Joe Biden a reacționat la decizia Moscovei de a întrerupe aprovizionarea cu gaz către Bulgaria și Polonia

29 aprilie 2022, 09:34 Externe 216
Joe Biden .  Sursa: Getty Images

Preşedintele american Joe Biden a reacționat la decizia Moscovei de a întrerupe aprovizionarea cu gaz către Bulgaria și Polonia. Acesta susține că Statele Unite nu vor lăsa Moscova să intimideze ţările europene ameninţându-le că le vor lipsi de resurse energetice.

„Nu îi vom lăsa să îşi îi folosească rezervele de petrol sau gaze pentru a evita consecinţele agresiunii lor în Ucraina”, a declarat preşedintele american.

„Avem discuții cu alte ţări, precum Coreea, Japonia sau Qatar pentru a-i ajuta pe aliaţii noştri europeni ameninţaţi de acest şantaj rusesc cu gazele”, a adăugat el.

Livrările de gaz din Rusia către Polonia și Bulgaria au fost oprite, a anunțat miercuri dimineața serviciul de presă al concernului Gazprom. Reprezentanții gigantului rus au precizat că decizia a fost luată după ce țările au refuzat să plătească gazul în ruble rusești.

Potrivit companiei rusești, Polonia și Bulgaria știau că începând cu 1 aprilie, plățile pentru gazele furnizate ar trebui făcute în ruble. Cu toate acestea, până în seara zilei de 26 aprilie, Gazprom Export nu a primit banii, motiv pentru care s-a decis întreruperea aprovizionării cu gaz a companiilor energetice locale până la efectuarea plăților.

la 1 aprilie, autoritățile ruse au cerut ca „țărilor neprietenoase” să plătească livrările de gaze în ruble rusești. Pentru a face acest lucru, țările trebuie să deschidă conturi în ruble la Gazprombank.

Președintele rus Vladimir Putin a spus că în cazul refuzului de a plăti în ruble, „contractele existente vor fi oprite”. Comisia Europeană a calificat cerințele Rusiei drept o încălcare.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media