Aleksandr Lukaşenko a ordonat închiderea frontierei cu Ucraina. Liderul de la Minsk anunță destructurarea „celulelor teroriste latente” legate de Occident

2 iulie 2021, 19:58 Externe 89
Aleksandr Lukașenko, liderul de la Minsk.  Sursa: TASS/ Getty Images

Preşedintele belarus, Aleksandr Lukaşenko a ordonat astăzi, 2 iulie, închiderea totală a frontierei cu Ucraina şi a anunţat destructurarea unor „celule teroriste” legate de Occident care intenţionau să realizeze o lovitură de stat în Belarus, scrie tvrain.ru.

„O cantitate imensă de arme vine din Ucraina în Belarus. Iată de ce am ordonat forţelor de securitate a frontierei să închidă complet frontiera cu Ucraina”, a spus Lukaşenko.

Liderul de la Minsk a afirmat că autorităţile belaruse au destructurat „celule teroriste latente” legate de Germania, Ucraina, SUA, Polonia şi Lituania, celule pe care le-a acuzat că planificau să „înlăture prin violenţă regimul” din Belarus într-o anumită zi X.

În această privință, el a spus că „pe linia contraspionajului, nu vom mai avea pretenții la Heiko Maas, ministrul german de externe, ci la însuși cancelarul și la o parte din conducerea germană”.

În septembrie 2020, în timpul protestelor din țară, Lukașenko a anunțat că Belarusul închide granița cu Lituania și Polonia „pentru a consolida granița de stat, spre cel mai mare regret, cu Ucraina noastră frățească”. De asemenea, s-a adresat popoarelor din Lituania, Polonia și Ucraina printr-un apel de „oprire a politicienilor” și „să nu lase războiul să izbucnească”.

Tensiunile dintre Belarus şi Occident s-a intensificat recent după aterizarea forţată şi ilegală a unui zbor Ryanair la Minsk, în Belarus, la 23 mai 2021, fapt care a pus în pericol siguranţa aviaţiei, şi cu reţinerea de către autorităţile belaruse a jurnalistului Roman Protasevici şi a prietenei sale, Sofia Sapega.

Fostul redactor-șef al canalului de Telegram NEXTA, Roman Protasevici, și iubita sa, Sofia Sapega, reținuți la Minsk după deturnarea unui avion Ryanair la 23 mai 2021, au fost transferați din centrul de detenție preventivă în arest la domiciliu.

Alina
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media