Premieră cosmică pentru Moldova: Satelitul UTM, „TUMNANOSAT” a fost lansat în spațiu la bordul unei misiuni SpaceX

15 iulie 2022, 10:20 Știință 3165
Lansarea navei Falcon9.  Sursa: captură video

O realizare aproape fără precedent pentru Universitatea Tehnică din Republica Moldova. În această dimineață, la ora 03:44, satelitul „TUMnanoSAT”, construit de Universitatea Tehnică a Moldovei, a fost lansat în spațiu, fiind transportat cu racheta Falcon 9 a companiei SpaceX la Stația Spațială Internațională – ISS.

„Cargoul Dragon a transportat inclusiv capsula de lansare JSSOD a Agenției Aerospaţiale din Japonia (JAXA), în care este și nanosatelitul „TUMnanoSAT” către ISS, de unde astronauții urmează să-l transfere în modulul japonez Kibo. Conform unei proceduri standard, astronauții îl vor plasa pe orbită în spațiu, folosind brațul robotic. Acesta este planificat preliminar de către JAXA pentru prima jumătate a lunii august”, se arată într-un comunicat al UTM.

Reușita universitarilor moldoveni a fost apreciată și de NASA care a postat un mesaj de încurajare pe pagina sa oficială de facebook. „Atunci când mergem în spațiu, nu mergem singuri”, titrează cea mai importantă Agenție spațială a planetei.

„Lansarea „TUMnanoSAT” reprezintă prima experiență spațială pentru Republica Moldova, într-o cooperare internațională JAXA-UNOOSA. „Partenerii noștri internaționali – JAXA (Agenția de Explorare Aerospațială din Japonia) și Oficiul Națiunilor Unite pentru Afaceri Spațiale (UNOOSA) – vor lansa satelitul pe orbita sa finală pentru a ajuta la consolidarea cercetărilor moldovenești în explorarea spațiului”, menționează NASA în comunicatul său ofiial.

UTM menționează că în perioada iunie-august 2021, satelitul din Moldova a trecut toate testele funcționale la Institutul de Științe Spațiale din România, conform rigorilor Agenției Aerospațiale a Japoniei. Ulterior, în luna martie, a fost transportat în Japonia, la JAXA, unde a fost inclus în capsula de lansare JSSOD, iar în aprilie a fost transportat la NASA şi inclus în Cargo Dragon-2.

Activitatea respectivă se desfășoară în cadrul unui program internațional. Universitatea Tehnică a Moldovei a fost selectată de către Agenția Aerospațială a Japoniei (JAXA) și Oficiul Națiunilor Unite pentru Spațiu (UNOOSA) pentru Programul KiboCUBE, în scopul lansării gratuite pe orbită în spaţiu a nanosatelitului „TUMnanoSAT” de pe Stația Spațială Internațională.

Cristian
publicat de:
Cristian Jardan
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media