SURSE/ De la Consiliul Audiovizualului, promovată în Parlament. Cu ce funcție s-ar fi ales Ala Ursu-Antoci după demisie

17 noiembrie 2021, 17:48 Politică 1444
Președinta Consiliului Audiovizualului (CA), Ala Ursu-Antoci.  Sursa: Replica Media

Președinta demisă a Consiliului Audiovizualului (CA), Ala Ursu-Antoci, ar fi devenit consiliera vicepreședintelui Parlamentului din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Vlad Batrîncea.

Potrivit surselor Replica Media, speaker-ul Legislativului, Igor Grosu, a semnat ordinul cu privire la numirea Alei Ursu-Antoci în funcția de consilieră a vicepreședintelui Parlamentului, Vlad Batrîncea.

La 11 noiembrie, în urma modificării Codului serviciilor media audiovizuale, cu votul a 55 de deputați, întreaga componenență a Consiliul Audiovizualului (CA) din Republica Moldova va fi demisă. Asta după ce șefa CA, Ala Ursu-Antoci, a prezentat raportul de activitate a Consiliului, pentru anul 2020, însă a fost respins de Legislativ.

Ulterior, Ala Ursu-Antoci, a declarat pentru Media Azi că va contesta în instanță Hotărârea Parlamentului privind revocarea sa din funcție.


Consiliul Audiovizualului este constituit din 9 membri, care trebuie să fie integri și să dețină experiență profesională în domeniul audiovizualului, al comunicării și jurnalismului, al dreptului, al cinematografiei, al culturii, al științei și cercetării, al tehnologiei informației și comunicațiilor, al publicității, precum și în activitatea academică. La constituirea Consiliului Audiovizualului se respectă principiul egalității de gen.

Consiliul Audiovizualului este format din:

a) 2 membri propuși de Parlament;

b) un membru propus de Președintele Republicii Moldova;

c) un membru propus de Guvern;

d) 5 membri propuși de organizațiile societății civile, selectați prin concurs public.

Durata mandatului membrilor Consiliului Audiovizualului este de 6 ani. Pe durata mandatului, membrii Consiliului Audiovizualului sînt inamovibili, cu excepţia perioadei rezervate pentru renunţarea la incompatibilităţile specificate în prezentul cod.

O persoană nu poate deţine consecutiv două mandate de membru al Consiliului Audiovizualului.

De menționat că, după ce a fost promulgată Legea pentru modificarea Codului serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova, membrii CA pot fi demiși, în cazul respingerii de către Parlament a raportului anual de activitate.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media