VIDEO/ Președinta Maia Sandu: „Pe 9 mai vom marca pacea de Ziua Europei, care s-a unit pentru a nu mai permite războaie pe continent”

3 mai 2022, 14:09 Politică 160
Președinta Maia Sandu .  Sursa: captură video/ Facebook/ Maia Sandu

Președinta Maia Sandu a anunțat că în ziua de 9 mai vom marca „pacea de Ziua Europei, care s-a unit pentru a nu mai permite războaie pe continent și le-a oferit europenilor prosperitate și progres.”

„Dragi concetățeni, război este la hotarul nostru, nu putem nega această realitate. Pacea depinde de puterea noastră în fața pericolului comun și ea poate fi menținută doar cu eforturi comune. Pacea depinde de capacitatea noastră de a nu ne lăsa prinși în plasa falsurilor și a provocărilor. De puterea noastră de a gândi drept și reacționa cu responsabilitate, de a nu promova ura și dezbinarea. Nimeni nu vrea război. Nicio mamă indiferent de localitate, fie din Gagauzia, Chișinău sau Bălți, nu vrea să-și trimită copiii pe front. Nimeni nu vrea ca o rachetă să-i distrugă casa la care a muncit o viață. Acum ca niciodată prețuim pacea și pentru pace trebuie să ne îndreptăm toate forțele. (...) Vom marca pacea de 9 mai cînd sunt comemorați, cei căzuți în cel de-al doilea război mondial, care a costat milioane de vieți. Noi vom ține minte victimele războiului și vom onora sacrificiul eroilor. Vom marca pacea de Ziua Europei, care s-a unit pentru a nu mai permite războaie pe continent și le-a oferit europenilor prosperitate și progres. Este calea pe care am ales să mergem și noi. Pacea începe în familie și în comunitate. Putem să o păstrăm dacă nu cădem pradă dezbinării. Suntem diferiți, dar avem de trăit alături, de construit un viitor împreună, în țara noastră. În pace, Moldova are viitor”, a declarat Maia Sandu.

Amintim că la 26 aprilie, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova a anunțat manifestări pentru ziua de 9 mai, cu ocazia Zilei Victoriei.

Între timp, parada militară de 9 mai dedicată Zilei Victoriei a fost amânată în regiunea tranistreană, după ce pe teritoriul din stânga Nistrului a fost instituit pe un termen de 15 zile codul roșu de amenințare teroristă.


Maia Sandu a promulgat marți, 19 aprilie, legea care interzice în Republica Moldova simbolurile care promovează agresiunea militară rusă în Ucraina. Noile prevederi intră în vigoare în momentul publicării decretului.

„Modificarea legislației Republicii Moldova cu privire la semne și litere care sunt folosite de armata rusă în Războiul din Ucraina și cu privire la interzicerea pe teritoriul țării noastre a simbolicii acestui război nu atentează la memoria noastră istorică. Oamenii vor putea în continuare să-i comemoreze pe cei care au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial, în acea conflagrație sângeroasă îndreptată împotriva umanității și a bunei conviețuiri între popoare.

Noi ținem minte sacrificiul eroilor, știm cât de mare a fost prețul cu care a fost obținută pacea atunci. Cel puțin 100 de mii de oameni din Moldova și-au pierdut viața pentru ca noi să trăim în pace. De aceea, specularea Victoriei din 1945 pentru a promova astăzi o agresiune militară împotriva Ucrainei este o ofensă adusă memoriei părinților și bunicilor noștri care și-au dat viața pentru ca noi să putem trăi în pace”, a menționat Maia Sandu.

Președinta a subliniat că simbolurile își schimbă sensul în funcție context, de realități, iar simbolurile pe care sunt acum incriminate nu sunt despre războiul de acum 77 de ani, ci se referă la războiul de azi din Ucraina.

La 14 aprilie 2022, Parlamentul a aprobat în lectură finală, cu voturile deputaților PAS, interzicerea simbolurilor invaziei ruse în Ucraina - literele V și Z, dar și panglica Sfântului Gheorghe.

Deputații PAS au înaintat amendamentul la Codul Contravențional în contextul războiului generat de Rusia în Ucraina. Astfel, persoanele fizice care se vor abate de la această lege, riscă o amendă de până la 9.000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității până la 60 de ore, iar persoanele fizice - o amendă de până la 18.000 de lei.

Alina
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media