țări vor trebui să se bazeze pe aliații și partenerii săi actuali pentru garanții de securitate, mai degrabă decât pe articolul 5 - clauza care afirmă că un atac împotriva unei națiuni NATO este un atac împotriva tuturor și care declanșează un răspuns colectiv în acest sens.

Suedia și Finlanda au primit asigurări de sprijin din partea Statelor Unite și Germaniei în cazul în care ar fi atacate, în timp ce prim-ministrul britanic Boris Johnson a semnat acorduri de securitate reciprocă cu omologii săi finlandezi și suedezi săptămâna trecută.


Alina
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media