Deputații BCS au depus o sesizare la CC prin care solicită suspendarea activității legii prin care s-a interzis panglica Sf. Gheorghe și simbolurile invaziei ruse în Ucraina

3 mai 2022, 14:23 Politică 84
Adrian Lebedinschi și Grigore Novac.  Sursa: socialiștii.md

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Adrian Lebedinschi și Grigore Novac, au depus marți, 3 mai, la Curtea Constituțională o sesizare prin care solicită exercitarea controlului constituționalității și suspendarea Legii care a fost adoptată în lectura a doua la 7 aprilie 2022 privind interzicerea pe teritoriul Republicii Moldova a simbolurilor care propagă războiul, printre acestea „Z”, „V” și panglica Sfântul Gheorghe.

Deputații consideră neconstituțională completarea articolului din Codul contravențional care se referă la „atributele utilizate în contextul unor agresiuni militare, crime de război și crime împotriva umanității” și includerea în șirul acestor atribute și simboluri a panglicii bicolore negru-portocaliu, dar și a unor însemne.

Deputații afirmă că prin asemenea amendamente este încălcat dreptul la libera exprimare și opinie.

„Or, interdicția etalării atributicii care prin esența sa nu aduce atingere ordinii publice și a bunelor moravuri, vine în contradicție cu prevederile art.32 din Legea Supremă. Parlamentarii au remarcat că există precedente când unele state au fost condamnate pentru asemenea încălcări. Spre exemplu, prin hotărârea Curții Europene pentru Drepturile Omului din 2008, Ungaria a fost condamnată pentru încălcarea libertăţii de exprimare în cauza Vajnai vs. Ungaria în legătură cu condamnarea penală a unui membru de partid pentru aplicarea pe haină a unui simbol comunist în timpul unui eveniment public”, este menționat în comunicatul emis de socialiști.

Mai mult, deputații consideră că metoda prin care acest amendament la lege a fost înaintat este „antidemocratică – s-a făcut pe ascuns, fără ca reprezentanții BCS să fie invitați la ședința comisiei juridice, fără ca amendamentul să fie plasat pe site-ul Parlamentului”.

În opinia socialiștilor, prin astfel de legi „se dorește distrugerea memoriei istorice și dezbinarea societății, iar puterea ar trebui să-și asume consecințele”.

În contextul războiului generat de Rusia în Ucraina, Parlamentul de la Chișinău a votat la 14 aprilie pentru interzicerea „simbolurilor agresiunii militare în țară”, inclusiv și panglica Sfântului Gheorghe. Iar din 20 aprilie, pe teritoriul Republicii Moldova este deja interzisă confecționarea, promovarea sau răspândirea panglicii Sfântului Gheorghe și a semnelor distinctive ale armatei ruse în războiul din Ucraina.

Pedeapsa pentru cei care se vor abate de la această lege prevede o amendă de la 4.500 până la 9.000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 până la 60 de ore, iar persoanele juridice și cu funcții publice care vor încălca prevederile respective riscă o amendă de la 9.000 până la 18.000 de lei.

La 19 aprilie, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat într-un briefing de presă că a promulgat legea respectivă. Șefa statului a explicat că nimeni nu intenționează să interzică sărbătoarea de 9 mai și că oamenii vor putea în continuare să-i comemoreze pe cei care au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial. Ea a subliniat că simbolurile își schimbă sensul în funcție context, de realități, iar simbolurile pe care sunt acum incriminate nu sunt despre războiul de acum 77 de ani, ci se referă la războiul de azi din Ucraina.

Ulterior, Partidul Socialiștilor (PSRM) a criticat decizia și declarațiile președintei Republicii Moldova Maia Sandu privind interzicerea simbolurilor războiului în Ucraina - literele V, Z și panglica Sfântului Gheorghe. Într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook, secretarul executiv al PSRM, Vlad Batrîncea, a calificat declarațiile șefei statului drept „agresive” și a avertizat că deciziile guvernării „pot împinge țara noastră spre un conflict armat, pe care cetățenii noștri nu-l doresc cu desăvârșire”.

La 12 aprilie, inițiativa a fost atacată la Curtea Constituțională. Deputații fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Adrian Lebedinschi și Grigore Novac au depus o sesizare la Înalta Curte prin care au cerut controlul constituționalității amendamentelor la Codul contravențional, votat de Parlamentul Republicii Moldova la 7 aprilie 2022, iar la 19 aprilie, CC a declarat inadmisibilă sesizarea deputaților.

Diana
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media