Doliu în lumea teatrului. S-a stins din viață actrița emerită Lidia Noroc-Pânzaru

7 septembrie 2021, 16:06 Teatru 577
Lidia Noroc-Pînzaru.  Sursa: balti.md

Artista Emerită Lidia Noroc-Pânzaru, fostă actriță a Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Bălţi, s-a stins din viață în această dimineață, la vârsta de 78 de ani. Anunțul a fost făcut pe pagina de Facebook a Teatrului.

„Drum lin spre Ceruri, draga noastră Lidia. Subit și răscolitor de dureros anunțăm decesul Lidiei Noroc-Pînzaru. Ne este greu să găsim cuvintele potrivite acum când am aflat că fiinţa ei atât de agreabilă lumii întregi ne-a părăsit pentru totdeauna. A fost o personalitate deosebită şi ca om, şi ca artistă. O femeie frumoasă la chip și suflet, care își trăia anii cu Artă. Aprindem lumânările regretului și exprimăm sincere condoleanţe rudelor! Drum lin spre Ceruri, draga noastră Lidia”, se arată în mesajul de condoleanțe al Teatrului.

Lidia Noroc-Pânzaru s-a născut la 4 decembrie 1942 în satul Ustia, judeţul Bălţi. A absolvit școala medie generală „Ion Creangă” din Bălţi şi Institutul pedagogic „Alecu Russo” din Bălți. A venit la direct de pe băncile școlii medii, având doar experiența teatrului de amatori.

În teatru a debutat în 1959, venită direct de pe băncile școlii, în rolul lui Ionică din spectacolul „Jertfa”, după piesa cu același nume a lui Gheorghe Timofte, pe care l-a jucat la Teatrul Muzical-Dramatic „Vasile Alecsandri” din Bălți. Au urmat alte roluri care i-au adus marele succes în fața publicului: Valentina din drama lui Alexandru Vampilov „Astă-vară la Ciulimsk”, Luluța din „Chirița în provincie” de Vasile Alecsandri, Alice din „Omul care a văzut moartea” de Victor Eftimiu, fiica judecătorului din „Sabia lui Damocles” de Nazîm Hikmet ș.a. În total, a jucat în teatru peste 70 de roluri.

Lidia Noroc-Pânzaru

În anii 1959-1990 a fost actriţă la Teatrul Muzical-Dramatic „Vasile Alecsandri” din Bălţi, în perioada 1990-2003 - şef al Direcţiei Cultură Bălţi, iar în ultimii ani - colaborator ştiinţific la Muzeul de Istorie şi Etnografie din Bălţi. Ea a fost cea care a dus la bun sfârşit instalarea monumentului lui Ştefan cel Mare şi Sfânt la Bălţi.

Pentru performanța scenică atinsă cu prilejul prezentării rolului Alexandrei Soloviova din comedia lui Alexandr Larev – «Cum au iubit ei», actrița a obținut, chiar în prima stagiune, un premiu special. Alături de Mihai Volontir, Iulian Codău, Mihai Ciobanu, Mihai Gîrnu și alții – și-a croit o frumoasă biografie scenică, jucând roluri de dramă și comedie.

Lidia Noroc-Pânzaru, alături de actorul Mihai Volontir

Cum scria despre Lidia Noroc-Pînzaru criticul de teatru și publicistul Ion Gheorghe Șvitchi în cronicile despre Teatrul bălțean „…Mereu firească în orice rol, comic sau dramatic, mare sau mic, actrița îi dăruie fiecărui personaj scenic suflet din sufletul ei. Promotoarea scenei bălțene dispune de o bogată gamă de nuanțe, selectate cu deosebită sensibilitate artistică”.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media