Secretara de stat a Ministerului Mediului, la Geneva, în cadrul unei noi sesiuni a reuniunii părților la Convenția de la Aarhus: „R. Moldova îmbunătățește cadrul legislativ pentru evaluarea impactului asupra mediului”

22 octombrie 2021, 10:35 Mediu 326
Secretara de stat a Ministerului Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov.  Sursa: www.mediu.gov.md

La Geneva se desfășoară cea de-a șaptea sesiune a reuniunii părților la Convenția de la Aarhus și a cea de-a patra sesiune a Protocolului privind registrele emisiilor și transferului de poluanți (PRTR). Organizate cu ocazia celei de-a 20-a aniversări a intrării în vigoare a Convenției de la Aarhus, evenimentele au scopul de a oferi părților semnatare, organizațiilor internaționale și societății civile o platformă de discuții privind realizările și provocările în promovarea infrastructurii durabile și a planificării spațiului, a democrației de mediu, a transformării digitale și a dezvoltării durbile.

Tematica reuniunii este accesul la informații, participarea publicului la luarea deciziilor și accesul la justiție în materie de mediu, iar subiectele de discuție vizează obiectivele de dezvoltare și instrumentele intersectoriale esențiale oferite de Convenția de la Aarhus și protocolul său, pentru a asigura că toate persoanele, inclusiv grupurile cele mai vulnerabile din societate și din comunitățile rurale, au acces la informații fiabile și sunt capabili să participe la decizii care au un efect asupra vieții lor fără discriminare sau hărțuire.

Ministerul Mediului al Republicii Moldova este reprezentat la evenimente de secretara de stat, Iordanca-Rodica Iordanov, care a vorbit despre angajamentele țării noastre pentru a consolida dimensiunea de mediu în dezvoltarea durabilă a țării, trecând către o economie verde, atingând obiectivele Agendei 2030 și îndeplinind alte angajamente internaționale, precum și despre rolul Convenției în realizarea angajamentelor asumate.

„Actualul Guvern al Republicii Moldova și-a asumat angajamente pentru a consolida dimensiunea de mediu în dezvoltarea durabilă a țării, trecând către economia verde, atingând obiectivele Agendei 2030 și îndeplinind alte angajamente internaționale. Astăzi avem o mare oportunitate de a ne împărtăși experiența și de a învăța lecții în consolidarea democrației ecologice și de a confirma angajamentele Guvernului Republicii Moldova în a asigura drepturile omului de a trăi într-un mediu curat și sănătos și de a fi siguri în apărarea acestor drepturi, precum și de a reaminti încă o dată că deciziile noastre de astăzi vor fi un fundal pentru generațiile viitoare. Convenția de la Aarhus este un instrument cheie pentru democrația ecologică pentru incluziune, cunoaștere, acțiuni comune atunci când activitățile umane trebuie evaluate și trebuie luate decizii. Acest instrument permite împuternicirea tuturor pentru a face față schimbărilor cu încredere. În prezent, Moldova îmbunătățește cadrul legislativ pentru evaluarea impactului asupra mediului și evaluarea strategică de mediu, împreună cu stabilirea unor reguli clare pentru a furniza informațiile relevante, pentru a deschide ușile largi participării societății și a părților interesate relevante la luarea deciziilor privind anumite activități economice, planificarea infrastructurii. Cred că aceste schimbări legislative vor avea un fundal puternic pentru a îmbunătăți punerea în aplicare a convenției de la Aarhus, care oferă autorităților instrumente intersectoriale în primul rând pentru a găsi soluții durabile. Provocarea cea mai importantă constă în consolidarea capacităților comunităților locale de a-și îndeplini drepturile, or, planificarea spațială și dezvoltarea infrastructurii afectează în primul rând oamenii care trăiesc în vecinătatea schimbărilor atât în ​​zonele urbane, cât și în cele rurale - care pot asigura accesul la serviciile zilnice esențiale și pot satisface nevoile zilnice vitale, și creează, de asemenea, un acces la oportunități economice. Dar, de asemenea, aceste schimbări pot avea un impact negativ asupra ecosistemelor, un efect negativ asupra mediului și sănătății umane. Astfel, comunitățile locale trebuie să fie pregătite să participe la luarea deciziilor”, a declarat Iordanca-Rodica Iordanov.

Convenția de la Aarhus și protocolul său oferă instrumente intersectoriale esențiale pe care guvernele se pot baza pentru a implica în mod eficient publicul și alte țări sau toate părțile interesate în procesul decizional, oferind astfel soluții care pot oferi o guvernanță cu adevărat durabilă.

Evenimentul se desfășoară, într-un format hibrid, combinând participarea la fața locului și participarea la distanță.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media