UE a acordat 2 milioane de euro pentru modernizarea Centrului de Excelență în Viticultură și Vinificație din Chișinău

18 noiembrie 2021, 16:20 Vinurile Moldovei 204
Centrul de Excelență în Viticultură și Vinificație din Chișinău.  Sursa: provincial.md

Uniunea Europeană a acordat 2 milioane de euro pentru modernizarea și dotarea cu echipamente de ultimă generație a Centrului de Excelență în Viticultură și Vinificație din Chișinău. Lucrările au fost lansate, astăzi, 18 noiembrie, pe parcelele experimentale ale instituției de învățământ, unde a fost înființată o plantație de prun, vișin și cais, pe o suprafață de 0.5 hectare, informează Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

„Renovarea și dotarea cu utilaje și echipamente moderne a unor laboratoare a Centrului de Excelență, vor fi utile în pregătirea viitorilor specialiști. Sperăm că, odată cu realizarea construcției Stațiunii didactico- experimentale, cu dotarea laboratoarelor, cu plantarea livezii didactice și a unei plantații viticole, instituția va avea posibilitate să implementeze cele mai moderne tehnologii de cultivare și procesare a produselor horticole, conform standardelor agriculturii ecologice. În așa fel, specialiștii instruiți aici, vor fi mai bine pregătiți pentru a face față agriculturii competitive. Ne bucurăm că avem susținerea partenerilor europeni și că până în prezent, prin intermediul proiectului „Livada Moldovei” au fost valorificați peste 61 mln Euro pentru implementarea a peste 280 de proiecte și crearea a peste 9 mii de locuri noi de muncă”, a declarat secretarul de stat, Sergiu Gherciu.

Potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, investițiile vor fi orientate spre construcția și utilarea unei stațiuni horticole didactico-experimentale, spre renovarea laboratorului organoleptic și a vinotecii, dotarea cu echipament IT. Totodată va fi utilat laboratorul didactic de microvinificație, precum și cel de procesare a produselor horticole. Astfel, peste 300 de studenți și 41 de cadre didactice din cadrul Centrului vor beneficia de condiții mai bune de studii. În acest sens, grație unui parteneriat, elevii și profesorii vor fi ghidați de reprezentanții MOVCA pentru însușirea tehnologiilor moderne de cultivare și procesare a produselor horticole, în conformitate cu standardele ecologice.

Conducerea instituției a menționat că, în primăvara anului 2022 este preconizată plantarea a 2 ha de viță-de-vie de soiuri tehnice, cum ar fi: Fetească Regală, Viorica și Rară Neagră.

Menționăm că, în cadrul proiectului „Livada Moldovei”, UE investește prin intermediul BEI, cu suportul Guvernului Republicii Moldova, aproximativ 12 milioane de Euro pentru reabilitarea și dotarea a 10 instituții educaționale și de cercetare. Anterior, prin intermediul aceluiași proiect au fost efectuate investiții la Universitatea Tehnică a Moldovei și la Universitatea Agrară de Stat din Moldova, unde suma lucrărilor de renovare și modernizare a atins cifra de circa 4 milioane de Euro.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media